• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Pro dopředný pohyb slouží vítr, díky solární energii si jen mohou vybrat vítr z které výšky chtějí zrovna použít. A antény co používají nevypadají zrovna jako paraboly:
    Project Loon: The Technology - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mcw6j-QWGMo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: no... problém je, že solární energie tam evidentně neslouží pro dopředný pohyb. kdyby dokázala taková stratosféricka retranslace vytrvale kroužit nad jedním místem zemského povrchu, dokázala by samozřejmě signálem pokrýt desetitisíce čtverečník km... navíc s elevací nad povrchem, která je v bezlicenčních pásmech zatím nezarušená (směrovost parabol je v řádek jednotek stupňů = zamířit desítky stupňů nad obzor znamená "nerušený výhled")

    postavit stroj, který by třeba v 25 km vydržel vytrvale 24h kroužit a dělat tam retranslaci bezdrátového internetu asi není jednoduché: to je jasné už jen z toho, že to internetoví provideři zatím běžně nedělají.

    protože se čirou náhodou nějakým tím kydáním packetů se tak trochu živím, tak nemůžu říct, že bych si neuměl představit obchodní využití pro obsazení pozice 25 km nad zemí, která by byla udržována dost přesně, aby nebylo nutné měnit směr zaměření vysoce ziskové paraboly se směrovostí v řádu jednotek stupňů. je to daleko reálnější obchodní model, než vozit backpackery někam, kde není zdaněné pivo a tráva...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    na konečích křídel nového Boeingu 737 spousta nové plochy pro FV články :-))

    (no dobře, dělám si spíš legraci.. ale současně je z toho patrné, že více plochy nemusí vždy znamenat větší čelní odpor...)
    KEJML
    KEJML --- ---
    Solární panely ve stratosféře, leč blíže to má ke vzducholodím než k letadlům:
    Google begins launching Internet-beaming balloons
    http://bigstory.ap.org/article/google-begins-launching-internet-beaming-balloons-0
    BURAN
    BURAN --- ---
    Je tak to se tesim!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: toho kola? 250W motor, 10Ah baterka 40V nabitá, 35V vybitá, 44V dobíječka, 160W solární panely zapojené v sérii, takže cca 36-40V nezatížené, dobíjení bude realizované step-up měničem stejnosměrného napětí (protože hotový MPPT na 40V se neprodává). (naštěstí spolupracuju s týpkem, co tomu rozumí). panely budou upevněné přímo na kole (místo předního košíku a na zadním nosiči) - tedy žádný přívěs. vypadá to tedy docela kosmicky nebo "Solar Challenge"-like (velká plocha panelů vzhledem k velikosti kola).
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nez budou fotky muzes nahodit nejaky parametry? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A tohle zase vypadá v dosahu kutilských možností...
    Solar Powered plane with Autopilot and Wireless Network - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=SZlc-baC7TY

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The Sunseeker Duo - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=hH3u9iiY_CA


    (závidím.. Arachne Aerospace zatím staví jen solární elektrokolo. jestli všechno dopadne, tak zítra budou namontovaný panely a pozítří elektronika řídící dobíjení... fotky budou)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Sunseeker Duo Shows Completed Form at Friedrichshafen, Moves to Italy
    http://blog.cafefoundation.org/?p=7718
    While Sunseeker II is able to cruise in level flight on direct solar power, the Duo will have enough power to maintain a steady climb on direct solar power.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PC-Aero Electra One byla podle všeho přejmenována na SolarWorld e-One (jméno sponzora?). Každopádně hezké malé elektrické letadélko...
    PC-Aero/Dipl. Ing. Calin Gologan
    http://www.pc-aero.de/

    Akorát na videu roluje z hangáru bez solárních článků na křídlech, které tam pak ve zbytku videa má... zajímavé :-)
    SolarWorld e-One - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=OSwijLbfjPY
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SolarWorld and PC-AERO Unveil Two New Solar-Powered Airplanes | Inhabitat - Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building
    http://inhabitat.com/solarworld-and-pc-aero-unveil-two-new-solar-powered-electric-aircrafts/
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: snad v to bude mít po tomto tvém příspěvku jasno a nebudeš to muset více rozebrat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRENDAL: no... především se tu probírá, kdo ce ve světě staví, zkouší a plánuje. já zatím jen plánuju, a moje nápady jsou značně volné a proměnlivé. jádro flejmu bylo, že tvrdím, že solární letadlo poletí rychleji, než solární vzducholoď - a to zejména od určité výšky - zatímco solární vzducholoď naopak víc uveze. případné výhody vzducholodi ovšem budou s rostoucí výškou klesat, zatímco výhody letadla stoupat.

    solární vzducholodi existují, a létají zhruba rychlostmi, kterými vzducholodi létaly za 1.světové války - což bylo pořád víc, než jak rychle tehdy pluly lodě - ale méně, než létaly nejrychlejší vzducholodi ve 30.letech a nebo ty dnešní.

    jádro sporu je v tom, že já si prostě neumím představit solární (a popravdě - nejen solární - žádnou!) vzducholoď, která by létala rychlostma aspoň kolem 200 km/h. (jedno v jaké výšce - ale vzducholodi pro velké výšky vycházejí neprakticky velké). když budu chtít ze solární energie vymáčknout největší možnou cestovní rychlost, tak řešením je protlačit stratosférou tenkou plouchu solárních panelů. při protlačování velkého objemu vzducholodi prostě takové rychlosti nedosáhneme... můžeme možná vzducholoď použít k nějakém "parkování" příliš velkých stratosférických objektů, se kterými je problém přistávat, ale nemůžeme s ní dostatečně rychle pohybovat.

    elektrické letadlo má ale jiná vážná omezení - např. při stoupání na baterie začínají s rostoucí požadovanou výškou baterie představovat větší a větší procento startovní hmotnosti. takže ve větší výšce poletíme rychleji - ale v důsledku stoupání do této výšky zase neuvezeme vůbec žádný náklad... začarovaný kruh: solární panely dávají větší a větší smysl ve větší a větší výšce nad zemí, do které je ovšem nemožné jich dostatečné množství dostat.

    nějaké hybridní zkombinování obou principů by tedy nebylo od věci - např. start pomocí balónu, šetřící energii, a použití solárních panelů pro let až určité výšky. bohužel dnes ale rozumně neumíme vrátit k zemi balón, kterým do té výšky cokoliv dostaneme: stratosférické balóny jsou dnes podobně jednorázové, jako rakety. kdybychom např. měli balón, který je ve stratosféře schopen po odhození nákladu stlačit dostatečné množství vzduchu jako zátěž, potřebnou proto, aby opět přistál (bez pasknutí nebo upouštění plynu), byla by to celkem velká výhra. Nic takového ale nemáme - a i kdybychom měli, tak ten balón pak přistane stovky km od místa startu...
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    GRENDAL: já jen že asi vůbec nemá zdání o tech tvých nápadech, co se tu probírají :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A kdyz ty analyzujes me (jako treba v [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi ]) nebo kdyz analyzujes ty sam sebe (tamtez), tak to je on-topic? Nebo jsi dal posledni varovani sam sobe? 8)


    HYENA: Nah, vetsinou Xchaosovy monology a linkdump, tu a tam gaychat. Jestli mas oblibeny trideny podle kateogorii, doporucuju pro tohle forum spis kategorii "Zabava" nez "Technologie" 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRENDAL: ano. je tu pár lidí, které fakt baví všechno jiné, jen ne informace o solárním létání. a ti už brzo dostanou ban, pokud s tím nepřestanou.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    HYENA: ty jsi tu zjevně nový :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Vypadá fakt super. Doufám neskončí v muzeu, ale začne fakt lítat!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Koukám facelift webu http://solar-flight.com/ !
    As we wish Andre and Bertrand favorable winds on their adventure, we prepare our new airplane, Sunseeker Duo for its maiden flight in Italy.... nedalo mu nerejpnout si, že poprvé přeletěl v solárním letadle Ameriku v roce 1990, a přesto kolem toho Švýcaři ještě v roce 2013 dělají takový haló (Eric Raymond je trochu médii ignarovaný průkopník, přijde mi..)

    jinak konečně dostavěl Sunseeker Duo:
    Solar Flight
    http://solar-flight.com/#duo

    tech. specifikace vypadaj působivě. rozhodně to vypadá víc jako použitelný dvoumístný stroj, než mamutí Solar Impulse (i když samozřejmě... každé je to o něčem jiném... z hlediska doletu, apod.... Sunseekery jsou podle všeho ale rychlejší)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam