• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek

    V prvni rade pro ty, kteri se chteji castecne vymanit z okovu otrokarskeho systemu, pro kutily i zahradkare, divky i chlapce, podiviny i samotere. Maringotka jako domov. Tuning, tipy a triky, kazdodenni tvrda drina a pocity sladke, kysele i hořké. Vitejte doma, lide z maringotek.

    nastenka: Pruvodce nakupem maringotky (resp. prednakupem) ...aneb nekupuj zajice v pytli

    related: [ Malá bydlení nejenom mobilní ]

    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: :-) De facto to bylo původně nouzové náhradní bydlení, které se dalo snadno převážet z místa na místo. Budovalo se to většinou ze zbytkových (rozuměj bylo toho všude dostatek- ne odpad) materiálů, který byl v té době k dispozici.
    No a dneska, i když to naprosto pozbylo původní funkci (převážet se to zrovna snadno a levně nedá), to je stále IN a takový fenomén, že se alespoň tvarově a vzhledově snaží mnoho lidí držet původního i když to už nemá význam, ba naopak je to dost problematické, protože už jsou jiné materiály jiné technologie jiné normy a požadavky. To svědčí o nesmrtelnosti toho nejdůležitějšího, co v tom je skryto. A to je ta svoboda, která nám tu čím dál tím víc chybí.

    Před tím než jsem na zimu zmizel z Čech mi jeden týpek nabízel 700k budget na "maringotku" odpovídající bydlení 21stol, ale z venku "retro". Vím o několika lidech, co ji staví na zakázku od základů často i za více než 1M a o zákazníky se zrovna prát nemusejí. Přitom většina z nich nemá ani skutečný podvozek, jde spíš jen o maketu.
    Mě samotnému se původní rozměry dost nelíbí (jsou nepraktické pro dnešní použití), ale přes to občas přemýšlím že bych postavil nějakou v původních úzkých rozměrech. Je na tom prostě něco, co neumím popsat. Myslím, že ji právem náleží čestné místo v Evropské architektuře...
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    CUKI: Úplně ti nerozumim, ale to už v tvym případě považuju za standard.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: To je vtipný, jak někdo vlastně vytváří vcelku složitý remake něčeho tak jednoduchého jako je maringotka :-D
    Kdyby to tak před těmi cca 100 lety tušili?

    Pěkný video, škoda že tam není vidět z čeho jsou ty panely.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    SUOTAM: Jo, pozink. Je na to taková samolepící butylová páska.
    Takhle to zatim vypadá zevnitř.




    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    KOOTCHA: pekny, strecha je plechova?muzes se ho zeptat,cim ty plechy lepil?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Kámoš vyrábí marinu k prodeji. V sobotu jsme jí smontovávali. Šlo to celkem rychle :)
    Marina za 2 minuty :)
    http://www.youtube.com/watch?v=QRhoHs_GgZU
    CUKI
    CUKI --- ---
    KCE: ad to S Fe Na ortofoto mapach.cz už tam jsou zase nějaký auta :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KCE: Předem se omlouvám, francouzština není moje silná stránka, krom jisté podobnosti se španělštinou a par frází, které bych nedokázal ani napsat, se naprosto nechytám.
    Ale z toho co píšeš (a bylo zde napsáno) jsem pochopil, že jde o lokální problémy pár obcí. Pro to obecně pochopení mám, to jsem tam myslím i psal. Navíc u nás tohle už dávno platí. Narozdíl od ČR jsem viděl dosti obcí, kde se snaží naopak takovým lidem vyjít vstříc. V Čechách nevím o jediné. A často to moc nejde ani kdyby chtěli.

    Mě vadí jakým způsobem (a kdo) se vlastně rozhoduje o tom co je a co není k bydlení?
    Jasně je špatné že se likviduje cenná orná půda, aby se tam mohlo stavět. Na druhou stranu pokud někde koupím pole x tisíc m2 a uprostřed si postavím maringotku (nebo chatičku 20 max 30m2) a budu na těch polích ekologicky hospodařit, tak kde je ta škoda? Ovšem vedle se bez problémů udělají sklady a okolí se vybetonuje, to už nikomu nevadí.
    V rámci ochrany prostředí chápu, že se vyjmou z možnosti stavby veškeré vzácné přírodní a jiné lokality a že se intravilán obce bude rozvíjet kontinuálně a pospojitě od kraje obce. Ale zbytek je podle mě až skoro protiústavní.
    KCE
    KCE --- ---
    CUKI: to jsi uplne nepochopil, clanek nebyl o jednom lokalnim zasahu obce ale o zakonu umoznujicim takoveto zasahy. a zakony, to je ta tvoje globalni uroven,ne?;)
    kompletni zneni zde
    vysvetlujici text zde
    CUKI
    CUKI --- ---
    KCE: To byl ale lokální zásah obce. A popravdě to i chápu, že je to někde sere.
    Na globální úrovni se právě v tomto něco mění. Ale neznám F zákony, takže to mám pouze od několika lidí co žijou v obytňácích ve Francii a mají F občanství. Už jsem to slyšel nezávisle asi ze tří stran (což neznamená že to je pravda).
    HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    Maringotka, alternativní bydlení. Není ale pravda, že může stát jen tak na louce - REALCITY magazín
    https://www.realcity.cz/...gotka-alternativni-bydleni-neni-ale-pravda-ze-muze-stat-jen-tak-na-louce/
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: holecek definitivne vyresil svoji cernou stavbu v roce 2017 a bydli v ni spokojene, navic jako bonus prudi do hriste, ktery ma hned vedle, protoze ho prej rusi v klidnem ziti .... :D :D
    KCE
    KCE --- ---
    CUKI: vyjmecne davam plus, ale s tou francii celkem prestrel, sam si to cetl..: [ KCE @ free community ☮ & traveller places ]
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo tyhle dva? :-) Ta pro takové to platit nebude asi nikdy. tedy zrovna ta stať o tom, že černá stavba nemá jít do budoucna zkolaudovat, je právě kvůli těmto případům. Oni to ale i tak jistě obejdou.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: cemu nerozumis? neznas dva nejvetsi cerny stavitele v cr? proto se smeju, ze ma jaok stavebni urad udajne od roku 2013 nejaky nastroje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: ???

    SUOTAM: Tak to skutečně do té doby bylo. Doba se ale změnila.Je jasné že někde horní dolní v pohraničí to problém není. Tady kolem Prahy se to většinou vymáhá dost. Těch míst kde dneska na louce v lese parkuje maringotka bych spočítal na prstech jedné ruky. Doporučuji si přečíst stavební zákon. Mimo jiné jsem to zde určitě několikrát citoval. Naopak je stavební zákon v hodně věcech mírnější. Obojí jsem popisoval třeba namátkou zde:
    [ CUKI @ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    Občasně vidím i v inzerátech realitek, prodávat bezcennou louku s tím že si tam může člověk umístit maringotku nebo cokoli co není pevně spojeno se zemí. Realita je ale jiná. A je dobré o ní vědět. Nemálo lidí tohle čte a moc o tom není. A to že někdo takto bydlí a zatím mu to prochází, neznamená, že to vyjde i někomu jinému. Většinou tě "udá" první otrok hypotéky v dosahu. Závist a udavačství je v této zemi bohužel hluboce zakořeněné.
    A když vidíš že třeba Francie jde opačným směrem a hledá jak umožnit Tiny house stavět pokud možno kdekoli...
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    pokud se nepletu,tak nepouzivana maringotka nepripojena na siti,postavena na kolech, takze je mozne s ni pohnout neni stavba.ted nemam cas to hledat ale zjistoval sem si to nedavno.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: od 2013? to vykladej oulickymu ze severu nebo holeckovi z pardubic.... vyter :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Tak to by jsi se hodně divil. Od 1.1. 2013 na to má docela slušný nástroj, protože je to stavba jako každá jiná. Takže krom nařízení odstranění černé stavby to bude ještě navíc dost mastná pokuta. A Nástroj při další novelizaci pravděpodobně ještě přitvrdí. Už teď je jisté že stávající černé stavby nepůjdou legalizovat (i kdyby jsi na to měl zákonné právo a možnosti tam tu stavbu mít). A pravděpodobně to dál povede (jedná se o tom). Že na tepe převodem nemovitosti přejdou veškerá práva a povinnosti prodávajícího. Což de facto platí i dnes, ale teď to tam bude výslovně uvedeno. Tedy že by jsi řekl že to tam prostě už stálo a že se budeš snažit to legalizovat, zase neprojde i kdyby tam ta stavba mohla stát. A co je nejhorší. Stávající zákon se zatím neuplatňoval zas moc tvrdě (ač už o mnoha vystěhovaných maringotkách vím), protože to taky někdo musel zaplatit (i když u mariny se nejedná o kdovíjakou sumu). Ale teď to bude platit pravděpodobně stát. (jedná se o tom)
    Lepší to nebude :-(
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    stavebni urad te urcite nikde s vybydlenou nepouzivanou maringotku vyhazovat nebude.na to ani nema pravo
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: To spíš někde, kde je vyhazuje SÚ pod pohrůžkou mastné pokuty. Ale kolik najdeš maringotek u někoho kdo neví co s ní?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam