KOCOURKOVO: No, já teda v Caminitu nějak nepochytila, že existuje něco jako základní krok, ni jsem to nepochytila na milongách, ni jsem to nepochytila na workshopech zahraničních lektorů. Asi chápu, že může mít nějaký smysl coby učební pomůcka, coby nějaký způsob, jak seznámit začátečníka s pohybem, a coby prostor "mám rychle jak navazovat figury". Ale po zkušenosti se začátečníky z mnoha škol mám nějak pocit, že čím rychleji se na začátečnickém kurzu našroubuje lidem do hlavy, že co si nenavedu, to nemám / do čeho mě nenavedl, to nejdu, tím lépe, a že zrovna osmička výrazně svádí k tomu, aby se šla osmička, kterou známe, a ne se vedlo a improvizovalo. Nemluvě teda o tom, že by mi přišlo hrozně krásné, kdyby se při učení osmičky od začátku zmiňovalo (což nevím, jestli se děje, začátečnické kurzy znám jen caminiťácké), že na milonze tím prostě nezačínáme, protože když v Jamu začnu krokem dozadu, šlápnu cizí partnerce na nohu :)
Nevím teda, jestli umím sto základních figur, ale nějaké tancuju a u nějakých třeba i vím, jak se jmenují, a nějak jsem nikdy neměla pocit, že mě zásadně brzdí, že do nich nejdu z osmičky. Jako samozřejmě chápu, že někomu to vyhovuje se přes to učit, ale mně přístup Caminita vyhovuje poměrně výrazně víc.