• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    ANONKA
    ANONKA --- ---
    CUKI: Děkuji za příspěvek, který mi jde ze srdce, ale nedokázala bych jej tak pěkně sesumírovat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Jaderná energie je i přes všechny ty negativa to nejčistší co tu máme. Nemám nic proti solárům. I když v ČR nejsou zrovna nejvhodnější podmínky. Ale soláry prostě nemůžeme použít jako dominantní zdroj protože je příliš měkký a hlavně není trvalý. Soláry jsou super jako dodatečný zdroj přímo na místě spotřeby jako doplňující zdroj, ale jako hlavní je to nesmysl. A větrné elektrárny bych řekl že naší přírodě spíše škodí než že by ji to pomohlo. Navíc je to prostě naprosto nerentabilní. Na místech kde by mohly být je většinou chráněné pásmo CHKO a rezervací. A za barákem ji mimo taky určitě nebudeš chtít...
    Vše má své pro a proti. Když mi bylo 20 tak jsem si taky myslel že není nic horšího než jaderná elektrárna ale když si o tom něco nastuduješ tak zjistíš, že realita je jiná.
    Co se týče uhlí je to jedna z těch nejhorších energii. Na druhou stranu, ta elektrárna jede v mnohem lepší účinnosti spalovaní než ty dnešní kotle na "zelené" dotace. Pokud chceš něco zlepšit začni protestovat zde.
    Jestli je něco horšího než používat neekologický zdroj, tak je to jeho podpora v zájmu ekologie.
    Co se týče Bíliny a prolomení limitů. V tom nevidím takový problém, jako v tom že za tu dohodu o prolomení by melo jít mnohem mnohem víc do renovace krajiny. Nevím kdy jsi v Bílině byla naposled. Ale zavřít tu celou pánev v rámci ekologie by byla minimálně sociální katastrofa. Ten úpadek té těžby je potřeba udělat postupně. Pokud by ty peníze z té těžby šli do rekultivace krajiny, tak za 2 generace to může být top místo k životu. Pokud tam ta těžba nyní přestane, ta krajina se z toho jen tak nedostane a navíc tam bude obrovská sociální krize. Je potřeba se na to dívat ze všech stran najednou.
    Sám se snažím žít, co nejekologičtěji, co umím. A myslím si o sobě, že žiji velmi minimalisticky v tomto směru, ale tohle jako řešení opravdu nevidím a dnešní hysterii ala Greta Thunberg a spol beru za velmi kontraproduktivní. Hlasy lidí kteří dokážou něco akorát kritizovat, ale vlastní řešení nepřinesou, jsou přesně to co nepotřebujeme.
    A stávkovat za něco o čem nemáš dostatek informací slepě přejímat názory jiných lidí je podle mě trestuhodné.

    Ad spotřeba vody jaderné elektrárny)
    Ta se projevuje přesně čím. Máš na mysli vodu na chlazení, která se vypaří? To naopak tu vodu do krajiny navrátí, zatímco v řece ta voda odteče nejrychleji do moře a už se v naší krajině nijak výrazně neprojeví. Ta voda co se vypaří má velkou šanci se v podobě srážek ještě na našem území ideálně rozprostřít do krajiny...
    Nechci tu zaplevelit vlákno, ale pokud máš chuť argumentovat přesuň toto téma někam vhodněji a rád poznám tvé názory a této generace. Protože je nechápu. Dříve měli ekologicky smýšlející lidé měli k sobě názorově blízko napříč generacemi, ale já a nejen já se s touto generaci prostě ztotožnit nedokážu, což je mi líto.
    Největší ekologický problém který tu vidím já, je nesmyslná výroba pořád něčeho nového, aniž by to staré dosloužilo. Například automobilový průmysl, který na lidech jako jsi ty tak dobře profituje a hodí se mu to do krámu. Protože emisní limity nemají s ekologií nic společného, právě naopak to jde proti udržitelnosti. Bohužel do té doby dokud náš odpad budeme vyvážet mimo dohled našich očí do zemí třetího světa, tak to asi uvidí jen hrstka z nás... A nebo se prostě jen mýlím, kdo ví...
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    NYA: "- chlazení reaktorů spotřebuje fakt velké množství vody, které ale bude nedostatek"
    Po přečtení tohoto bodu asi nemá smysl se více bavit o jádru. :) Ono totiž jádro, zas tolik vody "nespotřebuje".

    Cesta není jádro, cesta je termojaderná fůze.
    NYA
    NYA --- ---
    CUKI: Předpokládám, že maringotkaci by mohli mít solary, tak to snad úplně ot není.

    Otázka energetického mixu republiky už trochu ot je, ale odpovím:
    Jádro je problematické z několika důvodů:
    - stavba nových reaktoru trva dlouho a my musíme snižovat emise mnohem rychleji
    - chlazení reaktorů spotřebuje fakt velké množství vody, které ale bude nedostatek
    - bohužel musíme počítat i s možností, že se oteplí třeba o 4°C už v tomto století. Pak ale bude mít společnost co dělat s tím, zajistit si dostatek potravin a pitné vody, řešit velké migrační vlny.... a tak nevíme, jestli budou mít další generace kapacitu řešit bezpečnost reaktorů
    - doporučuju ptát se spíš než mě Jana Rovenského z Greenpeace a Jiřího Koželouha z Hnutí Duha, kteří sedí přímo v komisi a kteří jsou odborníci
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYA: Není to tu trochu OT? Ale když už, můžu se zeptat jak si představuješ energetickou soběstačnost bez Jádra a tepelných elektráren v ČR? Když už jdu někam proti něčemu demonstrovat měl bych znát tu alternativní cestu. Jaká je ta tvoje?
    Uhlí je špatný o tom žádná, ale jádro je to nejekologičtější co tu máme. Jakej maj smysl větrníky v ČR?
    NYA
    NYA --- ---
    HENTAIRUSH: Můžeš mi prosimtě tvoji reakci (klidně v poště), prosimtě vysvětlit? Fakt mě to zajímá.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    NYA: Myslím že zítra rituálně zapálím skládku pneumatik.
    NYA
    NYA --- ---
    Ahoj maringotkáči. Děláme s klimatickým hnutím Extinction Rebellion pokojné protesty před úřadem vlády vždycky, když zasedá uhelná komise.
    Ta projednává různé scénáře odstupu od uhlí a náš artikulovaný tlak veřejnosti a upoutávaní pozornosti médií je pro postup jednání přínosem.

    Na příští protest, který bude 25.11., chceme přinést solární panely a makety větrníků, abychom dali komisi jasný vzkaz, že OZE je správnou cestou (a ne jádro).

    Tak jsem se chtěla zeptat, jestli nemáte někde na půdě/ve sklepě menší solární panely, které byste nám mohli na akci půjčit? Mohou být funkční i nefunkční. Budeme se k nim chovat s odpovídající opatrností a hned je zas v pořádku vrátíme. Demonstrace bude nahlášená a legální, tak se nestane nic nečekaného.

    A samozřejmě vás na účast i všechny zvu:)
    PARRHESIA
    PARRHESIA --- ---
    Maringotka palubková - Praha 4 - Bazoš.cz
    https://auto.bazos.cz/inzerat/111529217/maringotka-palubkova.php
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    PHRASE: Tak před rokem jsem jí viděl na bazoši na prodej za cca 250 000.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    tahle už tu určitě někdy proběhla
    Rekonstrukce maringotky 2017 - 2018
    https://www.youtube.com/...PC-U&fbclid=IwAR1ss_-wTuH9vzNPzhyVIE4zkPg-GHMfHbAB4yIXpRwL00lQfGaFn_ebkW8
    CHARIZMATIK
    CHARIZMATIK --- ---
    Jedna legenda...

    EDAK
    EDAK --- ---
    To si nekdo veze domu peknej poklad. A spoustu prace :) potkani dnes na D1 kousek od prahy

    CUKI
    CUKI --- ---
    DIXIE: V tom s tebou souhlasím, ale to je úplně jiná kapitola. Navíc se jedná pouze o jednu stále minoritní skupinu maringotkářů. Kdyby se dala postavit kdekoliv, dopadlo by to mnohem hůře. Moc si toho vážím, že stále mohu zajít do lesa, kde nikdo není a je zde absolutní klid. Stojí mi to za to, že sám nemohu stavět všude, kde se mi zachce. Plánovaná regulace území, ač by mohla vypadat mnohem lépe, je v přeplněných Čechách nutnost. Maringotkáři mají stejná práva jako všichni ostatní. Míst kde maringotka může stát je víc než dost.
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    CUKI: Rekl bych ze devastaci krajiny se zabyvaji spise "transformovana" JZD ktera "obhospodaruji" (osobne uprednostnuji termin drancuji) pudu kterou jim lide (bohuzel) ochotne pronajimaji za méně než symbolické ceny.
    Neznam nikoho s maringotkou, kdo by se k pude choval podobně nebo hur nez oni, naopak afaik lide kteri si stavi maringotky tam kde to stat zakazuje, byvaji většinou ti, kteri se zabyvaji permakulturou ci necim podobnym. Zakone "normy" ktere nestavi prekazku soustavnemu roundupovani poli (a jinym metodam ktere promenuji zivou pudu v mrtvy prach), ale postihuji pristresek (maringotkou) lidi pod jejichz rukama je puda vetsinou spise regenerovana proste jinak nez perverznimi (ve smyslu zvrhlými/zvrácenými) nazyvat nedokazu.

    CHKO jsou dost specificky pripad, ale i tam plati to co jsem zminil vyse (zpusob hospodareni zemedelskych druzstev ktera skázu způsobenou kolektivizací většinou ještě prohlubují)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DIXIE: Mě na tom nic perverzního tedy nepřijde. Naopak mi přijde dost mimo, některé lokality uprostřed CHKO, kde to vypadá jako v kempu. Je v celku jasně dáno, kde se stavět může a kde ne.
    Někde nad tím zatím přimhouří oko, někde je to nástroj, který může pomoci devastaci naší krajiny.


    SUOTAM: Znám případy kde dost maringotek už vystěhovali, ale většinou se jedná o Středočeský kraj, nebo dokonce Prahu samotnou a pak ty CHKOčka a pod. Ale mimo turistické regiony někde v pohraničí si zatím můžeš bydlet někde na louce mimo intravilán obce a je to každému šumák. Navíc většinou vystěhujou jako první jen ty nově vznikající. Jeden kamarád se takto stěhoval už 3x. Ale není problém najít pozemek na pronájem za pár šupů, který patří k RD a nebo rekreační zástavě, kde se s marinou vejdeš do druhého odstavce § 79 :

    "o) stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,"

    A pokud nejsi napojen na sítě, tak tě většinou nechají i na pozemcích manipulačních ploch a pod.
    Co ale bude, až příští rok schválí novelu, která bude řešit všechny nesrovnalosti mezi KN a realitou? Nejvíc černých staveb ale je na pozemcích, které nepatří soukromým osobám, ale státu... :-)
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    to vim,zajimala me osobni zkusenost
    BLONDYNKA
    BLONDYNKA --- ---
    SUOTAM: je na to i judikatura.

    Stavební zákon: výrobek plnící funkci stavby | Sbírka rozhodnutí Nejvyššího správního soudu
    https://sbirka.nssoud.cz/cz/stavebni-zakon-vyrobek-plnici-funkci-stavby.p2166.html
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    SUOTAM: Pokud te nikdo neuda, jsi v pohode, pokud ano, stavebni urad na tebu muze pouzit perverzni zakonou klauzuli umoznojici mu nazvat maringotku objektem plnicim ucel stavby a chtit jejich odstraneni/dodatecne stavebni povoleni.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    uz ste nekdy nekdo resil parkovani maringotky ofiko? nebo uz na vas nekdy prisel treba stavebni urad,ze na maringotku nemate povoleni?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam