KOOTCHA: :-) De facto to bylo původně nouzové náhradní bydlení, které se dalo snadno převážet z místa na místo. Budovalo se to většinou ze zbytkových (rozuměj bylo toho všude dostatek- ne odpad) materiálů, který byl v té době k dispozici.
No a dneska, i když to naprosto pozbylo původní funkci (převážet se to zrovna snadno a levně nedá), to je stále IN a takový fenomén, že se alespoň tvarově a vzhledově snaží mnoho lidí držet původního i když to už nemá význam, ba naopak je to dost problematické, protože už jsou jiné materiály jiné technologie jiné normy a požadavky. To svědčí o nesmrtelnosti toho nejdůležitějšího, co v tom je skryto. A to je ta svoboda, která nám tu čím dál tím víc chybí.
Před tím než jsem na zimu zmizel z Čech mi jeden týpek nabízel 700k budget na "maringotku" odpovídající bydlení 21stol, ale z venku "retro". Vím o několika lidech, co ji staví na zakázku od základů často i za více než 1M a o zákazníky se zrovna prát nemusejí. Přitom většina z nich nemá ani skutečný podvozek, jde spíš jen o maketu.
Mě samotnému se původní rozměry dost nelíbí (jsou nepraktické pro dnešní použití), ale přes to občas přemýšlím že bych postavil nějakou v původních úzkých rozměrech. Je na tom prostě něco, co neumím popsat. Myslím, že ji právem náleží čestné místo v Evropské architektuře...