• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    APRILMOUSE: Monitor máme. 22 palců. Podle muže je to na hraní tohoto typu - tedy že to visí na stěně, ne před mým nosem, málo...

Nu což, zatím jsem prohlásila, že tedy ustupuju z plánu pořídit robotický vysavač (vorwerk, asi 600 euro) :-(
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MADIETTA: No, asi došlo k nedorozumění. JÁ na tom nic špatného nevidím. Současná pedagogika (prof. Zelina a spol.) naopak ... staví tvořivost na nějaký piedestál, patrně proto, že může tvrdit jak jsou tvořivé i děti jinak zaostalé (jen když to ten učitel vidí, hledá... zařídí). (druhý piedestál pak zní "stres je špatný")

Pro mě je to canc, i ta důležitost, i ta tvořivost u zaostalých. ((a stres je nutný, stresová odolnost se má budovat, nikoli že eliminujeme stres od dítěte).

Co se týče tebou popsaného, syn má výbornou představivost. A ještě "umí číst" (pracuje s přečteným). A to je skutečná hodnota...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    u nás lego vcelku propadák, ale hrozně moc si kluci vyhráli (a malej dosud vyhraje) s Bionicle roboty :) ty přeskládává pořád dokola na miliony hustějších kreatur :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    SANTAL: A co je na tom špatného, napodobující? To mají skládat něco, co ještě v žádném známém vesmíru neexistuje, aby to bylo dobře? Můj syn teď čte Hobita, strašně ho to nadchlo, takže například postavil z lega labyrint jeskyní v Mlžných horách, včetně doupat skřetů a Glumova brlohu, a jeden malej legovej panáček je Bilbo a ten mu tam v tom ťape. Já z toho teda byla ohromená.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: tak odmaturuje se taky spíše na pracovitosti, než kreativitě :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: No - já už si spíš dělám hlavu z toho, aby odmaturoval, než z toho, že neskládá kreativně z lega :-D
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Tak jednak hlásám v současnosti nepopulární rteorii, že kreativita se přeceňuje, a mnohem víc se má vychovávat k pracovitosti, resp. potlačení lenosti (aneb: kolik znáte povolání, kde se fakt víc cení kreativita než pracovitost)? Tudíž bych si z toho, že skládá dle návodu hlavu nedělala - pokud umí sedět a SOUSTŘEDĚNĚ skládat - a dokončit (dotáhnout) akci.
    Jednak ty tvořivé děti jsou často v podstatě napodobující, tedy mé děti skládaj pistole, neboť to jednomu kdosi zřejmě ukázal. Já skládala auta, protože je se mnou skládal táta.
    Lego je supr hra, protože spolu něco s dětma vytváříme... spolu něco děláme. Malé děti navíc cvičí motoriku, prostorovou představivost (jak velkou kostičku sem potřebuji - třeba). Ta tvořivost fakt není TAAAAK důležitá :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MADIETTA: ANNAWA: SANTAL: Mě zas vždycky jímala deprese z toho, že mladej z lega v podstatě staví jen podle návodu (měla jsem pocit, že mám v porovnání s ostatními totálně nekreativní dítě ;-). Taky vždycky chtěl tematickou stavebnici, tu v 90%podle návodu postavil, vystavil a bylo... Tak akorát jezdil autama tankovat k benzínce (jedna z tematických sad, k té chtěl pak dokonce dokoupit silnici, ale byla to fakt výjimka). Takže u nás by se jako nic moc investice ukázal nejspíš ten "kýbl kostek"

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: kluci taky zásadně chtějí tematická lega, ačkoliv je trapně jasný, že to za chvíli stejně skončí jako prvočinitele ve velké lego-krabici.
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    SANTAL: jakékolik konkrétní lego se vždycky roztratilo, ale bohužels i kluci nikdy nepřáli lego typu "kýbl kostek", ačkoli by to vyšlo asi tak nastejno.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MADIETTA: Lego je supr! Máme lego ještě po mě. Akorát jsem nedocenila (včas) duplo. Z toho máme úžasnou vlakovou dráhu, dokopili jsem vše co se dalo koupit. Kluci (všichni, i táta) to vytahují alespoň obden. V součtu je toho jedna zásuvka pod postel (objemná, druhá je plná knížek).

Co se (zatím) nevyplatilo, jsou takové ty lega "postav Bleska McQeena - jak se to roztratí, a ono u nás a s 2-letkem jo - tak jsou k něčemu jen kolečka.
    Zato vlakové kooleje se najdou vždy, vždy sou jinak, něco už postaví dvouletek, 5-letý postaví funkční okruh s výhybkama.
    A mládě postaví "věž" (velká sranda, nechá mi ji rozebrat a staví dál, to zvládám od nyxu :-) ) a se starším si staví "pistole" (tam skončila má představa pacifistické rodiny, už si "střílím" s nima)...
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    MADIETTA: co by tě jímalo:
    my nemáme ani to lego a žijem vesele :-DD
    mimino stejně ze všeho nejradši vytahuje věci z odpadkového koše :-D
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: naopak, mě to přijde normální. Naši chlapci si z lega, ehm, staví výjimečně, ale ještě pořád a to jim je skoro 15 a 13 :-)
    MEG
    MEG --- ---
    MADIETTA: Moji kluci na lesu vyrostli a bavilo je minimalne do 12 let. To je přece super hračka...
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    NICOLE: mám to podobně, už žádný zvíře do domu nechci, leda kočku a tu mít nemůžeme skrzevá manželovu alergii. Naštěstí se děti zatím ničeho nedožadujou.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Trochu mě jímá deprese, když to tady čtu... nemáme xbox ani tablet a děti si hrajou s legem. Co já jsem to za matku?
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    SANTAL: tak monitor mate ne? :-) a xbox s kinectem kolem sedmi ten s vetsim diskem
    MEG
    MEG --- ---
    ANNAWA: To jsem si myslela taky. Asi je to jako s tou šibenicí, jak se říká. Nebo nevím. :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MEG: není, ale může být. Moje statečnost ohledně zvířat se asi vyčerpala potkany, ačkoli nějaký čas předtím mi setkání s opravdovou myší v kuchyni málo přivodilo infarkt. Ale pavouk jako dlaň?! Ani za sklem. Jsi moc statečná. Nedokázala bych s ním spát v jednom domě.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    APRILMOUSE: Tak jo. Koukám se na to, pořízení takové hračky (set+TV +věšák na zeď TV) mě vyjde na 733,50. euro. Ehm...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam