NYA: Jaderná energie je i přes všechny ty negativa to nejčistší co tu máme. Nemám nic proti solárům. I když v ČR nejsou zrovna nejvhodnější podmínky. Ale soláry prostě nemůžeme použít jako dominantní zdroj protože je příliš měkký a hlavně není trvalý. Soláry jsou super jako dodatečný zdroj přímo na místě spotřeby jako doplňující zdroj, ale jako hlavní je to nesmysl. A větrné elektrárny bych řekl že naší přírodě spíše škodí než že by ji to pomohlo. Navíc je to prostě naprosto nerentabilní. Na místech kde by mohly být je většinou chráněné pásmo CHKO a rezervací. A za barákem ji mimo taky určitě nebudeš chtít...
Vše má své pro a proti. Když mi bylo 20 tak jsem si taky myslel že není nic horšího než jaderná elektrárna ale když si o tom něco nastuduješ tak zjistíš, že realita je jiná.
Co se týče uhlí je to jedna z těch nejhorších energii. Na druhou stranu, ta elektrárna jede v mnohem lepší účinnosti spalovaní než ty dnešní kotle na "zelené" dotace. Pokud chceš něco zlepšit začni protestovat zde.
Jestli je něco horšího než používat neekologický zdroj, tak je to jeho podpora v zájmu ekologie.
Co se týče Bíliny a prolomení limitů. V tom nevidím takový problém, jako v tom že za tu dohodu o prolomení by melo jít mnohem mnohem víc do renovace krajiny. Nevím kdy jsi v Bílině byla naposled. Ale zavřít tu celou pánev v rámci ekologie by byla minimálně sociální katastrofa. Ten úpadek té těžby je potřeba udělat postupně. Pokud by ty peníze z té těžby šli do rekultivace krajiny, tak za 2 generace to může být top místo k životu. Pokud tam ta těžba nyní přestane, ta krajina se z toho jen tak nedostane a navíc tam bude obrovská sociální krize. Je potřeba se na to dívat ze všech stran najednou.
Sám se snažím žít, co nejekologičtěji, co umím. A myslím si o sobě, že žiji velmi minimalisticky v tomto směru, ale tohle jako řešení opravdu nevidím a dnešní hysterii ala Greta Thunberg a spol beru za velmi kontraproduktivní. Hlasy lidí kteří dokážou něco akorát kritizovat, ale vlastní řešení nepřinesou, jsou přesně to co nepotřebujeme.
A stávkovat za něco o čem nemáš dostatek informací slepě přejímat názory jiných lidí je podle mě trestuhodné.
Ad spotřeba vody jaderné elektrárny)
Ta se projevuje přesně čím. Máš na mysli vodu na chlazení, která se vypaří? To naopak tu vodu do krajiny navrátí, zatímco v řece ta voda odteče nejrychleji do moře a už se v naší krajině nijak výrazně neprojeví. Ta voda co se vypaří má velkou šanci se v podobě srážek ještě na našem území ideálně rozprostřít do krajiny...
Nechci tu zaplevelit vlákno, ale pokud máš chuť argumentovat přesuň toto téma někam vhodněji a rád poznám tvé názory a této generace. Protože je nechápu. Dříve měli ekologicky smýšlející lidé měli k sobě názorově blízko napříč generacemi, ale já a nejen já se s touto generaci prostě ztotožnit nedokážu, což je mi líto.
Největší ekologický problém který tu vidím já, je nesmyslná výroba pořád něčeho nového, aniž by to staré dosloužilo. Například automobilový průmysl, který na lidech jako jsi ty tak dobře profituje a hodí se mu to do krámu. Protože emisní limity nemají s ekologií nic společného, právě naopak to jde proti udržitelnosti. Bohužel do té doby dokud náš odpad budeme vyvážet mimo dohled našich očí do zemí třetího světa, tak to asi uvidí jen hrstka z nás... A nebo se prostě jen mýlím, kdo ví...