• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    TSOH
    TSOH --- ---
    SUOTAM: v maringotce?
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    vyresilo to ale vsechny problemy, vcetne kondenzovani vody na medenejch trubkach
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    ad vlhkost, koupil sem za bura odvlhcovac a vylejvam z nej jednou za 24 h 4 litry vody. docela me to mnozstvi prekvapilo teda
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    HEJSEK23: fklidu, vnímám ho tu už pár let, občas mi to nedá a zapojím se. nejvíc, když mi obočí leze až na zátylek při postoji: nic o tom nevím, ale rozdávám odborné a zaručené rady.
    CUKI: takže ste si na chalupě znefunkčnili komín a proto to svádíš na inverzi, aha. díra 4x4cm pod kamnama (v maringotce) to řeší, nemusíš mít celou noc okna dokořán.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Ne o komínech a topeništím opravdu moc nevím. Ale ten špatný tah komína vs netěsnící kamna je u mě prostě loterie. Stalo se mi to na chalupě po tom co jsme (proti mé vůli) předělali komín na jednoplášťový nerezový. Co to dokázalo udělat z tahem kamen, které jinak velmi dobře hořeli. Bál jsem se s těmi zapálenými kamny jít spát. Prostě jak to netáhne je jakákoliv netěsnost strašně znát. musí se furt strašně větrat (což není na škodu, ale v noci nic moc). Což nebylo problém na chalupě, kde ta místnost s kamny byla větší než můj dům, ale v marinotce je to náramně znát.

    A co se té statistiky nevím víc. Jen jsem odpověděl na otázku. Wavky bych z toho ale vyloučil, ty nehoří právě pomocí vnitřního vzduchu...

    Kamna jsem s venkovním přívodem jsem viděl asi za 8k Kolik stojí bez něj 5?
    HEJSEK23
    HEJSEK23 --- ---
    DOKKTOR: kdyby sis toho lumena vyfiltroval,zjistil bys že se takhle projevuje ke všemu a tak by tě už asi nepřekvapila ani tahle jeho poslední histerie :-)
    ANTONIN
    ANTONIN --- ---
    Prosimtě on nemá ani auto, protože potřebuje 4x4, protože cesta kterou má domu je nesjízdná normalnim autem, ale ne tak moc nesjízdná takže 4x4 nepotřebuje ale vlastně nemá parkoviště kde by auto zaparkoval a buhví jak toje s domem kde bydlí...kamna evidentě nemá protože nemá asi dum, protože tam radši nechodí po tej cestě, protože asi potřebuje boty kterýma by tam vyšel ale náký specialní boty...božeeee.

    kamna+díra někde u podlahy s přívodem vzduchu...a je to, propánakrále. A jestli tak moc hulíš že si ze všeho tak vypsychlej tak zavolej někam kde prodávají kamna a instalujou je a porad se nebo jim dej cash a nech si to postavit.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: ta statistika takto vypadá děsivě. mě teda spíš zajímá, jaký podíl na těch otravách mají zdroje na tuhá paliva v obytných prosotorách a jaký třeba nezrevidované nebo jinak odbyté vafky třeba na TUV nebo jako solo topidlo v místnosti. Protože lidí, co topí primárně tuhými palivy v obytných prosorách je imho naprosté minimum. udělat si jednou za týden romantiku u krbovek není primární zdroj tepla. atd. atd. ale to odbočuju. a tu pohádku o brácení tahu plnohodnotného komína bych prosil taky rozvést. já neříkám, že když ti na teplý komín sedne sova, protože se chce ohřát a tobě to začne padat zpátky do místnosti, se nemůže stát. ale není to to samé jako inverze. inverze je u nás 4 z pěti měsíců, kdy se tu topí. i když sem měl totálně zasrané komplet spalinové cesty (včetně útrob sporáku) tak, že sporák už při sebemenším vánku dýmyl do kuchyně, tak zavřený pořád táhnul. za to ti ručí kominík, který ti postaví komín podle požadavků výrobce kamen nebo kamnáře. atd. prostě mi přijde úsměvné, jak na jednu stranu hlásíš, jak topení pevnými palivy odsuzuješ, nejlepší komín je ten, který neexistuje apod. a na druhou stranu se pasuješ na odborníka, který hrozí, že když ti netěsní petry, tak určitě do rána pojdeš na otravu CO.
    a další věc, kolik kamen s externím vzduchem konkrétně znáš? a ten cenový rozdíl za takovou "prkotinu" už podle katalogů zas taková prkotina, jak to prezentuješ (připlatit si pár korun), opravdu není. opravdu je nekoupíš za bůra v obi jako to, o čem se tu vede řeč. krom toho, ten vzduch musíš taky mít odkud přivádět. atd. atd.
    na druhou stranu udělat pod kamnama v maringotce malou díru, kudy přichází čerstvý vzduch na spálení nejkratší cestou do kamen (a může tudy odejít CO nebo CO2) není taky žádná raketová věda. a ta díra stačí fakt malá. odtah ze sporáku máme 120 průměr a přívod hlavního vzduchu má plochu bajvoko tak 5 cm2.
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    Hoďte na něj deku, nebo ho zabiju!
    http://www.youtube.com/watch?v=OIjjHKNeXUE
    CUKI
    CUKI --- ---
    8Z4S: protože se ten kouř šíří nejednoduší cestou. pokud máš externí přívod vzduchu, je těsnost kamen skoro vedlejší. Tedy například pokud se obrátí tak, tak to jde do externího přívodu a ne do místnosti.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    CUKI: a jak souvisí otrava CO s externím přívodem vzduchu do kamen?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Našel jsem údaj za nějaký rok (není jasné přesně který ale asi 2108) 1900 lidí bylo za ten rok hospitalizovaných na otravu CO a u 180lidí byla stanovena příčina smrti otrava CO.
    To mi nepřijde jako malé číslo. Otrávených bylo ale zprávy mnohem více, jen nebyli hospitalizováni.

    No a když jsi vezmu, že pevnými palivy v malých uzavřených obydlích (tedy velice riziková skupina) moc lidí u nás už netopí... Není to zbytečné připlatit si pár korun za kamna s externím přívodem vzduchu? A to neřeším ten problém toho že ten vzduch bere zevnitř, tedy tě okrádá o to co ty k životu potřebuješ :-D
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Já to nedramatizuju, ono se to fakt bohužel stává. U maringotky a u jiných malých staveb je dost problém tom, že i když třeba nejsou úplně utěsněné, je tam malý objem vzduchu. Prostě mi to za to nestojí. A nejde o to že stačí inverze, ale že pokud ty podmínky dají obrátí se tah i u plnohodnotného komína.

    WASHO23: Všichni kdo? Nebyl by jsi první ani poslední.

    WASHO23: Tak pokud při honbě za úsporou hodláš riskovat svůj život a život svých blízkých tak proč ne.

    FEEX: Tak tak regulace musí být hlavně na přívodu. Tím se zvýší bezpečnost.
    TSOH
    TSOH --- ---
    FEEX: Když zatáhneš jen přívod vzduchu bez klapky, tak vše dříve vyhoří... S klapkou mám i ráno žhavý...
    FEEX
    FEEX --- ---
    Mě já bych asi nedělal v malým prostoru kominovou klapku ale jen ladil přívodem vzduchu což maj kazdy kamna
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    ROLEX: pokud chceš hodně protopit ohříváním studenýho vzduchu zpod maringotky, zdá se to rozumný :) pokud nemáš marínu zatěsněnou jak ponorku, zdá se to aspoň mě spíš neekonomický
    WASHO23
    WASHO23 --- ---
    no podle mě je na kamnech to šoupátko právě proto, že si s kombinací intenzity přísunu vzduchu a klapkou v komíně tunim jakej chci oheň. pokud rozdělávám oheň tak chci víc vzduchu a klidně si otevřu popelník i dvířka a nechám to rozhořet. když mám dost žhavýho a jdu spát a nechci saunu ale chci aby to dlouho a málo hřálo na noc abych si ráno nerozbil hubu, jak se mi přilepily zmrzlý bačkory k podlaze.. ;) tak si zavřu přísun vzduchu a přiškrtim komín..

    ať mě kdyžtak někdo kdo v tom žije vyvede z celoživotního omylu. na všech chalupách a maringotkách jsme to zatím všichni (zdá se že jen díky Bohu) přežili
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: asi teda žiju v pekle.
    CUKI: pokud stačí inverze, jaktože denně celou zimu, každou zimu neslyším ze všech sdělovacích prostředků, kolik lidí se dnes zase otrávilo COčkem? asi by stálo za to se trochu zamyslet, než zase začneš přehnaně dramatizovat.
    ROLEX
    ROLEX --- ---
    CUKI: Jo urcite to je rozumny reseni
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH:
    ROLEX:
    Jo, to je asi taky možnost. Nicméně, to nemění nic na tom že bych je tam nechtěl. Ty dva tři tisíce navíc za to podle mě stojej.


    FIYAH: To se dá vyřešit v celku snadno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam