TALPENNY: Ve Spojených státech podle mě s tou opiátovou epidemií souvisí především příšerná ekonomická, ekologická a sociální situace.
To se moc neříká, samozřejmě se dělá, že to ty drogy...
Ze Spojených Států se stává země třetího světa, už dlouho. Miliony lidí nemají žádnou perspektivu. Nemají zdravotní péči. Živoří v otupujících jobech za almužnu, pokud tedy mají to štěstí, že mají práci, dlouhý hodiny, nekonečný jízdy autem, nekonečnej pobyt v umělým prostředí, nic jinýho, žádná šance na něco jinýho. A nebo nemají vůbec nic, vegetí někde v betonovým ghettu ze dne na den.
Byla jsem pár let online v kontaktu s tamní opiátovou komunitou, fakt neutěšenej obrázek, spousta v podstatě slušných lidí, na který je tohleto všechno psychicky moc (to byli ti šťastnější, co mají tu otupující práci, ti druzí asi na internetu moc nechatujou)
Vůbec bych se nedivila, kdyby tam farmaceutický společnosti tohle vlastně úplně vědomě využily, když se začlo s tím masovým předepisováním před časem. A kdyby svoje produkty dnes naprosto vědomě prodávaly na černej trh (stejně jako ať mi nikdo nepovídá, že se úplně "náhodou" a "omylem" "ztratí" všechen ten Subutex, co se prodá na černým trhu u nás, podle mě výrobci situace docela vyhovuje.....)
A teď máš generaci, kde spousta lidí zjistila právě, že se jim na opiátech uleví. Ale kdyby jejich životní situace nebyla už zaprvé v prdeli, nebolela, nestalo by se to v takový míře.
Naštěstí tohle tu zatím nemáme, ale je to podle mě srovnatelný s epidemií užívání perníku na malých městech, kde není práce a budoucnost.
--------
Jinak, s tou teorií, že lidi "postupují" od drogy k droze, nesouhlasím. Podle mě je psychologicky a sociologicky dávno vyvrácená.
Ano, ti lidi, co dojeli na perník, pravděpodobně začali trávou. Předtím pravděpodobně začali kouřit a pít alkohol. Taky nejspíš pili kafe a kolu. To jsou všechno drogy, bez kterých se člověk obejde, a klidně bys mohl svou teorii rozšířit na ně...
A předtím asi někdy v dětství začali jíst chleba.
Myslím si, že je to opravdu příliš zjednodušený, vidět to jako nějakej "postup od do"
Ano, věřím ti, že pokud je někdo těžkej hulič, je zvýšená pravděpodobnost, že bude hledat i jiný úniky. Ale to není proto, že je hulič. To je proto, že ho něco hodně trápí a hodně od toho chce uniknout, a proto příliš hulí a případně si dává nerozumně další věci.
Pro mě byly na začátku tvrdý drogy, první perník. Pak jsem postoupila, po dlouhým přemlouvání, k extázi. Bylo mi to podezřelý, taková hipísácká věc, po který se mají všichni rádi.
Pak jsem začla brát papíry a přestala chtít brát tvrdý drogy, protože na papíru vidíš, jaká je to blbost. Pak jsem chvíli hulila, přestalo mě to bavit. Pak šamanský medicíny a víceméně už nic.
Nejsem jediná. Vím o víc lidech, co se dostali z perníku přes měkký drogy, ne naopak.
Samozřejmě takovýmu člověku připadá celá ta teorie na hlavu postavená.