BURAN: no já prostě uvidím :-) proč by u těch panelů inzerovali 130W, když by měly jen 40W? podle mě 40W je výkon, při kterém se to i bez regulátoru chová jako tvrdý zdroj 16V, na tom slunci... pak začne to napětí klesat, takže ten výkon z toho vydoluješ jen s použitím MPPT.
spíš kdybych chtěl (bezpilotní!) letadlo s těmito panely, tak budu potřebovat regulátor, co dá třeba aspon 500W, protože motor by to chtělo asi taky 500W a těch 250W by byl odběr při cestovní rychlosti (aspoň tak nějak si to představuju).
Nejmenší (pilotovaná) ultralehká letadla i v začátcích té éry v 70tých letech měla aspoň 4kW, ale... nicméně, nějaký hezký solární dvouplošníček posázený těmahla panelama by se do ultralight kategorie určitě vešel... třeba něco s 12 kW elektromotorem, 6 kW solárních panelů (tedy 24 těch panelů, co já mám dva, cca 20m2 každá ze dvou ploch, to dělá krásné rozpětí 20 m při aspect-ratio 1:20...), bylo by to samozřejmě pomalé jak šnek, ale.. :-) ty panely by vážily 24x5 = 120 kg, to je sice dost, ale celé letadlo by se pořád se vzletovou hmotnostní dalo považovat za ultralight...