• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek

    V prvni rade pro ty, kteri se chteji castecne vymanit z okovu otrokarskeho systemu, pro kutily i zahradkare, divky i chlapce, podiviny i samotere. Maringotka jako domov. Tuning, tipy a triky, kazdodenni tvrda drina a pocity sladke, kysele i hořké. Vitejte doma, lide z maringotek.

    nastenka: Pruvodce nakupem maringotky (resp. prednakupem) ...aneb nekupuj zajice v pytli

    related: [ Malá bydlení nejenom mobilní ]

    rozbalit záhlaví
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    MMMN: orlican je nizkej, se svejma 190 cm se tam nepostavim snad ani uprostred. slusovice tusim vyssi, presnou vysku nevim, hadam 210–220 cm a nemka ma (ted o vikendu jsem si to meril od hlavy ke stropu) 190 + 25 cm (v podlaze nemam zadnou izolaci), takze cca 215 cm. to zkoseni je uplne v pohode, u sten mas stejne nejakej nabytek apod.

    co se matrose tyce, je to jiny kus od kusu. videl jsem plechovou nemku, sololitovou nemku, palubkovou nemku, plechovyho orlicana, drevenyho orlicana... a vsechno, pokud je to dvouosy, bude mit 7–8 metru na dylku a 2,4 metru na sirku (max., takze uvnitr o fous min).

    nosnost nevim, ale dycky mas marinu vic ze dreva nez z kovu. takze az pujdes kupovat, stouravy sroubovak ssebou.
    MMMN
    MMMN --- ---
    Cau vsichni, procet jsem si diskusi, a chci se zeptat:

    Ktera (dlouha 2osa) plechova maringotka ma nejlepsi vnitrni svetlou vysku od podlahy ke stropu?
    (a kolik to je ciselne?)

    Na pohled se mi nejvic libi zaoblenej Orlican (i kvuli snehu a mozna i stykani vody?),
    ale z fotek, kde stoji vedle sebe, mi prislo, jestli hranaty Slusovice nejsou uvnitr vyssi?
    (a to i oproti nejvyssimu mistu Orlicanu, o stranach nemluve)

    A co zkosenej Nemec?
    U toho mi teda ani neni jasny, jestli je plechovej, nebo ne. (Ale nektery asi jo?)

    Kdyz se rekne Orlican/Slusovice/Nemec, tak uz z toho automaticky plyne dylka (jaka pro ktery model?),
    nebo existuji v ramci tech jednotlivych typu ruzne dylky?

    Jaka je vnitrni nosna konstrukce plechovych maringotek?
    Je to vse jen kov, nebo je v tom drevena kostra?
    Zajima me to kvuli pozarni bezpecnosti,
    a doplnkove taky kvuli riziku skryte hniloby pri koupi.

    Diky.
    NYA
    NYA --- ---
    KATCHABABA: hm, z našeho kopce koukám na elektrárnu, tak mi ta moje brikoška přijde jako takový plivnutí do labe, žádnou výčitku vůči matce zemi z toho nemám :)

    PETPET: jj, cihly mám naskládané ze strany co je ke zdi, akumulujou teplo a zároveň chrání zeď před spálením. to je dobrej trik
    PETPET
    PETPET --- ---
    NYA: My jsme ještě pro posílení účinku obskládali kamna šamotovejma cihlama - můžu jenom doporučit! Ještě ráno jsou teplý a krásně hřejou, i když zatím topíme jen dřevem.
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    NYA: no delaji i nocni brikety, pravda, ze jsou drazsi, ale pres noc by mela urcite udrzet teplo, pokud k tomu mas adekvatne tesnici kamna, ono je to jedno s druhym pohodli/cena/ekologie. Ja uz si presne nepamatuju kolik to zralo, samozrejme rano nebylo takove vedro jako s uhlim, ale rozhodne jsme nemrzli... Mam za sebou i zimu se stavanim do nuly, zadna hitparada, ale co te nezabije to te posili. Ale to jsem topila jen drevem a byla lina v noci vstavat;)
    NYA
    NYA --- ---
    KATCHABABA: jak dlouho ti taková briketa vydrží? koukala jsem, že na tomhle webu to vychází tak 11-17 korun za briketu.
    kupuju si u nás dřevěný cca 5 korun za briketu, jsou dobrý, ale až přijde větší zima, tak to bude přes noc slabý .. přes den když mohu průběžně přikládat je to jiný, to je nejlepší dřevo .. ale přes noc si tam uhelnou hodím, abych měla teplo ještě ráno .. vstávat do vychladnutý mariny, na to nejsem dost eskymák :))
    KATCHABABA
    KATCHABABA --- ---
    jako správný ekofašista bych vás chtěla poprosit, vyserte se na uhlí
    Dřevěné brikety, dřevěné pelety - výroba a prodej - BIOMAC
    http://www.biomac.cz/
    NYA
    NYA --- ---
    mi petry kouřily když jsme začala po létě topit, myslím si, že to bylo proto, že jsem nevyčistila komín po loňsku a že byl usazenej hlavně v koleni.
    pak saze trochu vyhořely a už kamna nekouřej a tahnou dobře. no nejlíp samozřejmě udělám když komín ještě rozeberu a vyčistím :)

    ROBINSON:
    táta co býval kdysi kotelník mě naučil topit tak, že kamna rozjedu na začátku, aby všechno topivo chytlo. nechám otevřenou záklopku a dole dvířka a nechám jet rychlej oheň. pak se udělá rychle teplo, ale hodně toho proletí komínem. když všechno dobře hoří tak kamna naložíš kolik potřebuješ (podle počasí) a zavřeš všechno - i dvířka dole, i záklopku.
    taky mě učil, že v petrách se topí naopak - dospod dáš uhlí a na něj dřevo, který zapálíš. prohořívá to postupně a dlouho vydrží

    je velkej rozdíl ve spotřebě dřeva a uhlí podle toho, jak člověk topí .. to je věcí praxe :)

    FEEX
    FEEX --- ---
    KRALIK: na to se vykasli , uzivatele kamen Pohoda leta plni cerny kroniky, kdyz bys byl mermomoci plynovej a linej, porid si naky mensi wafky, ktery sajou vzduch z venku a maj komin, pripadne alternativu co se pouziva do obytnaku , trumatic s3002, na velkou marinu spis s5002
    TSOH
    TSOH --- ---
    KRALIK: neni nad ohen v kamnech kor kdyz mas ty prosklená dvířka a plameny se odráží v prostoru... po pravde receno si neumim predstavit topit v maringotce plynem (ale samozrejme to jde...)
    co na ty cadící kamna pouzít nejaký kamnárský tmel ? treba http://www.denbraven.cz/specialni-tmely/0765-kamnarsky-tmel-55-cz94.html a bylo by po starostech... (zednej plyn a zadna nova kamna..)
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    a topit timhle -- http://dum.bazos.cz/inzerat/40736744/Kamna-na-PB-lahev.php ?
    vim, musis vic vetrat, kyslik si to vypije, ale zas to zacne topit hned a na pouhy vecerni prespavani v marine to neni spatny, nebe? cena oproti novejm kamnum vede.

    GOMERA: mne ty petry zacaly cadit az pote, co jsem je vyndaval z mariny cistil a zase dal zpet. trochu jsem je pomlatil, pac jsou tezky jak svina a tahal jsem to sam. no a tim se asi horni deska uvolnila a zacla poustet kour. dneska jsem teda zjistil, ze komin byl total shnilej :]
    GOMERA
    GOMERA --- ---
    KRALIK: Dvojplastove maji mimo jine tu vlastnost, ze prostor mezi plasti dole nasava vzduch a nahore ho ohraty vyfukuje, takze teplo lepe cirkuluje po mistnosti.
    Jinak ale nevim jestli kour dovnitr pri zatapeni zpusobuje netesnost horni casti kamen. My mame v horni casti dvirek oteviratelne pruduchy a ani pri otevrenych to tudy necoudi. Abys nekupoval zbytecne...
    TSOH
    TSOH --- ---
    KRALIK: kolik cm mas komin/kamna od sten ? pokud je to blízko tak si dej na stěnu u komínu/kamen treba plech vypodložený např. matkama (aby mezi plechem a stenou byla mezera cca 3 cm) plech absorbuje teplo z kominové trubky a nemelo by hrozit ze by od rozpálené trubky/kamen chytla stena..
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TSOH: bauhaus, co cekat :]

    ad provedení jednoplášťové, dvouplášťové -- jakej je v tom rozdil? jednoplastem si spis opalim stenu kolem? mam kamna uprostred mariny v predsini, ke stenam na obe strany docela blizko.
    TSOH
    TSOH --- ---
    KRALIK: stare petry ( http://www.mamtechnika.cz/...petry-exclusive-2013-sesazenyi-vyzdysvka-barva-ueernyi-zesyslenyl_0.jpg ) (ale radeji bych ty novejsi jak maji prosklene dvirka ... zde lepsi cena nez TYCZKA: http://www.krbova-kamna-thorma.cz/...a-thorma-bozen-cerna-kamna-petry-kerpen-s-pruzorem-19913.html).
    KRALIK: to asi koupili nejake spatne kamna... kamna josu na brikety, uhli a drevo ne ?
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    KRALIK: hele ja nemam presne tyhle, ale dost podobny... vyzkouseny uz jsou urcite jednu zimu. Klicku maj kovovou a na povrchu umelohmotnou, zatim neshorela, ale někdy to dokáže docela rozjet :D

    Být tebou, tak koukám asi po něčem podobným. Výhoda je, že se do toho daj házet fakt velký kousky. třeba o 15cm větší než do peter.
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TYCZKA: mno z vlastni/rodicu zkusenosti. tata koupil na chatu nejaky kamna misto peter na chatu, v zime tam bydleli a za a) popraskal samot a za b) jim malem shorela drevena klika u dvirek (to je taky napad ji delat drevenou..).

    dik za tip na novy kamna. za 6 tacu to by slo. chci neco, co nebude moc smrdet po marine (a tudiz se nebude moc zahryzavat do obleceni a kuze). makam v open officu =)
    TYCZKA
    TYCZKA --- ---
    KRALIK: proc v novych kamnech nemuzes topit briketama?

    já mám podobné jako toto a můžu tam rvát, co chci :)
    Kamna VERONA b bílé » Sokov.cz – železářství a domácí potřeby
    http://sokov.cz/index.php?p=eshop_productinfo&id=150019
    KRALIK
    KRALIK --- ---
    TSOH: (otazka i pro ostatni) jaky mas kamna?

    ja mam petry, klapku v komine nejakou zlamanou a je to na hovno. navic se, asi kvuli manipulaci, uvolnila horni deska a kdyz zatapis, kour se vali z kamen vsude mozne, jen ne do komina (nerikam, ze tah je idealni, ale par metru nahoru to ma).

    zvazuju, ze bych poridil nejaky soucasny novy kamna, jenze v tom zas malokdy muzes topit briketama?
    TSOH
    TSOH --- ---
    ROBINSON: máš ve dvířkách regulovatelný otvor pro přívod vzduchu ? (ty kolečka na dvířkách http://www.profikrby.cz/files/product/1577/preview.jpg ) já klapku nemám a když chci aby kamna hořela pomalu tak proste nechám jen hodne malý otvor na prívod trošky vzduchu a je to..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam