• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLOREnergetika a energie v politické a hospodářské perspektivě
    Vše o politickém a ekonomickém dění v energetickém sektoru. Klub usiluje o to diskutovat téma energetiky v širších, nikoliv jen úzce technologicky a vědecky zaměřených (jakkoliv ani ty nejsou zakázány), souvislostech. Témata a kauzy typu: energetická bezpečnost, státní energetická koncepce a surovinová politika ČR, ČEZ, MUS, OKD, Bakala, Komárek, Tykač, Gazprom, územní limity, německý odstup od jádra, kanadské roponosné písky, rizikový managment, negativní externality energetických zdrojů, ropné havárie, válečné konflikty ohrožující dodávky energie, vliv spekulantů na cenu surovin apod.
    rozbalit záhlaví
    HANZS
    HANZS --- ---
    PAN_SPRCHA: Já jsem nemyslel výrobu z uhlí navyšovat. Jde mi o to, aby ty zdroje tu zůstaly v provozu jako funkční záloha. Protože jak je to nyní dáno - uhelky se mají do nevím přesně 2030-2033 zavřít.
    Jde mi v podstatě o strategickou rezervu i pro případ války.
    Protože plyn - stačí odpálit plynovody z Norska a poslat pár dronů na LNG terminály a je hotovo.
    Proto možná úprava ceny povolenky, že při ceně nad třeba 100Eur/Mwh stačí uplatnit je třetinu povolenky pro uhelný zdroj, by možná pomohla přežití, údržbě těch zdrojů, ale ostatní ekologičtější zdroje by stále zůstaly v provozu a mohly se navyšovat.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    HANZS: tohle vychází z mylného předpokladu že máme nějaké uhlí...
    v Evropě se vytěží nějakých 250 milionů tun uhlí....jenže spotřeba je 320 milionů tun.....tedy 70 se dováží. když budeš navyšovat výrobu elektřiny z uhlí budeš zase navyšovat dovoz, na rozšíření těžby moc prostoru není, za těch dvěstě let jsme z maličké evropy vymlátili co se dalo.

cena vyrostla z nějakých 50eur za tunu před pěti lety na 150 eur za tunu dneska..

takže i když odhlídneš od ekologie, povolenek atd. ....už můžeš rovnou dovážet ten plyn a máš to vcelku fuk jestli platíš za dovoz plynu nebo uhlí.
    HANZS
    HANZS --- ---
    Jako jak já nad tím přemýšlím, tak prostě nemáme už levný plyn (díky Rusku, které se rozhodlo hrát na velmoc), nemáme už levnou ropu (protože Trump). Je tu deglobalizace. A nám (Evropě) zbývá postarat se o sebe. Co máme jsou uhelné elektrárny a možná nějaké uhlí. Bohužel. Takže upravit/zrušit systém povolenek.
    A možná z hlediska ekologie to takový průser nebude - protože levná EE znamená větší rozvoj elektroaut. (snad i těch evropských výrobců). A taky to podrží průmysl, pro který je současná situace likvidační.
    Nevím, pokud se nebude dělat nic, špatně to skončí...
    PES
    PES --- ---
    Tohle se tu bude líbit...
    Hybridy a elektromobily v Česku rychle rostou. Alternativní pohon má už 38 procent nových aut - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/auto-hybridy-a-elektromobily-v-cesku-rychle-rostou-alternativni-pohon-ma-uz-38-procent-novych-aut-40597443
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAKROUSEK: mno tímhle tempem dávám bolševikovi rok, maximálně dva, než si to všechny ty AI centra rozmyslej...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Necekane, lec logicke.

Česko chce masivně stavět plynové elektrárny, světový trh s turbínami je ale na léta vyprodaný. Schlamstl je americký AI boom | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67927250-turbinu-nemame-ptejte-se-v-roce-2030-ceske-energeticke-plany-mohou-narazit-na-nenasytnost-americke-ai
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Mno zrovna Egypt do dekarbonizace celkem šlape a schvalujou jeden solární park za druhým

Egypt plans to commission 3 GW solar and 600 MW BESS capacity in 2026 | Enerdata
    https://www.enerdata.net/publications/daily-energy-news/egypt-plans-commission-3-gw-solar-and-600-mw-bess-capacity-2026.html

Scatec signs landmark PPA in Egypt for 1.95 GW Solar and 3.9 GWh BESS capacity – Scatec Group
    https://www.scatec.com/en/scatec-signs-landmark-ppa-in-egypt-for-1-95-gw-solar-and-3-9-gwh-bess-capacity/

Commercial operations reached for the final phase of the Obelisk project in Egypt – Scatec Group
    https://www.scatec.com/en/commercial-operations-reached-for-the-final-phase-of-the-obelisk-project-in-egypt/

Benban Solar Park - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Benban_Solar_Park

Abydos Phase II Solar Power Plant, Kom Ombo, Egypt
    https://www.power-technology.com/projects/abydos-phase-ii-solar-power-plant-kom-ombo-egypt/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: Ctyri zeny, zadny alkohol, co jineho se da delat?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    taky se množí jak kobylky
    1960 26M
    1996 59M
    2017 93M
    nyní 116M

a sice mají 1 milion km2 ale jen asi 5-6% z toho je obyvatelných
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    JIMIQ: V Egypte mi rikali - "vy Evropane nas tlacite porad do nejakych obnovitelnych zdroju a nam tady nemalo lidi hladovi. Az je vsechny nakrmime, muzeme zacit uvazovat o odchodu od fosilu."
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale jako i když potřebuju těch 13-16% fosilů... vemte si, kdyby takhle fungovaly všechny domácnosti EU. Tak Katar a Rusko zkrachují :)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    PES: nepravda, napr. ja som (energeticky) sebestacny bez ropy/uhlia/plynu. Asi na 2 mesiace do roka potrebujem bud kurit drevom/peletami, alebo brat elektrinu zo siete.

To samozrejme neplati pre rozne vyrobky ine co si kupujem.
    PES
    PES --- ---
    JIMIQ: ale stejně bez ropy/uhlí/plynu budeš tak jako tak minimálně zhruba dva až tři měsíce v pr...
    ...a to nejspíš ty dva měsíce kolem přelomu roku. Takže jako reklamní text dobrý, ale stavět se na tom nedá.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NIEKT0: no ale tím pádem - menší spotřeba paliv = dražší plasty = menší spotřeba plastů, win-win-win :)

R_U_SIRIOUS: já to zadával gemini aby spotřebu EV pokryla FVE jen z půlky a další půlka by byl import ze sítě. Druhá věc je že když budu mít EV asi budu víc jezdit
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    JIMIQ: Ono je to trochu zlozitejsie, iba cast ropy sa vyuzije ako palivo. S pomerom toho co vznika v rafinerke sa da trochu hybat, ale neznamena to automaticky ze si spocitas kolko ropy je v plaste, a ze by si potom z tolko ropy vyrobil ten plast. Jeden z dovodov preco mame za**ane protredie slastmi, a preco su tak lacne je ten, ze ako sa spotrebovava nezmyselne mnozstvo ropy na palivo, tak plasty su vlastne "odpad", a su hodne lacne.

Ale stale je za mna nezmysel minat si fosilne zdroje, len preto aby sme sa vozili tam a spat.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    JIMIQ:

Pokud budeš jezdit, tak ti s BEV zřejmě vzroste elektřina ze sítě přes zimu. Já jsem BEV pořídil v květnu, od té doby jsem projezdil zhruba 1..2 MWh, ale i s BEV jsem poslal do sítě přes 1.4 MWh, která mohla jít do baterie auta, ale nešla, protože auto stálo jinde než doma a dobíjelo se až večer z baterií FVE, což nestačí.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Ne že by plasty nedělalaly bordel, ale ten 0.5km3 ročně je podstatně menší boj, než těch 50.000km3 spalin za stejnou dobu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    MAKROUSEK: v procesu vytvareni plastu, tedy vyrobku, je ropa surovinou, chces-li vytvorena fosilizacnim procesem
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    jo a ještě jsem vlastně 3400kWh exportoval do sítě, exportuju když jsou ceny nejvyšší (řízeno baterkou), takže pomáhám všem v ČR/společném trhu :) pokud bych tohle započetl jako čistý net-metering, tak mi závislost klesne na 15,5%

až bude elektroauto tak bych mohl jít někam k 13% (a bude se to dále zlepšovat tím jak "zelená" naše elektrická síť - méně uhlí, protože Maďaři a balkán mají svoje fotovoltaiky atd)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    můj dům (bez auta, zatím diesel), na 15 400kWh tepla (topení i pro TUV) a elektřiny pro spotřebiče/chlazení potřeboval z elektrické sítě 3850kWh. Z toho ~50% je fosil. Takže závislost na fosilech bych hodnotil jako 12,5%. S autem (jezdíme málo, cca 4000km/rok - s dieslem 6l/100km tedy 2568kWh energie) by to bylo 25% (0,5*3850+2568)/(15400+2568).
    Všechny plasty co kupuju to zvednou asi o 1%
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Klávesnice má v sobě až litr ropy (0,4-1). Naproti tomu na rafinaci benzínu pro jízdu 100km je potřeba 6-8 litrů ropy a pro topení běžného zatepleného rodinného domu plynovým kondenzačním kotlem je potřeba 20-50m3 (v mrazivém počasí až do 100m3) plynu.

Klávesnice vydrží 3-4 roky (měl jsem i desetileté co stále fungovaly ale byly řekněme morálně zastaralé :D ). Takže moot point :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam