• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SEVERINEvýchova kluků a ostatních šelem
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    TIMA: myslíš? myslíš, že mu není jasné, že většina rodin žádné takové rituály nemá? jaktěživo jsem to neviděla :-D
    bylo by to hezké, ale vztah otec-syn obzvláště v pubertě nabývá poněkud neklidných rozměrů ;)
    a s některými rituály by zas nesouhlasily matky ;)
    spíš čekám, až autor rozepíše svou myšlenku, případně nám sdělí, co učinil se svým synem :-D
    TIMA
    TIMA --- ---
    CHIMERA: Kdyz uz se chechtas verejne, tak by to mozna stalo za nejaky komentar, ne? :)
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    AAHHWISEGUY: chacha :-D
    /promiň/
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    ahoj, v poslední době mě zaujala otázka vztahu otce a syna a "rodinných rituálů", kdy otec pomáhá přejít chlapci k dospělosti - např. jedou někam do přírody a většina zodpovědných úkolů leží na chlapci, nebo otec se synem udělají společně něco, co náleží do svět dospělých (13 kluk společně s tátou vykouří pár cigaret a pak je rituálně spálí), atp.
    máte s tím někdo zkušenost? plánujete někdo něco takového pro svého syna, anebo už to máte za sebou?
    budu rád za každou připomínku.

(ps: nejde mi o nějakou metodu, nebo kurz, jde mi o obyčejný vztah otce a syna, předpokládám, že by to mohlo být téměř v každý rodině :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MADIETTA: Dobrá sekyra. Kamarád se vsadil, že se s ní dokáže oholit. Vyhrál.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    YMLADRIS: Tak number two mi u mého devítiletého skauta přijde jako naprostá samozřejmost. Mají to i v povinném vybavení. Stejně jako sirky. A na tábor již podruhé odjížděl se sekyrou značky Fiskars. :-)
    KUATO
    KUATO --- ---
    YMLADRIS: synator si tyka se sekerou, kladivem, hrebikama atd od svych cca 5 let. od svych 8mi porada se svymi kamarady na zahrade mejdany s ohnem a opekanim chleba, varenim caje atd. :o))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    YMLADRIS: od prvního září se každé ráno objevuje number two na nočním stolku, hned vedle tašky do školy... nemám šanci to uhlídat :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Gever Tulley: 5 dangerous things you should let your kids do | Talk Transcript | TED.com
    http://www.ted.com/talks/gever_tulley_on_5_dangerous_things_for_kids/transcript?language=en

Thing number one -- play with fire.
    Number two -- own a pocketknife.
    Number three -- throw a spear.
    Number four -- deconstruct appliances.
    Number five -- two-parter. Break the Digital Millennium Copyright Act.
    For those of you who aren't comfortable actually breaking the law, you can drive a car with your child. This is -- this is a great stage for a kid.
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    JARMIK: ono to náhodou není tak špatné, když kyne odměna.
    i dospěláci lépe pracují či sportují, když jim kyne odměna... není to podle mého "kupování si dítěte", to je jiná situace... kdy namísto času s děckem a pro děcko bys mu kupoval věci.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    MADIETTA: Mám z toho léta špatné svědomí, že si se syny doma téměř nehraju, ale jejich hry mě strašně nebaví a je nebaví moje hry. Doma se s nima radši peru nebo je vezmu ven.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Zajímalo by mě, zda někdo nemá zkušenost s obdobným výchovným experimentem, který jsme včera začali.

Staršímu je 8 let, nejsme moc sportovní rodina (tj. nedostane od nás sportování do krve automaticky tím, že bychom tím trávili celé víkendy). Považuju za důležité, aby se hýbal, zatím to nedělá: neumí hrát fotbal, na kole jezdí slabě - nemá vytrvalost, do kopečka hned slejzá dolů, nevydrží soustavně běžet.

Jelikož se začal domáhat kapesného, vymyslel jsem, že mu budu platit za ujetou vzdálenost na kole. Manželka nebyla proti.

Jsem napjatý, co z toho bude. Jsem si vědom rizik a že je to kontroverzní cesta, která nemusí být v souladu s výchovnými doporučeními.

Srdce mi ale říká, že zde a tady to stojí za vyzkoušení.

Včera vyjel poprvé, byl to veliký úspěch: viditelně si užíval samostatnosti, že si plánoval cestu a samostatně jezdil; dal jsem GPS hodinky, takže bylo vzrušení, že si to celé měří a tak. Zatím jsem mu odměnu nastavil na 2 Kč za 700 m (což je jedno kolečko u nás kolem rybník) :-)

Jsem zvědav.
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    MADIETTA: Je to vlastnost chlapečků. Nebo aspoň teda navíc mě a mýho bratra. Mladší se tomu zpočátku brání, neb "pravidla jsou pravidla" , později skorem automaticky proto, že za tou změnou často už viděl nějakou kulišárnu staršího na něj nastraženou - ale obvykle podlehne. U dvou starších jde o líté boje.
    LUCYA
    LUCYA --- ---
    MADIETTA: nas skoro sestilety ma ted strach hrat cokoliv, protoze nechce prohrat:( pritom nijak zvlast neprohrava
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    MADIETTA: pětiletej hraje rád a nic nemění .. tříletej dělá vylomeniny.
    MEG
    MEG --- ---
    CHIMERA: Taky jsem nehravec. Málo her mě kdy bavilo.
    MEG
    MEG --- ---
    Tak naši kluci hráli různý hry, nejvíc spolu, hodně šachy a nepamatuju, že by měli tendenci měnit pravidla. Dokonce jsem minulý týden hrála s neteří pylos a mladší syn začal kvůli nějakému detailu studovat pravidla, přestože s náma nehrál. Ale s dodržováním námi stanovených pravidel už to tak horký nebylo. :-)))
    CHIMERA
    CHIMERA --- ---
    SANTAL: jsem ráda, že už nikdy nic nebudu muset hrát. starší syn mě uhrál k smrti, tak teď za trest bude muset hrávat s mladším bráchou on :-D a ať se porovnají, jak umí.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    MADIETTA: ano, v rodině mého muže to měnění pravidel nazývají "vypečená hra" - tam bylo bratrů 5. :-)
    Synové k tomu tendence maj.

Vedu je pouze k tomu, aby bylo jasné kdy hrajeme s možností měnit pravidla (už jsem hrála i brutálně anarchistickou hru, kdy všechna pravidla byla jen matně tušená, včetně těch co jsem zavedla já sama!), a kdy se hraje dle psaných pravidel (prostě analogie tomu, že někdy můžou být nazí, jindy ne, a když ne, nediskutuje se o tom...)

V nejhorším mám kruté "Lebo mama povedala" podpořené "mama je proste vyššia karta" :-)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    MADIETTA: to neznám, já měla velký děti divný jinak - jeden lehce autistický lpěl fanaticky na dodržování všech pravidel a mladší s bájnou fantazií je odmítal chápat, takže si spolu prakticky nikdy nehráli - ani společenské hry ani na nic jiného, ačkoli dvouletý věkový rozdíl mezi nimi v tomto směru vypadal nadějně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam