Great news everyone! Cela tahle debata o XChaosovejch solarnich letadlech muze konecne skoncit, protoze mame jasnej dukaz toho, jak kvalitni XChaosovy "vypocty" a "odhady" a "vize" jsou.
Nejdriv ovsem, XChaosi, gratuluju k dokonceni SunTripu 2018. Bez ironie, zcela vazne, po sportovni strance uzasnej vykon za ktrej si zaslouzich respekt. Nicmene, po strance technicky... to uz je trochu slabsi.
Jaky byly plany a jaka nakonec realita? Mozna budu mirne mimo, protoze jsi mi sebral pristup do SunTripovyho klubu, dokonce i read-only. Coz urcite byla jen cira nahoda a shoda okolnosti a vubec nebylo cilem mi zabranit presne citovat, co jsi hlasal, ze jo 8), takze pokud se v nejakem cisle spletu, mea culpa, klidne to dohledej a oprav me:
Hmotnost ramu: Plan 2-3kg, realita, asi 7kg?
Celkova hmotnost kola: Plan ~35kg, realita 45-50kg?
Prumerna rychlost: puvodne daleko pres 200km/den, tesne pred startem 200km/den. Vysledek? Neco pod 120km/den?
Celkovy vysledek: Vitezstvi diky technologickemu naskoku. Realita? Prekrocil casovej limit a s prehledem ho porazili lidi na vice-mene off-the-shelf solarnich kolech, vcetne francouzsky duchodkyne na normalnim elektrokole se solarnim panelem na privesnym voziku.
Takze SunTrip zcela jasne ukazal jednu vec: XChaosovy odhady/vypocty/vize parametru kola byly naprosto mimo a jeho produkt sice dojel do cile, nicmene daleko v podstate stock resenima. A solarni kolo je pritom v velmi jednoduchej stroj, s kterym ma XChaos uz nekolik let zkusenosti. Presto byly jeho odhady uplne mimo.
Takze, pokud XChaos nedokaze spravne predem urcit parametry blbyho solarniho kola, je pricetny myslet si, ze dokaze urcit parametry stratosferickyho solarnihlo letadla se skladacima kridlama o rozpeti stovek metru, prevazejiciho desitky lidi? Samozrejme nikoliv. Debata skoncila, mame potvrzeny, ze XChaos proste jen placa nesmysly, jeho technicke schopnosti v tomhle oboru jsou zanedbatelne.
Takze XChaosi, gratuluju k dojeti do cile a dekuju, ze za cenu spousty penez, casu a bolesti jsi ukazal, ze cely ty roky, cos tady hlasal jak uzasny xchaosoplany vymejslis, jsi jen placal naprosty nesmysly. Skvela prace! 8)))