• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    twin fuselage odvozený z Virgin Global flyeru:
    Scaled Composites 336 Gemini by Bispro on DeviantArt
    http://bispro.deviantart.com/art/Scaled-Composites-336-Gemini-251701884
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Z Gizmodo: Combined with the double fuselage, the twin wing will decrease structural weight. The logic is that it will reduce wing bending moment, which requires less structural support. Less weight also means less power and less fuel consumption.

    Koukám, v Airbusu taky dělají vize nějaký idioti a lháři, jako jsem já (to kdyby vám chyběly komentáře zabanovaného id REDGUY :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    "All these features also increase the cool weird factor by 300 percent. "
    This Is Airbus' New Crazy Airplane Design
    http://gizmodo.com/5919268/this-is-airbus-new-crazy-airplane-design
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Každopádně, cestou do vekých výšek pro lehká letadla je rozhodně přístup "twin fuselage"
    TGALS Twin-Fuselage Glider Makes First Test Flight | NASA
    https://www.nasa.gov/centers/armstrong/Features/TGALS_first_flight.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle mi připomíná, že o solární sekačce na trávu přemýšlím už dlouho :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: jj na film pridam, postizenejm pomohu a detem, ale dacanum nedam nic :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: jasně, že chci. přijímám např. příspěvky v bitcoinu :-)
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: Zabanuj kazdeho a nevim kdo s tim zacinal :-P chces jeste neco na stavbu letadla? :-D No koukam nz ty odkazy a pripada mi ze lidi jako ty nedavaji smysl nikde :-D :-P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vypadá to, že pokud tam chcete jen zůstat na jedno místě, můžou dávat smysl balóny (ovšem zase je tam jet stream...). letadla dávají smysl píš pro přesun odněkud někam...
    Google is Killing Its Solar-Powered Internet Drone Program - Slashdot
    https://tech.slashdot.org/...1/11/1832219/google-is-killing-its-solar-powered-internet-drone-program
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ti řeknu, že je to offtopic a ty pokračuješ v tématu.. chceš ban na týden?
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: projdi se po vetsim meste a koukni na jakekoliv svetlo co je v chodniku jak treba po roce vypada :-) A to se po nem jen chodi :-) Tvrzeny antivandal buh vi co vsechno sklo ... No z toho vychazim. Az bude pruhlednej hlinik jako ve startreku o jeho vlastnostech tak prosim :-D

    Pockej dneska uz je tma ale jestli si vzpomenu vyfotim ti ty pul roku stary na namesti :-) Ju? A to maji jen asi 20cm v prumeru :-) Svetlo pred kostelem zavesili po roce na lampu - asi proc?

    Rad si pockam na vysledky :-) A doufam ze budou uplne jine nez si myslim ... :-P Jen doufam ze postavej kus nekde v praze na hlavni ulici :-) A ne nekde na vesnici kde protape jeden duchodce za den ...

    PS: trotl jako ty ze zverejnuje cisla? Ty tvoje vypocty letadla stylem trojclenka neceho co jsem nasel na wikipedii a podobne :-D Jj je to sranda kdyz pak vidim kolik desitek vzorcu na to je :-D no radeji nic. Zkus to - http://www1.fs.cvut.cz/stretech/2012/sbornik/49.pdf

    Heled me napada rad bych si navrhnul zubate kolo vcetne odvrtu a prorezani se zubama co dobre udrzej olej a nasledne zvladnou pekne vysoke rychlosti ... Spocitas mi to? Na me je to dost slozite kompletni vypocet vcetne namahani atd :-) Jiste to zvladnes tak nejak od oka :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: hele, solární cesty jsou tu offtopic. moje stanovisko k nim je neutrální, typu "vyzkoušejte to, zveřejněte čísla, zveřejněte kolik to stálo" - tedy přesně, co se dožaduješ ty.

    pokud máš nějaké magické informace, že předem víš, že je to určitě špatně, tak s nimi běž do příslušného klubu. tady bych rád počkal na fakta.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: jak jsem tu už vysvětloval.. zejména u elektrických letadel každé myslitelné zlepšení (baterie, motory, konstrukční materiály) přináší výhodu, která se uplatní i u solárních letadel (která přitom existují už dnes)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    mimo to, ze stejného materiálu se dají stavět i petrolejová a baterková letadla, takže to není výhoda solárních letadel
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: bla bla bla bla bla ... nejde jen o ucinnost ale o celkove naklady povrch a vubec vsechno co spotrebujes na vyrobu.

    Pokud se mi panel rekneme za 10 let vrati vyrobne, za jak dlouho se vrati ta cesta? No zjisti kolik se spotrebuje vseho a taky jaka bude ucinnost po poskrabani povrchu, pri mokrem povrchu, zasnezenem povrchu atd ... bla bla bla bla bla

    Udelej to letadlo z grafenu - jen jsem nikde nenasel pruznost a mez kluzu atd co se treba u materialu pro letadla tak nejak udavaji :-)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Výpočty a experimenty ukazují, že 3D grafen z MIT má hustotu odpovídající asi 5 procentům běžné oceli, ale zároveň je 10krát pevnější než ocel.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nanoinženýři vytvořili 3D grafen, který je 10krát pevnější než ocel | Žádná velká věda
    http://veda.stoplusjednicka.cz/nanoinzenyri-vytvorili-3d-grafen-ktery-je-10krat-pevnejsi-nez-ocel
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: zajímavý, že ta solární cesta v Holandsku tvrděj, že má účinnost oproti panelu na ploché střeše horší asi o nějakou čtvrtinu, nebo tak něco, co jsem četl... tak by to skoro chtělo se nějak dohodnout jakému názoru jde věřit.

    (ale v tomhle klubu je offtopic.. a nějak si to pletete, můj názor je celou dobu neutrální, typu "zkoušejí se i větší blbosti a vyhazují peníze za věci, co by potenciálně byly menší přínos. polemizuju s extrémníma názorama... kdyby ti někdo řekl, že silnice se v létě na sluníčko rozpálí, tak budeš polemizovat taky?)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ale my známe přesná čísla solárních cest. Jsou 6x méně efektivní než soláry na střeše (stojí 2x tolik a vyrobí 3x méně)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam