• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    tahle už tu určitě někdy proběhla
    Rekonstrukce maringotky 2017 - 2018
    https://www.youtube.com/...PC-U&fbclid=IwAR1ss_-wTuH9vzNPzhyVIE4zkPg-GHMfHbAB4yIXpRwL00lQfGaFn_ebkW8
    CHARIZMATIK
    CHARIZMATIK --- ---
    Jedna legenda...

    EDAK
    EDAK --- ---
    To si nekdo veze domu peknej poklad. A spoustu prace :) potkani dnes na D1 kousek od prahy

    CUKI
    CUKI --- ---
    DIXIE: V tom s tebou souhlasím, ale to je úplně jiná kapitola. Navíc se jedná pouze o jednu stále minoritní skupinu maringotkářů. Kdyby se dala postavit kdekoliv, dopadlo by to mnohem hůře. Moc si toho vážím, že stále mohu zajít do lesa, kde nikdo není a je zde absolutní klid. Stojí mi to za to, že sám nemohu stavět všude, kde se mi zachce. Plánovaná regulace území, ač by mohla vypadat mnohem lépe, je v přeplněných Čechách nutnost. Maringotkáři mají stejná práva jako všichni ostatní. Míst kde maringotka může stát je víc než dost.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    CUKI: Rekl bych ze devastaci krajiny se zabyvaji spise "transformovana" JZD ktera "obhospodaruji" (osobne uprednostnuji termin drancuji) pudu kterou jim lide (bohuzel) ochotne pronajimaji za méně než symbolické ceny.
    Neznam nikoho s maringotkou, kdo by se k pude choval podobně nebo hur nez oni, naopak afaik lide kteri si stavi maringotky tam kde to stat zakazuje, byvaji většinou ti, kteri se zabyvaji permakulturou ci necim podobnym. Zakone "normy" ktere nestavi prekazku soustavnemu roundupovani poli (a jinym metodam ktere promenuji zivou pudu v mrtvy prach), ale postihuji pristresek (maringotkou) lidi pod jejichz rukama je puda vetsinou spise regenerovana proste jinak nez perverznimi (ve smyslu zvrhlými/zvrácenými) nazyvat nedokazu.

    CHKO jsou dost specificky pripad, ale i tam plati to co jsem zminil vyse (zpusob hospodareni zemedelskych druzstev ktera skázu způsobenou kolektivizací většinou ještě prohlubují)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DIXIE: Mě na tom nic perverzního tedy nepřijde. Naopak mi přijde dost mimo, některé lokality uprostřed CHKO, kde to vypadá jako v kempu. Je v celku jasně dáno, kde se stavět může a kde ne.
    Někde nad tím zatím přimhouří oko, někde je to nástroj, který může pomoci devastaci naší krajiny.


    SUOTAM: Znám případy kde dost maringotek už vystěhovali, ale většinou se jedná o Středočeský kraj, nebo dokonce Prahu samotnou a pak ty CHKOčka a pod. Ale mimo turistické regiony někde v pohraničí si zatím můžeš bydlet někde na louce mimo intravilán obce a je to každému šumák. Navíc většinou vystěhujou jako první jen ty nově vznikající. Jeden kamarád se takto stěhoval už 3x. Ale není problém najít pozemek na pronájem za pár šupů, který patří k RD a nebo rekreační zástavě, kde se s marinou vejdeš do druhého odstavce § 79 :

    "o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,"

    A pokud nejsi napojen na sítě, tak tě většinou nechají i na pozemcích manipulačních ploch a pod.
    Co ale bude, až příští rok schválí novelu, která bude řešit všechny nesrovnalosti mezi KN a realitou? Nejvíc černých staveb ale je na pozemcích, které nepatří soukromým osobám, ale státu... :-)
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    to vim,zajimala me osobni zkusenost
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    SUOTAM: je na to i judikatura.

    Stavební zákon: výrobek plnící funkci stavby | Sbírka rozhodnutí Nejvyššího správního soudu
    https://sbirka.nssoud.cz/cz/stavebni-zakon-vyrobek-plnici-funkci-stavby.p2166.html
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    SUOTAM: Pokud te nikdo neuda, jsi v pohode, pokud ano, stavebni urad na tebu muze pouzit perverzni zakonou klauzuli umoznojici mu nazvat maringotku objektem plnicim ucel stavby a chtit jejich odstraneni/dodatecne stavebni povoleni.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    uz ste nekdy nekdo resil parkovani maringotky ofiko? nebo uz na vas nekdy prisel treba stavebni urad,ze na maringotku nemate povoleni?
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: To může bejt klidně obojí, červotoč není tak nebezpečnej jako tesařík, ale u těch párátek v marině je to asi to samý. Víc bych to tipoval na tu myš. Tu ale poznáš tak že ji vylekáš a ona přestane. Zatímco takovej červotoč a tesařík se tě bát nebude :-)
    Na myši výborně pomáhá kočičí moč, ale pokud mají toxoplazmózu, bude to působit přesně obráceně...
    TSOH
    TSOH --- ---
    HEJSEK23: No, obavam se, že je to červotoč v trámkách... Ale přiznám se, že fakt nevim jak může nahlas chroupat...
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    TSOH: chroupani po ránu a myš to není .... Nenapinej mě prosím ,co to teda ráno slýcháš ? ;-)
    TSOH
    TSOH --- ---
    Úředníci začali kontrolovat černé stavby a neohlášené demolice. Jak se bránit? - ČESKÉSTAVBY.cz
    https://www.ceskestavby.cz/...ranit-27381.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: dik...
    Ten rozmer pudorysu resim, ze ve stene maringotky posledni dobou slysim k ránu nejake chroupaní a obavam se, že to neni myš... Takze jiz trochu s predstihem planuju co s tim budu delat do budoucna... ale chci to mit urcite reseny pro pripadny odtah...
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    poptal sem to u nich,uvidime.
    kazdopadne pokud si nebudu jistej,ze to parozabranu nezastoupi,tak ji tam dam
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: Tak pokud by byl v k-ci zevnitř, tak se ti nebude rosit, protože povrchová teplota nebude dosahovat rosného bodu. Pokud by byl i z venku, tak rosit bude jen z venku (když bude venkovní teplota klesat), protože uvnitř není pára, co by na něm zkondenzovala.
    Ale tady se prostě bude pára hromadit v té PUR izolaci, protože přes ten plech nebude moci odejít. Nejen u toho plechu, postupně to bude všude. Krom snížení té izolace na minimum, tam budou nejdříve spóry plísní které nejprve nebudou vidět. Kamarádům jsem takto rozkrýval oplechované bydlení, po tom co jejich dítě dlouhodobě trpělo zdravotními problémy. Bylo to po první zimě, co to obývali. Nakonec z toho měla zdravotní problémy i matka.
    Kuriozní je že ten samý, stejně upravený příbytek obývali 3 dělníci několik let a jim ta plíseň asi tak nevadila. Izolace ale byla po těch letech jako houba.

    Co to udělá, pokud to bude jen na střeše, když tam bude alespoň nějaká parozábrana si netroufám odhadnout. Je možné že se většina vlhkosti bude snažit najít jinou cestu a pod tu střechu se bude dostávat jen velmi pomalu a nějakou dobu to vydrží být obyvatelné, ale to ti asi nikdo nezaručí. Podle mě je to velký risk ze svým zdravím, který mi za to nestojí.

    Firma co to dělá si může o tom vymýšlet co chce, jsem zvědav co SUOTAM od nich získá za certifikované údaje...

    TSOH: Do 2,55m můžeš na silnici, ale stejně na to nebudeš mít asi papíry, že? Tedy odtah tak jako tak.
    Pak můžeš tedy do 3,2m jet jako extra large té nejnišší kategorie a bude tě to stát tuším jen o 1500Kč navíc za povolení. To je tak cca rozměr aby jsi se vešel do 25m2, víc bych se nesnažil dělat kvůli legislativě.
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: K tomu půdorysu. Maringotka je cca 7m x 2m. Pokud by jsi použil jen podvozek jak píšeš.. Co považuješ za idelaní rozměr ? (varianta, že v budoucnu bude ještě někam transportovaná a verze, že nikoli..)
    TSOH
    TSOH --- ---
    Řeší se zde, zda je daná foukaná izolace paropropustná či ne, ale plech se má tendenci obecně rosit ne ? Pokud by byla případně i nepropustná, tak by to nemělo nic měnit na faktoru, že na plechu bude vznikat vlhkost ne ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam