• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BIGTRAGEDDrogy s rozumem
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: ale klepky jsou na úzkosti ne na depky. a kdyby byl úzkostnej asi by nehulil. ale co já vim. každopádně faktor jpp (jednapanípovídala) je v tvym postu téměř na maximu;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CONTINUITY: dolezal je znamej tim, ze nez zacal hulit, tak hodne chlastal. s byvalym kandidatem na presidenta franzem. navic to kombinoval s klepkama a je celkem mozny, ze klepky zere do dneska, nejaka deprese ci co, pokud si pomatuju dobre co mi rikala bushka...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: nemyslím, že by tohle z někoho mohlo udělat hulení ;)...potažmo jakákoliv droga...ten člověk je prostě takovej
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    INK_FLO: mno v tomhle je fakt mimo
    ale ta represe je fakt spatna, snad nebude prituhovat
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    ZABAKOVA: Doležal je už delší dobu mimo (tohle jen jeden z mnoha jeho článků, kde mele z cesty), myslím že on je hlavní důkaz toho, co s člověkem dělá nestřídmé celoživotní hulení, třeba tohle je vyloženě účelovej nesmysl:

    "Pokud v Česku dojde díky válce proti growshopům k snížení dostupnosti marihuany, lze bohužel očekávat, že masa jejích konzumentů začne nakupovat jiné, tvrdé drogy, které jim v případě nedostatku trávy každý druhý dealer rád, ochotně a z vlastní iniciativy nabídne.

    Policejní akce proti growshopům tedy s největší pravděpodobností povede k zvýšení zájmu o tvrdé drogy, zvýšení počtu uživatelů tvrdých drog a tím k nárůstu počtu problémových uživatelů drog v ČR."
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Slava represi
    Policie vyhlásila válku marihuaně! | Reflex.cz
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/52610/policie-vyhlasila-valku-marihuane.html
    Za chvili zakazou si dat pivo a speka u rybnika, pak me zavrou do blazince, kdyz si budu behat pod vlivem po louce atd.
    VOP
    VOP --- ---
    ZABAKOVA: já to myslel s věkem právě trochu ad to vizionářství.. bejval sem taková naivka, teď na to prostě seru a žiju si svoje, víceméně si dělám co chci a nic mě netrápí.. nejsem typ zralej na úplnou samotu nebo tak, takže holt když tu chci žít, musim společnosti něco obětovat (třeba daně), na druhou stranu ale neni tak těžký naučit se v "mainstreamu" pohybovat, mít ostrý lokte na zmrdy apod., a to co jakoby "obětuju" se mi pak bohatě vrací zdravotní péčí, prachama atd..
    Osobně se nikde moc neventiluju, když už někde nevydržim nekomentovat hlášky typu že hašiš se píchá tak dle situace řeknu třeba "tak to neni, četl jsem že..", příp. když to dotyční snesou tak osvětu stupňuju).. a můžu říct že společnost si mě víceméně nevšímá.. (důležitý je samozřejmě vědět např. i to kde se člověk "může" a nemůže vyndat)
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    VOP: no tak starsi maj vic rozmu, ale mlady na jejich rady kaslou, ptz. si musej sami nakopat zadky:)
    no kdyz ta spolecnost bude rozumna, tak ty tvoje moznosti budou akceptovatelny, pokud bude zmanipulovana systemem a bude se systemem za jedno, a ten system bude tupej, coz v pristi dobe u nas bude, tak si myslim, ze nejaky vizionarstvi pujde do kopru
    VOP
    VOP --- ---
    no je víc cest.. šířit rozumnou drogovou osvětu a bejt oznčenej za výstředního.. válet se v příkopu a bejt označenej za černou ovci.. nebo jet si svůj život někde kde ti do toho nikdo moc nekecá a na společnost víceméně srát)).. možná to souvisí i s věkem .))
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    VOP: njn,clovek bude porad v bludnym kruhu zastaralych stereotypu a predsudku a kdyz nepujde s mainstreamem, ale proti nemu,tak bude neprizpusobivej a nazdar, spolecnost ho odsoudi jako cernou ovci,i ty prostitutky bych legalizovala at makaj na zivnostak:)
    VOP
    VOP --- ---
    ZABAKOVA: no tak ten spol. postoj je prostě danej x věcma.. u ganji se řiká že byla konkurentem dřevařskýmu průmyslu, čili zástupci dřeváren proti konopí rozjeli očerňovací kampaň.. dál tam můžou bejt vlivy jako např. to, že kdybysme byli všichni happy nebo osvícený tripama, tak z nás nebudou takový ovce (což už je dost konspirační teorie, alecouž).. pak třeba i strach z abusingu a špatnej vliv na zdraví.. ale společnost pak už ani důvod nepotřebuje, v podstatě platí konsenzus že je to apriory špatné samo o sobě.. uzavřenej kruh..

    Na tom není jakoby co nechápat, tak to prostě je.. resp. pokud s tim pak člověk chce něco dělat, tak je snaha o pochopení příčin toho konsenzu důležitá v tom smylu, abysme mohli vyvracet nepravdy a mýty a šířit osvětu a mohli tak ten konsenzus měnit)
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    VOP: ja nechapu ten spolecenskej postoj, ze drogy jsou spatny, zakazany a chlast a tabak jsou legalni, ptz. bych si docela rada dosla do lekarny pro cistou latku a poctive za ni zaplatila, a taky bych si rada na zahrade vypestovala vic nez5kytek, no ale hold to asi nepujde
    VOP
    VOP --- ---
    CONTINUITY: moc bych tam ty náboženský významy netahal.. drogy i třeba automaty jsou prostě společností pokládaný za něco špatnýho a je jedno jestli to popisje jako hřích, zlo, neřest, špatnost.. jasně, měli bysme proti tomu bojovat, ale většina holt rozhodla že je to "špatné", tak se nemůžeme divit že to za "špatné" označují i většinová média..

    A kdybychom přecejen chtěli náboženské konotace pitvat.. tak co říkáš na to, že if křesťanství je mixem X starších náboženství, tak by tam mohla být spojitost i např. s buddhismem resp. s jedním z jeho základních pouček - zachov(áv)at si čistou mysl (=nefetovat, nechlastat) ? .)
    VOP
    VOP --- ---
    Mi to nedá ještě se nevrátit k tomu "hřešení" - myslim že právě v našem ateist Česku už to slovo ztratilo svůj původní, vyloženě křesťanskej kontext a získalo daleko obecnější význam.. cca ve smyslu že "člověk něco podělal" .).. i třeba já to občas ve spojení s drogama používám, a necejtim u toho nic náboženského).. navíc pro toho, kdo to slovo chápe čistě nábožensky, jsou drogy etc. opravdu hříchem v původním slova smyslu.. ateistickej mainstream si to pak vyloží jako nějaké porušení "normálních" pravidel a předepsanejch státních zákonů.. a my si to vyložíme jako že holt trošku zlobíme mno a čau .))
    Ale osobně jsem se nad tím vbc nepozastavil (původně .).. to bych pak musel v každym článku polemizovat i nad slovama jako je třeba "pravda" (pravda díky soudnímu rozsudku? / subjektivnímu názoru? / etickému kodexu? / matematickému důkazu?/) apod.

    Btw, v tom linknutém článku je pak to slovo uvedený v uvozovkách (min. 1x)..
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    INK_FLO: :)

    Tohle je určitě taky pravda, i když to možná není přesně, co jsem myslela, protože dělání nebezpečných věcí mě té potřeby rozhodně nezbavuje. Spíš naopak, pokud jsem ve stresu, musím si dávat sakra bacha ;)

    Zdá se mi, že ten druh "nebezpečí", kterej tu potřebu sníží, je ten, jít do věcí, které opravdu hodně chci, myslím, že jsem to tam psala. Což je druh dobrodružství, ale nemusí to obnášet žádný doslovný "nebezpečí", nebo spíš ta nebezpečí existujou většinou jen v hlavě (takové to "co když to nebudu umět?" "co když mě odmítne"?)

    Ale i tak to možná zůstane. Zdá se mi dnes, že to spíš je jedna z přirozených lidských potřeb, občasná ztráta kontroly, extáze. Spíš je otázka, jak ji uspokojovat nedestruktivně. Tuším o tom dneska víc než před rokem, ale to už se mi na net psát nechce :)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    CONTINUITY: "Třeba ten, že mám v sobě nějakou část, takovou "divokou", která po tom volném zmaštění se velice touží a je to pro ni důležité. A nejde ji nějak úplně potlačit, a asi by to ani nebylo žádoucí, zřejmě správné řešení je se s ní domluvit, na způsobech, které jsou celkově ok"

    jj, přesně tohle jsem v sobě taky identifikoval, že mi jde často o to, že dělám něco nebezpečnýho, prostě adrenalinovej rush. Ale ten se dá navodit i jinak než drogama, už z principu to asi nikdy nebude uplně v pořádku a bezpečný, ale když v sobě něco takovýho holt mám, tak když to nejde potlačit (případně ani zatím není potřeba či chuť to vůbec potlačovat), tak to jde aspoň přesměrovat na něco jinýho, než jsou drogy...
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    MICHAL_R: Ano, určitě, patří to tam, protože pod tím celým je náboženská ideologie, naprostej souhlas s tím, co píšeš, je to tam pořád, přestože v ateistických zemích, jako je naše, se tomu tak už neříká.

    Jsou to v zásadě dvě věci:
    - měnit si vědomí něčím, co společnost nedovolila, je špatné, je to vždycky nezdravé, nebezpečné, zkrátka Bůh vás potrestá
    - i zmastit se něčím, co společnost dovolila, je vlastně špatně, a dělat byste to neměli (i když vám to dodáváme po miliardách kusů nebo litrů a s mega reklamou), pokud děláte, vaše chyba, to je ten prvotní hřích....

    ZABAKOVA: Pokud jsou to skutečné hluboké morální hodnoty, tak je to určitě tak. Člověk je pak takový celkově ukotvený ve světě, ví kdo je, kam jde, co je důležité, a proto dokáže k různým požitkům přistupovat s rozumem.

    Na druhou stranu, viz. výše, často jsou to spíš taková povrchní "neměl bys", kdy přirozené lidské potřeby jsou "jako" zakázané, takže se člověk má vlastně cítit špatně, že jim podléhá, a to podle mě závislost a jiné nezdravé chování spíš podporuje.
    Vlastně mi přijde, že se zapomíná na to podstatné: na rozdíl v tom JAK se to dělá. Není špatnej alkohol, ale nadměrné a destruktivní pití. Není špatnej tabák, ale výroba cigaret obsahujících stovky šílených chemikálií, a jejich kouření celej den. Není špatné zmastit se, ale dělat to v nesprávnou dobu, na nesprávném místě, příliš moc, příliš často, nebo jinak nevhodně.... A o tom takovéhle články nemluví.

    Např. nevím, jaká je spotřeba alkoholu v Austrálii, asi menší než u nás, ale když jsem to tam viděla, přijde mi, že u nás je s alkoholem rozhodně menší problém, přestože ho daleko méně démonizujeme a potlačujeme (tam je po něm nesrovnatelně víc rvaček a násilí). Jenom o spotřebě to není.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    MICHAL_R: no ono to desatero prikazani a jiny nabozensky moralni hodnoty vlastne zachranujou cloveka pred zavislosti a konzumem, ale kdyz ma clovek vlastni rozum, tak nepotrebuje tuhle berlicku
    MICHAL_R
    MICHAL_R --- ---
    "Hřích"... :-D

    Mně přijde, že to není ani špatný překlad, ani špatná novinařina. Evropská civilizace, i tato naše dnešní společnost kterou bychom chtěli vidět jako ryze liberální, je ve své podstatě civilizací křesťanskou: náboženské ideje a ideály stojí u jejích morálních, společenských i právních základů. Lidi na to občas zapomínají, a obzvláště lidi v Čechách - slavném to národu "ateistů" - na to rádi zapomínají.

    Krom toho "válka proti drogám" je válkou v podstatě náboženskou a ideologickou, takže mě nijak nepřekvapuje, že se v proti-drogovém diskurzu čas od času, jako nenápadné freudovské přeřeknutí, objeví ryze náboženský moment. Protože když je něco hřích, tak to není třeba dále vysvětlovat :-)
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    CONTINUITY: jj to bud spatne prelozili, nebo chteli bejt zajimyvy, to uz lip vizni ta dekadence
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam