• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PALEONTOLOGZapomenuté dovednosti našich předků / recepty, návody, technologické postupy
    Tradiční výroba, tradiční kuchyně, výroba součástek, výroba nástrojů, účinné náhražky a alternativy s minimální průmyslovou invencí. Jak zajistit chod domácnosti mimo civilizaci, civilizovaně?
    rozbalit záhlaví
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    SPYRO: to je trochu problém :) videí, kde se vyrábí šíp je vcelku dost, ale žádné z těch, co jsem viděl, mě vysloveně nenadchlo výsledkem...

    Bauanleitung für die Pfeile des Steinzeitbogens - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=o_LR4i30MNY&feature=related


    tady ten postup je asi vcelku běžný a dobře ukázaný, co se týče přichycení letek (od 1:40 cca), ale přidělání hrotu se mi v tomhle případě vysloveně nelíbí.

    na lepení letky ke dříku je dobré použít klíh a klíh je sám o sobě další, samostatná kapitola :) klihem se dá luk zároveň šlachovat...
    SPYRO
    SPYRO --- ---
    MKB: já právě toužím po šípech z luku. Dole video o výrobě luku mě nadchlo a já sám luk mám, ale udělat si vlastní to je oč tu běží. No jo ale šípy jde o vázání letek to neumím.
    MKB
    MKB --- ---
    SPYRO: K té kuši to máš v tom odkazu úplně dole. K luku zkusím najít...
    SPYRO
    SPYRO --- ---
    Spíš by mě zajímalo jak vyrobit šípy
    MKB
    MKB --- ---
    A tady jedna komplexnější stránka.
    Hobby - info
    http://www.hobby-info.cz/
    MKB
    MKB --- ---
    Návod na výrobu kuše;)
    Výroba kuše – foto návod + ukázka střelby | Postapo.cz
    http://postapo.cz/nutne-k-preziti/zbrane-a-pasti/vyroba-kuse-foto-navod-ukazka-strelby/
    RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    Pro lenochy kteri nechteji travit tydny praci na luku. Luk se da udelat z laminatovejch tycek, ktery se pouzivaj jako ohrada pro dobytek, pripadne se da koupit laminatova tycka a tu pak vybrousit do pozadovaneho tvaru. V tom videu mluvi 30−40 lb coz luk z laminatu da taky, rozhodne vydrzi dyl. Sipy se pak daji udelat z truhlarskeho spojoveho materialu (spojovaci kolik). Nedavno jsem byl v botanicky zahrade a tam roste stromo-ker zvany sipovnik, ze ktereho se kdysi vyrabely sipy.
    SPYRO
    SPYRO --- ---
    Jsem nadšen tím co zde. asi si jdu udělat vlastní luk
    MKB
    MKB --- ---
    Snad sem patří také toto:
    Domácí ovocné víno
    http://lk22.sweb.cz/vino/vino.html
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: neblazni - pilka, hoblik, rasple, nuz a trocha trpelivosti, material najdes v lese a variantu "primitive" zvladnes vysekat za par hodin.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    v klidu, kdo má zájem, tak se tady tím probere :) žádný stres, rozhodně mě zajímá finální produkt, jestli bude..
    JENNE
    JENNE --- ---
    GULLSY: Dva normalni kladkace mi lezi pod posteli, ale TAKOVE kladkace jsem ani nemela poneti, ze existuji:)..
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: no vidíš :) já měl celou dobu za to, že systém kladek funguje na bázi kladky a zvratné páky, aby se ulehčilo natahování tětivy- a k tomu se běžně používají 4 kladky, dvě hlavni a dvě pomocné. právě sem si nedovedl představit, jak by to mohlo fungovat jinak, zajímavé řešení.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    GULLSY: pekne :) akorat u toho trochu nechapu ten system kladek, nemas k tomu nejaky blueprint?
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ZUZKAOU ZUZKAOU: přidáno na nástěnku :)
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BLOODRAT: Ideální je mít širokou termosku. Z úzké se to blbě dostává a ještě hůř se myje.

    Jogurtové kultury mají ale základní nevýhodu, nejsou do nekonečna recyklovatelné, čas od času je potřeba tam přihodit nový zdroj jogurtu, ne jen brát ten předešlý.

    Kdo chce hustej jogurt, tak tam namíchá sušené mléko.

    Jinak k domácí výrobě sýrů je skvělá stránka tady http://jaknato.webpark.cz/html/index.html

    A kdo chce kultury, tak se obrátí na milcom http://www.milcom-as.cz/produkty/produkty-pro-domaci-a-faremni-vyrobu.html
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Jogurty v kelímku, ve skle, nebo domácí? - Vitalia.cz
    http://www.vitalia.cz/clanky/jogurty-v-kelimku-ve-skle-domaci/


    Důležitá je v podstatě jen tahle pasáž :o)

    Mléko ohřejte asi na 40 stupňů, nemusíte to ani měřit teploměrem, prostě musí být příjemně teplé, nikoliv však už horké… Přidejte lžičku živého jogurtu a rozlijte do skleniček.

    Nechte je někde v teple asi 12 hodin a jogurt bude na světě. V létě, když je v místnostech vyšší teplota, se takto dá jogurt připravovat běžně, v zimě můžete využít třeba peřiny, v těch se dělá jogurt jedna báseň. Moderní člověk použije jogurtovač, který umí udržovat stálou teplotu.

    Žena si takhle dělá už pár týdnů domácí jogurt. Na řeči o nutnosti jogurtovače, které jdou internetem se můžete zvysoka vykašlat, fakt stačí to zabalit do peřiny a nechat přes noc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CHEVALIER: ehm, jsem zkopírovala adresu obrázku, nikoliv adresu odkazu ... Dík za upozornění.

    Takže znovu a lépe

    Dva divoši
    Share Send / 97732-10-1259.zip
    http://sharesend.com/j9oby

    Rolf
    Share Send / 39547-10-21049.zip
    http://sharesend.com/u9l96
    CHEVALIER
    CHEVALIER --- ---
    ZUZKAOU: Omlouvám se za svou neznalost a prosím o sdělení postupu ke stažení těchto knížek. Děkuji.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    ZUZKAOU: dobré stránky, dávám na nástěnku.

    až toho bude víc, tak v tom udělám systém a dám tomu nějakou podobu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam