• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: jako o lidech co rozumí fyzice, enegetice a ekonomii?

Guttmann je molekulární biolog, což je sice hezký, ale vysvětluje to proč papouškuje hoaxy o proudění vzduchu přes větrníky.
    Naváží se do progresivních fanatiků bez vzdělání přitom sám žádné vzdělání v oboru byť je trochu blízkém energetice co mechanice tekutin nemá.

Osobně mi vychází že větrné elektrárny mají své využití primárně ve stabilních podmínkách v moři a na pobřeží a v Česku jsou jedny z nejhorších podmínek v Evropě pro výstavbu větrných elektráren. Nejsem fanda větrných elektráren v Česku, vychází mi líp postavit je na Baltu a dotáhnout kabel.

"Investiční náklady větrné elektrárny na 1 kWh jsou víc než dvojnásobné ve srovnání s jadernou energií."
    Tady bys měl zbystřit i ty, to snad vidíš že je tenhle výrok naprostá blbost. Jaderná energie má výhodu ve stabilitě, rozhodně ne v investičních nákladech proboha.
    PES
    PES --- ---
    PAN_SPRCHA: no přesně o takových jako ty ten článek také píše...
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    PES: tvl narušení vzdušných proudů větrníky...... má to cenu číst dál?
    PES
    PES --- ---
    Budete zase denohestovat a zesměšňovat, ale...

DESTRUKCE KRAJINY: Možná je ještě čas se bránit - Neviditelný pes
    https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/destrukce-krajiny-mozna-je-jeste-cas-se-branit.A260710_095307_p_spolecnost_nef
    PES
    PES --- ---
    NECROMAN: fajn, vždyť ty větrníky v těch místech stejně prakticky nikdo z místních nechce, no ne?
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Country for the future
    Ministerstvo snížilo počet akceleračních zón pro obnovitelné zdroje — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/ministerstvo-snizilo-pocet-akceleracnich-zon-pro-obnovitelne-zdroje-375455
    PES
    PES --- ---
    BLOWUP: u nás hoří jen tak výškové budovy
    Ve Zlíně spadly dvě části hořící výškové budovy. Vzplála už i sousední pošta - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/krimi-v-centru-zlina-hori-vyskova-budova-v-arealu-byvaleho-svitu-hasici-vyhlasili-3-stupen-poplachu-40587234
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    taky u vas v tech vedrech horej solary na strechach?

Solaranlage in Bassersdorf fängt Feuer – Dachstock brennt lichterloh - 20 Minuten
    https://www.20min.ch/story/bassersdorf-zh-solaranlage-faengt-feuer-dachstock-brennt-lichterloh-103599855
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    CERMI_FOX: normalne si majitel urci cenu jednoho cyklu, ktera mu vyhovuje a celej trading ty kapacity 0ak necha na nejaky firme, ktera tradeuje energii primo na burze, jako majitel bys to neresil.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    MARASAN: záleží, co bereš jako "snadný". Pro velký hráče asi jo. Já to nedávno zkoumal z pozice "domů" - vedle antoníčku mám nevyužitelný kus pozemku, kde bych si klidně nějaký minikontejner s baterii dal. Ale návratnost je limitně v nekonečnu - rozdíl spotu nízko a vysoko v zásadě odpovídá distribučním poplatkům. Nehledě na byrokratický překážky - licence a elektrikářské vzdělání.
    Přitom by mi dávalo smysl tyhle vyrovnávací baterie mít co nejblíže spotřebitelům, ať se eliminují ztráty z transformací a přenosu. Ale holt zájmy politiků jsou vždycky nakloněny jen velkým hráčům, ostatně náš velkopremiér sám říkal, že malé podniky jsou nahovno.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: Plus vzhledem k tomu, že ani nabíjení ani vybíjení není poblíž rychlostí co jsem psal můžeš klidně počítat s 20k cykly na 90% kapacity.
    PES
    PES --- ---
    AXTHEB: tak trochu jsem počítal s tím, že ty údaje nebudou marketingové hype 0-100%, ale že to bude ta realistická kapacita s touhle tolerancí limitů provozu...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PES: V rámci dnešní běžné bateriové chemie nejdeš 0-100%, ale třeba 10-80, což jsi schopen nabít pod dvě hodiny, vybít za 30 minut. Po 10k takových cyklech budeš na 90-95% kapacity.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MARASAN: plus transport elektriny tam a spat, ked mas baterky blizsie k zdroju/cielu, tak je to este kus efektivnejsie
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: tak ubytovnu jsem vynechal... k dokonalosti mi chybí snad jen jízda výtahem a slaňování přívodní trubkou.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: taky sm tam behem reko byli a spali primo v tamni ubytovne CEZu.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: Dlouhé Stráně pochopitelně znám a mám je důkladně prolezlé a prohlédnuté (včetně rozděleného statoru, v hale položené "trubky" hřídele od rotoru k vodnímu kolu, byl jsem se podívat i přímo u lopatek a oběžného kola - jako fajn když se do takových míst můžete dostat během rekonstrukcí ;-))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: jasne, akorat je snadny jich postavit pomerne velky mnozstvi. u nas doposud chybela legislativa. ted do toho investuje i šlechta, ktera ma spousty volnych pozemku.
    PES
    PES --- ---
    MARASAN: hele tohle bych bral jako "velkou UPS" pro vesnici/obec, kde by to rovnou lokálně sbíralo přebytky OZE (pokud by byly přes den ze střech atd.), ale to je až moc ideální představa...
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BTW Dlouhe Strane cyklus 14h, ucinnost kolem 75 % ~ 3900/5130
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PES: vzhledem k tomu, kolik baterek vsude pribyva, tak je to normalne financne zivotaschopne. Plus samozrejme, kdyz navic pridas GFM, za ktery ČEPS jeste priplaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam