• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    Taky máte doma někdy vymalováno testosteronem, připadáte si jako kulisa v nekončícím seriálu Tom a Jerry a máte - oproti svým dřívějším představám i korektnosti termínu queer - jasno v tom, že kluci a holky jsou jinej živočišnej druh?

Pokud máte nějaký tip nebo trik, jak se s tím s lehkostí popasovat, nebo se jen rádi vypíšete s (občas ne zcela) lehký skutečnosti, tak jste tu více než vítáni.

doporučená četba:
    Sourozenci bez rivality
    Výchova bez poražených
    Jak žít a nezbláznit se
    Výchova kluků
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MINEA: Mladší syn jeden čas záludně ukrýval různé předměty do kupiček prádla, které jsem měla připravené do pračky. Naštěstí nedokázal své uspokojení skrýt, takže když jsem viděla, jak na mě juká se škodolibým výrazem, bylo mi jasný, že zachrul do prádla rytíře nebo knížku nebo pastelky, a šla jsem to vyhrabat. :-D
    MEG
    MEG --- ---
    MINEA: Tyjo, ale to je docela nebezpečný koníček. ;-)
    MINEA
    MINEA --- ---
    SEVERINE: u nas mladsak vyhazuje uplne vsechno do kose. Magnety teda taky nejvic, jsou hned pri ruce na lednici.. nekdy ho pristihnu, jak si o sebe oprasuje ruce - typu "dobre odvedena prace" - tak jdu lovit, co mimoradneho najdu v kosi. bohuzel neco nemuzeme vubec najit, takze to udelal potutelne :)
    WERKA
    WERKA --- ---
    Z jiného soudku - moje dítě je idiot. Před skoro půlrokem půjčil opencard s tramvajenkou na celý rok spoluhráči z fotbalu. Protože on ji v té době skoro nepoužíval - na trénink jezdil autem a do školy chodí pěšky, tak co by ne, že ... Spoluhráč nevracel a nevracel a teď se ukázalo, že ji ztratil. Mladej měl náramnou kliku, že při příležitostných přesunech nenarazil na revizora (aspoň to teda tvrdí)... Logiku, podle které on se zaplacenou tramvajenkou jezdí na černo (protože třeba do hospody autem samozřejmě nejezdí), aby nějaký jeho kámoš ušetřil, to mi teda hlava nebere. No přidělal si starosti - bude vyřizovat novou OC a případně nahánět toho kamaráda, aby z něj vyrazil prachy, pokud se za duplikát OC něco platí... Dobře mu tak, když nemyslí...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SANTAL: balónek super, magnetky mladšák vyhazuje do koše, takže ty teď nee.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    Jinak do adventního kalendáře - u mě to bude sada škatulek od sirek zalepená do tvaru hranola s čísly na "zásuvce" - hodlám dát i "poukázky" - třeba na nějakou hru s rodiči... Kluci maj 2 a 5r.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    SWATKA: Jak vyrábíš duhové voskovky?

SEVERINE: a lízátka, magnetky, obyčejný balónek...
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    vážené, co byste daly do adventního kalendáře, jehož kapsy jsou poměrně veliké - třeba 15x15 cm - pro dva kluky (3,5 a 1,5) ? za všechny tipy předem díky.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    CHIMERA: aby si ta maminka namlouvala, že není taky... drůběž?
    :-(
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    VERONIKA22: no třeba aby je kachna nesežrala, žeo? ;)
    MINEA
    MINEA --- ---
    VERONIKA22: ?!?! ...!!!
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    HUMR: to mi připomíná: krmili jsme kachny a přišla jiná maminka: tak janičko jak se dupe a hrozí na kachny aby nechodily tak blízko? bylo mi z té situace smutně :o/
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    Moji potomci jsou sice 12 let od sebe a mají každý jiného tatínka, ale jsou jak otisk jednoho a téhož: oba vyžadovali/vyžadují, abych si hrála s nimi, nejlépe nějaké úplně praštěné hry... např. vezmu prsty - to je králíček... a králíček jde po koberci a potká vlka a teď si ti dva vykládají... taky je oblíbená růžová larvička (neexistující) a jiné potvory...
    no moje děti vyžadují toto.
    lego, kostky, hračky... všecko jde pryč - hlavně mě matko bav :-)
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    APRILMOUSE: Monitor máme. 22 palců. Podle muže je to na hraní tohoto typu - tedy že to visí na stěně, ne před mým nosem, málo...

Nu což, zatím jsem prohlásila, že tedy ustupuju z plánu pořídit robotický vysavač (vorwerk, asi 600 euro) :-(
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MADIETTA: No, asi došlo k nedorozumění. JÁ na tom nic špatného nevidím. Současná pedagogika (prof. Zelina a spol.) naopak ... staví tvořivost na nějaký piedestál, patrně proto, že může tvrdit jak jsou tvořivé i děti jinak zaostalé (jen když to ten učitel vidí, hledá... zařídí). (druhý piedestál pak zní "stres je špatný")

Pro mě je to canc, i ta důležitost, i ta tvořivost u zaostalých. ((a stres je nutný, stresová odolnost se má budovat, nikoli že eliminujeme stres od dítěte).

Co se týče tebou popsaného, syn má výbornou představivost. A ještě "umí číst" (pracuje s přečteným). A to je skutečná hodnota...
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    u nás lego vcelku propadák, ale hrozně moc si kluci vyhráli (a malej dosud vyhraje) s Bionicle roboty :) ty přeskládává pořád dokola na miliony hustějších kreatur :)
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    SANTAL: A co je na tom špatného, napodobující? To mají skládat něco, co ještě v žádném známém vesmíru neexistuje, aby to bylo dobře? Můj syn teď čte Hobita, strašně ho to nadchlo, takže například postavil z lega labyrint jeskyní v Mlžných horách, včetně doupat skřetů a Glumova brlohu, a jeden malej legovej panáček je Bilbo a ten mu tam v tom ťape. Já z toho teda byla ohromená.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: tak odmaturuje se taky spíše na pracovitosti, než kreativitě :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    SANTAL: No - já už si spíš dělám hlavu z toho, aby odmaturoval, než z toho, že neskládá kreativně z lega :-D
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    WERKA: Tak jednak hlásám v současnosti nepopulární rteorii, že kreativita se přeceňuje, a mnohem víc se má vychovávat k pracovitosti, resp. potlačení lenosti (aneb: kolik znáte povolání, kde se fakt víc cení kreativita než pracovitost)? Tudíž bych si z toho, že skládá dle návodu hlavu nedělala - pokud umí sedět a SOUSTŘEDĚNĚ skládat - a dokončit (dotáhnout) akci.
    Jednak ty tvořivé děti jsou často v podstatě napodobující, tedy mé děti skládaj pistole, neboť to jednomu kdosi zřejmě ukázal. Já skládala auta, protože je se mnou skládal táta.
    Lego je supr hra, protože spolu něco s dětma vytváříme... spolu něco děláme. Malé děti navíc cvičí motoriku, prostorovou představivost (jak velkou kostičku sem potřebuji - třeba). Ta tvořivost fakt není TAAAAK důležitá :-)
    WERKA
    WERKA --- ---
    MADIETTA: ANNAWA: SANTAL: Mě zas vždycky jímala deprese z toho, že mladej z lega v podstatě staví jen podle návodu (měla jsem pocit, že mám v porovnání s ostatními totálně nekreativní dítě ;-). Taky vždycky chtěl tematickou stavebnici, tu v 90%podle návodu postavil, vystavil a bylo... Tak akorát jezdil autama tankovat k benzínce (jedna z tematických sad, k té chtěl pak dokonce dokoupit silnici, ale byla to fakt výjimka). Takže u nás by se jako nic moc investice ukázal nejspíš ten "kýbl kostek"

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ANNAWA: kluci taky zásadně chtějí tematická lega, ačkoliv je trapně jasný, že to za chvíli stejně skončí jako prvočinitele ve velké lego-krabici.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam