LALINA:
01 - škoda, že lidi obvykle jen dokážou uvažovat jako ty, Josefe.... ode zdi ke zdi.
Mýlíte se. Já jsem od samého začátku jen "u jedné zdi". U té druhé jsem nikdy nebyl a nikdy ani nebudu. Od "zdi ke zdi", tj. od člověka komunisty ke člověku kapitalistovi nyní" jsou tady jiní.
02 - Ostatně demokracie funguje vždycky jenom nějaké časově ohraničené období - od budování, po vrchol a poté entropii. Ostatně stejně tak jako jiné systémy. Vy už jste zažila střídání několika demokracií s několika nedemokraciemi, že tak soudíte? Demokracie funguje stále tam kde jí přejí a respektují a néé že ona funguje sama o sobě jen určitou dobu ! a pak sama už ne.
03 - My jsme v totáči poněkud zaspali dobu vrcholné domokracie a připojili jsme se k ní až v jejím závěru - sestupu. Co to je za nesmysl ? Za totáče jsme "zaspali" demokracii? Ne, ne, nám jen a pouze nebyla umožněna politická svoboda názoru, nebyla umožněna doba, v níž by se demokracie = pluralita názoru, rozevřela-otevřela. Nic jsme nezaspali, jen jsme drželi hubu, ( jako nyní držíme hubu "u jedné zdi" když nám "někdo" kazí demokracii ) ale jen jsme demokracii neprožili za toho totáče.
04 - A sami (díky morální devastaci z totality) ...ale, ale, ale. Totáč devastoval svobodu názoru, ano, ale nedevastoval morálku !!! Bohužel je to přesně obráceně : dnešní svoboda názoru a darovaná demokracie ničí a devastuje morálku. Nejen že si jí nevážíme, ač by jsme měli, když jsme za totáče po ní měli žízeň, tak si jí ničíme tím, že ustupujeme lotrům.
05 - Čeká nás chaos a potom nějaká forma totality. asi ano, ale jen díky zdevastované demokracii, ( potažmo morálce ), kterou nám zdevastovali nikoliv komouši, ale my sami po sametu tím, že jsme tu devastaci připustili. (!)
06 - Jak dlouhý to bude nevím, ale demokracie v té původní podobě a ideji končí. Bohužel...; jenže za devastaci demokracie nemůže bývalý totáč. To si nenamlouvejte !, je 20 let po revoluci a co jsme si "zavedli", nezavedl Totáč...ani Grebeníček, ani DSSS.