• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek
    TOMASS
    TOMASS --- ---
    PHRASE: V úvalech už neni. Když budeš mít udělanou nějakou nápusť tak v tom problém nevidim. Teče to celkem rychle.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    TOMASS: to je i v tech Uvalech. I sodovka tocena. Na par petek dobry,ale kanystr bych tam napoustet nechtela
    TOMASS
    TOMASS --- ---
    ELEANORCZ: Ve škvorci je ekovoda, natočíš si to do čeho chceš,
    Pitná je a s plastem můžeš chodit opakovaně. Kolik to stojí netušim. Bývalo to tak 2kč/L
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    ELEANORCZ: a jeste jsem nasel mail do Bechovic, ale ten nevim jestli je funkcni a kamose uvidim az po Novem roce. Tak snad se mi nekdo ozve. Dam kdyztak vedet
    ZETOR_13
    ZETOR_13 --- ---
    ELEANORCZ: Napsal jsem kamosce do Ujezda. Uvidim, jestli nelita nekde po svete a ozve se.
    TSOH
    TSOH --- ---
    ELEANORCZ: Asi bych stejně obešel pár nejbližších hospod s lahví rumu a dotázal se štamgastů, zda by vodu neprodávali (za cenu stočného) a že jim za to dáš tu flašku. Mělo by to dopadnout tak, že ji budou dávat zadarmo, když se člověku pomůže... Při tom tvém objemu vody a situaci.

    A nebo to při nejhorším řešit 5L kanystry z obchodu, ale zas ta hrmoda plastu no.

    Moc fajn je tento pramen, ale není to na stálé pití. https://mineralky.wz.cz/kersko.htm
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    MAJKL09: Děkuju:) to mám víceméně stejně jako tu studánku a nemusím nikoho otravovat. Kdybych byla ve velké nouzi, napsala bych. Moc děkuju
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    VYHULENY_UFO: To je dobrý argument v místech, kde není přítok tak vysoký, že uživí spotřebu 12ti lidí z jednoho vrtu (to mám třeba já i sousedi, jen to není pitné a ano řeším to, ale je to zatraceně složité) a nebo v rybníkářské krajině plné vody - to ten příbuzný a nebo na veřejných místech, kde mají neomezený odběr z řádu (zaplatím! ale 2Kč za litr je prostě jen jiný způsob, jak říct neotravuj a zařiď se, je nám jedno, že chcípáš, zaplať a je nám jedno, že jsme se domluvili před tím jinak, teď už to neplatí) vážně nerozumím o co jde. Zatím jsem slyšela jen argument my taky platíme, tak se zařiď nebo ty nemáš doma vodu, že musíš k pumpě? Tak asi to tvl dělám ráda, že takhle jezdím po světě (chvíli jsem neměla auto a nosila denně 6l vody z práce na zádech) a doprošuju se o pár litrů vody a doma šetřím i na vodě pro zvířata...fakt bych byla ráda, kdybys mi dal prohled do tohohle světa, kde je vody dostatek a zdroje jsou plné v každou roční dobu. Fakt mě to zajímá, co k tomuhle chování lidi vede.
    Když nad tím tak přemýšlím, asi se vrátím k velbloudímu stylu 3*2l petka do batohu, naberu v práci na hajzlu a nebudu muset nikde nic s nikým řešit. Akorát mi to zas dojebe záda, ale v pohodě, pořád lepší než zažívat tenhle hyenismus.
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    KCHARI: Děkuji za odpověď :D Přesně tak to je...jako jediné co je možná schůdné je si zaplatit takovou tu "fontánu" s barelama, jak mají v kancelářích, ale to je neskutečně drahé...to mě vyjde levněj ten pitomej plast z Globusu a tam se fakt nechci dostat:(
    KCHARI
    KCHARI --- ---
    DOKKTOR: no to asi není moc varianta když má spotřebu 70l týdně. Pár let zpátky jsme na to koukali a dovezou ti minimálně 3m3, vyplázneš za to 2-3k, voda je v tom pitná 4dny a taky je problém, že často ti tu vodu jen dovezou a cisternu musíš mít vlastní. Takže pak platíš ještě za pronájem. Chodit do Úval k pumpě se pak jevilo jako velice dobrá volba :)
    MAJKL09
    MAJKL09 --- ---
    ELEANORCZ: Zdar, jestli jsi schopná přijet do Radotína Praha 5, tak si můžeš natočit vodu u mě.. jinak myslím že veřejné zdroje budou přes zimu zavřené..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    napadlo mě, jestli není cesta objednat a koupit u vaku/hasičů cisternu. jakože ti ji přivezou, až vyčerpáš odvezou
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ELEANORCZ: ja se ani nedivim, ze si lidi studny hlidaji. u matky jsme meli podle vzpominek predku tak poslednich 120let minimalne 3-5m vodniho sloupce. nyni je tam kolem 40cm. na chate mam vrtanou studnu a pravidelne behem leta a podzimu nam studny vysychaji, vodu si pretahujeme a musime setrit. coz je docela problem, protoze vsichni ti duchodci v chalupach a chatach kolem uz setrit nechteji a ani nechteji zit jako pred 40 lety, kdy si museli kazdej kybl vody donyst do baraku a nad kazdym litrem premejslet, jak ho pouzit. dneska ma i na blby chate kazdej kuchyne, splachovaci hajzly, sprchace, mycku nadobi, pracku a k tomu jeste kropi travniky... takze spotreba vody kurevsky roste a vsichni si mysli, ze jeji zasoba je nekonecna. neni.
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    Sousedé tady mají taky vrty, takže nemají pitnou a jsou tady jen přes léto a dovážejí si z domu, což já možnost nemám. A upřímně, po zkušenosti z benzínky a všeobecně v Praze přístup "Ty nemáš vodu? Si kup a neotravuj." se mi vážně nechce s nikým už o ničem jednat. Dokonce od rodinného příslušníka přišla reakce, že jeho studnu prostě používat nebudeme a oplotil ji a zamkl :D Ke mně někdo přijít, že potřebuje vodu, nemrknu ani okem, fakt naprosto nechápu o co tady lidem jde (mají pocit, že člověk co potřebuje vodu, tak buď musí zaplatit v obchodě za balenou příšerný ranec nebo je zloděj). Takže u sousedů taky nepochodím. Zkusím ještě hospodu, ale jako fakt bych radši za nějakou oficiální možnost, než abych musela někoho prosit, aby mi udělal "laskavost", za kterou férově zaplatím...
    Pro představu vodné/stočné za litr vody v Praze je 0,128 Kč...
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    AXTHEB: Hora plastů, které musím řešit. Samozřejmě jako nouzovku tady balenou mám, ale je to krajní řešení.
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    HEINZZ: Díky za tip, od jara skvělý, tam zajedu a zeptám se, ale snad už tady budu mít pitnou...
    ELEANORCZ
    ELEANORCZ --- ---
    SMYSLOV: pocházím z Valašska a při zjištění situace jsem okamžitě začala vyhledávat prameny (Morava všeobecně má pitný pramen klidně u cesty a má jich opravdu hodně a člověk si může vybírat) a zjistila, že celá Praha a okolí je kontaminovaná koliformníma bakteriema (rozbory 2017-2023 na estudanky.eu). Je zde jeden pitný pramen (https://www.estudanky.eu/415) ale přes hodinu cesty přes celou Prahu a to jako řidič začátečník nedám.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ZETOR_13: Na hřbitově to často bývá užitková z nádrže.
    Pitnou zpodle mapy.cz jsem za poslední dva roky hledal několikrát, nikdy to nevyšlo.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    ZETOR_13: hrbitovy skoro nikdy pitnou nemaji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam