• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víš, že jsem přiznal, že si tě netroufám zabanovat, ale napomínám tě za offtopic!

    (a ostatním naopak děkuju za ontopic příspěvky do debaty)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdyby nekdo chtel, abys neco seriozne stihal, musel by ti primarne zakazat pristup na vykecavaci fora :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: jakékoliv sdělení mých plánů a záměrů především není závazkem vůči komukoliv :-) kdo chce, abych něco stíhal, v nějakém termínu, ať si to u mě objedná jako placenou službu (a já termín stejně nestihnu, ale aspoň uznám, že je to chyba :-).
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: No a budeš s tím něco tvořit? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML: ano, jsou pro to i knihovny profilů křídla k volnému stažení:
    NACA airfoil sweep - OpenSCAD library by Parkinbot - Thingiverse
    http://www.thingiverse.com/thing:900137
    KEJML
    KEJML --- ---
    BURAN: Nevím, ale tohle by se mu mohlo líbit:
    OpenSCAD - The Programmers Solid 3D CAD Modeller
    http://www.openscad.org/
    Nemodeluje se tam taháním myší, ale "programováním", resp. psaním kódu.
    BURAN
    BURAN --- ---
    uz umi XCHAOS v nejakem 3D kreslitku?
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    hele, radši za ním nejezdi - ty bys mu poradil ať to letadlo udělá solární, on ti řekne, že je to nesmysl, ty ho budeš chtít zabanovat, nepůjde to... ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    nesolární... to v pozadí vypadá trochu jako Milovice :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=mqsgwRnu2vg
    elektrická verze
    https://www.youtube.com/watch?v=ata9wactEyc

    jako jen že je to inspirativní uspořádání závěsného kluzáku s ocasníma plochama. navíc je to české...

    z datasheetu:

    https://gliderrider.today/aero-day-2/
    Min. speed (ATOS VR ) : 37 km/h
    Min. sink rate ( engine off ) : 0,9 m/s
    fuel consumption: 2 – 4,5 l/h
    min sink (ATOS VR) 177 fpm

    tím atos vr zřejmě myslí tohle:

    http://www.a-i-r.de/eng/air_04e.php?kat=175
    https://en.wikipedia.org/wiki/A-I-R_Atos
    Maximum glide ratio: 20:1

    nejlepší by asi bylo za ním do těch Milovic zajet :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ontopic příspěvky z posledního měsíce:

    http://www.spacedaily.com/...earchers_create_exceptionally_strong_and_lightweight_new_metal_999.html
    Nová ultralehká slitina má rekordní parametry, je vhodná pro stavbu letadel, navíc neobsahuje žádné extrémně vzácné příměsi.

    http://www.gizmag.com/sunseeker-solar-powered-aircraft-in-paris/15512/
    Klíčový, starší článek o Sunseekeru II (letošní Sunseeker Duo je tam ještě prezentován jako "Sunseeker III"). Klíčový parametr je, že letoun dosahuje cestovní rychlosti kolem 65 km/h (ne náhodou ho Eric Raymond vždy prezentoval jako "nejrychlejší solární letadlo")

    https://transportevolved.com/...r-tejon-ranch-tesla-supercharger-heres-why-it-was-the-perfect-storm/
    něco o tvořících se fontách na dobíjení elektromobilů v USA... jistě, tuhle situaci dílem vyřeší trh, ale přeci jen: dobíjecí kapacita letišť pro čistě bateriová letadla asi nebude zcela neomezená (zejména z hlediska celkového času dobíjení... a též u celkového možství letových hodin za den je z dobou trvání dobíjení potřeba počítat)

    Dost zajímavý "přibližný vzoreček" - zajímalo by mě dosadit do něj víc historických typů letadel, s různými pádovými rychlostmi a různým plošným zatížením křídla (a taky to asi udělám)
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=789635
    stall speed = 3.7 * square root of wing loading
    speed in mph, wing loading in oz/sqft

    Ok, takže takhle nějak si představuju ontopic příspěvky v tomhle klubu, a je asi jasné, že kdo se tomuhle trendu nepřizpůsobí, tak sem nebude nějaký čas psát. Vhodný kandidát na moderování klubu místo mě se ještě nepřihlásil (a popravdě - nečekám, že to bude kdokoliv z účastníků debaty, protože můj názor na to, jak moc se drží tématu, je celkem jasný).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hledal jsem nestraného moderátora, ale zatím nenašel - nikdo na to nemá čas. myslím, že bránit se osobním útokům a urážkám je přiměřené.

    je úplně ok, když sem někdo napíše názor na něco, co je tématem klubu - ale co když napíše 10x ten samý názor, ignoruje jakékoliv předložené argumenty a do toho přihodí pár urážek (typu idiotů, lhářů, apod.)?

    popravdě, tebe se zabanovat bojím, a to jednoduše z obchodních důvodů, nesouvisejích s tímhle klubem. jsi mocný muž českého (a zejména pražského) Internetu a netroufnu si zajít tak daleko, abych osobním sporem s tebou ohrozil např. obchodní zájem své firmy. Důrazně tě ale prosím, aby si toho nezneužíval.

    Těm lidem, kterým dáváš na rozdíl ode mě právo na poslední slovo, jsem nic neudělal: ve svých vlastních klubech, kterých si založili požehnaně, si mě mohou pomlouvat a zesměšňovat jak chtějí, to je jejich věc. Já tam prostě nelezu, počítám s tím, že jejich zaujetí tématem časem vyšumí. Oni sem přišli za mnou, do tohohle klubu a útočí na mě. A bojkotují aby se ten klub používal k tomu, k čemu byl založen.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nikoliv - moderator skutecne neni od toho, aby mel posledni slovo. To si zase pletes, jako si pletes spoustu jinych veci :) Kdyz uz, mel bys byt nestrannym arbitrem a mediatorem - coz chapu, ze je tezke, kdyz je rec o tve osobe. Tvuj vyklad hranici spise s diktatorem. Nic to nemeni na faktu, ze moderovany by meli byt take tve prispevky - jinak jsi jako moderator proste selhal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: řekl bych, že moderátor má právo mít v debatě o offtopicích poslední slovo: a ty zrovna nepracuješ na tom, aby ho měl, když to znova otvíráš.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jasne... vsiml... jsem... si... skutecne zadny offtopic. Shrnme si to: ty muzes, jini ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (teda 365, ne 356 :-) na twitteru by se řeklo #přelepk)

    DANYSEK: mrkni na "Témata podobně" v záhlaví. já sem opravdu pastuju tenhle typ odkazů.

    ADMIX: děkuju.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: represi respekt neziskas. Sam sem hazis tunu offtopicu - to je v poradku? Ale druhe bys za to banoval. Zacni u sebe.
    GESTO
    GESTO --- ---
    sice OT, ale vetsi zabava nez XCHAOSovo fantazirovani :D
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: Zase lzes a prekrucujes, jak je u tebe obvykly, ale na to jsem u bezpaternich existenci tvyho typu zvyklej. Jdu zase pryc, prestan si brat do huby moji osobu a vymejslet si historky o tom, jak kdo odpadnul a kdo koho zna.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADMIX: nikdy nikoho TRVALE nezabanuju, ale 365 dnů je 356 dnů (a ano, tohle je vydírání - snaha vynutit si dodržování pravidel silou, když to nešlo po dobrém...)
    ADMIX
    ADMIX --- ---
    XCHAOS: Tak si neber muj nick do klavesnice ve svym klubu, kde me muzes zabanovat (coz jsi samozrejme nikdy neudelal a kdo tvrdi, ze udelal, tak je lhar a dostane ban).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam