VYHULENY_UFO: ty musíš taky rejpat všude :-) ano, jistě, co bych případně stavěl já, by byla ne-stratosférická pilotovaná verze s doletem tak max. do asi tak 160 km za jeden den (při dobrém oslunění - jinak jen asi 20 minut provozu, jako většina bateriových letadel)
počítám, že postavit něco takového by stálo tak 2 mega, bylo by to ale něco, čím by člověk ale už mohl zaujmout seriozní investory a posunout se dál.
čistě bezpilotní model by samozřejmě musel předcházet... tam nejde o dolet, ale o výdrž (ano, před stavbou toho jednomístného ultralightu by se koncept musel ověřit na modelu, co vydrží ve vzduchu na sluníčku kroužit aspoň 4 hodiny, možné praktické využití by bylo např. jako wi-fi hotspot pro nějaké veřejné akce, nebo pro pořizování časosběrných snímků např. davech n různých festivalech (případně kombinace obojího), apod... což je stejně nejatraktivnější za dobrého počasí)
ačkoliv tě to asi překvapí, jsem zvyklý vymýšlet pro svoje výtvory obchodní modely... snad už od 16let (kdy jsem prodával přes anonce svoje programy pro obskurní typ 8bitového compu na kazetách :-) (a v podstatě je to pořád stejný provar, ale aspoň nějakou naději člověk mít musí .-)