• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek

V prvni rade pro ty, kteri se chteji castecne vymanit z okovu otrokarskeho systemu, pro kutily i zahradkare, divky i chlapce, podiviny i samotere. Maringotka jako domov. Tuning, tipy a triky, kazdodenni tvrda drina a pocity sladke, kysele i hořké. Vitejte doma, lide z maringotek.

nastenka: Pruvodce nakupem maringotky (resp. prednakupem) ...aneb nekupuj zajice v pytli

related: [ Malá bydlení nejenom mobilní ]

rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: Počkej až ti někdo začne závidět, že nemáš hypo.

TSOH: Jinak stavební zákony se teď dost změnily. Celé to podělali, ale v mnoha ohledech je to jednodušší. Poku by to SUOTAM: nazval třebas zázemím lesní školky... Ta může bejt i v nezastavitelným území.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    TSOH: je to tak, ale porad je pripadnej pruser levnejsi, nez stavba baraku
    TSOH
    TSOH --- ---
    SUOTAM: Přesně kvůli tomuhle je spousta průserů. Asi to máte na st. pozemku, ale pokud to je volně v přírodě a lidi to začnou obestavovat, až vznikne nějaká podivná chata, tak pak je to i pro úřady velké sousto...
    ..
    Jinak samozřejmě je i maringotka dle zákona brána za stavbu.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    expandujem

ROLEX
    ROLEX --- ---
    SIEMENZ: Do jedny jsem kmosovi vyrezaval okna a zdalo se to ok. Samozrejme kus od kusu..
    MBL409
    MBL409 --- ---
    Tak taky přidám jednu jarní, akorát od tý doby,
    co jsem dětem koupil zahradní traktor, tak to u nás vypadá jak na golfovém hřišti :-)

TSOH
    TSOH --- ---
    SIEMENZ: Jedna jarní. No, není to krása?IMG-20250330-WA0006
    TSOH
    TSOH --- ---
    SIEMENZ: ID DIXIE ji myslím má.. Co do složení nevím, ale ten plech je hliník a tedy absolutně bez údržby. Pokud je dobrá cena, tak se na tom dá zapracovat. Vykuchat to, izolace a obložit dřevem, ale stejně to asi nebude ideálně dýchat, když je to celoplech. Ohledně topení bych také hodně přemýšlel, aby kamna v zimě nevysála vzduch z interiéru. Průser je hnedle..
    České maringotky Slušovice, ty bílé kostky (okna a vstup ze předu) jsou vlastně umakartové místnosti a z toho důvodu jsem do toho tenkrát nešel. Ty dřevěné jsou klasika a líbí se mi v krajně..
    SIEMENZ
    SIEMENZ --- ---
    SUOTAM: tak co sem nasel, tak popis je - stena je sendvicovy pur panel... a pak je klasika nejakej sololak ci umakart. No jo dederoni... ale prave bych se bal nejakejch dovnosti jak rikas, nedejboze nejakejch skytejch azbestovejch izolaci...
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    SIEMENZ: asi zalezi kus od kusu, kamos z podobny tahal ven kartony napusteny nakym olejem,ktery mely slouzit jako izolace
    SIEMENZ
    SIEMENZ --- ---
    Nema nekdo zkuseonest s temahle nemeckejma marinama?
    Pry jsou ta sendvicove pur steny, tak snad tam nebudou nejaky zavadny materialy ty doby...
    Mne se to toti celkem libi! :D

ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    mozna by nekdo vedel tady...?

umel byste nekdo poradit kde sehnat hadici/redulci abych rozchodil pripojeni do anglickyho mobilheimu (stari odhaduju cca 25 let)

je tam tenhle regulator, akorat s anglickou koncovkou, coz je problem
    Sada automatického regulátoru EU | Mobilheim Plzeň
    https://www.mobilnidomy-plzen.cz/sada-automatickeho-regulatoru-eu/

objednal jsem si pro jednoduchost misto toho tuhle predrazenou hadici s koncovkou na ceskou bombu, ale je problem s dodanim smerem z anglie do toho eshopu
    Náhradní hadice k regulačnímu ventilu | Mobilheim Plzeň
    https://www.mobilnidomy-plzen.cz/nahradni-hadice-k-regulacnimu-ventilu/

tim ze to ma na vystupu 37mbar predpokladam ze kdybych tenhle vyhodil a dal tam nejakej ceskej 30mbar, tak budu muset pretryskovat spotrebice (sporak/prutokac/topeni)?

k oybtnaku jsem kdysi kupoval nejaky redukce na plneni vsude mozne po evrope ale nic z toho nepasuje
    Redukce | Eshop.aeri.cz | Prodej LPG pro různé obory
    https://eshop.aeri.cz/Redukce-c4_0_1.htm
    BALOSH
    BALOSH --- ---
    Ahoj, k zimnímu obývání dávám svoji zkušenost: Máme maringotku dělanou spíš jako letní kancl, nakonec opravujeme starej statek a bydlíme v ni celoročně. Musel jsem teď v zimě dozateplit podlahu, použil jsem 3cm tohodle: https://www.dek.cz/produkty/vypis/6076-podlahove-pir-desky-dekpir-floor zespoda podlahy.

Když topíme v kamnech alespoň 2-3h tak je podlaha (máme na ni lino) úplně srovnatelná s bytem. Jinak topíme v minikamnech Salamander hobit, vytopí to klidně na saunu. Dá se to i olejakem, ale když sem si počítal co to stojí tak na celou zimu je to zbytečně drahý.

Když sme líný, máme kombinaci (nastavenej termostat na olejak 18stupnu) normálně topím v kamnech a až se mi nechce vstávat nebo se neznudím tak to do rána dojede ten radiátor.

CUKI
    CUKI --- ---
    PANPOSPA: Obrázek nevidím, ale do klasické maringotky to mělo daleko ještě před převozem, pak jsem viděl pár fotek na místě a už je to zase trochu větší. :-)
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    PPNEKK: ten bude dobrej od jara do podzimu, ale na zimu ne, neni dost zateplenej a zbytecne by trpel
    PPNEKK
    PPNEKK --- ---
    ZORBEN: bych přežil v obytnaku a nemusíš nic vymejslet :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    PANPOSPA: No znám hned několik takových případů. Tedy spíš neznám asi nikoho, kdo žije v místě kde je elektřina v maringotce.
    SUOTAM nemá maringotku :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZORBEN: Když máš elektřinu, tk bych se v tak malém prostoru n topení pevnými palivy úplně vy.... Uhlí bych vyloučil všude.
    Nevím jestli bych šel do rohože, já preferuji topný kabel, ale určitě bych šel do českého Fenixu, než třeba do Devi. Doufám, že tedy přežil povodně.
    ZORBEN
    ZORBEN --- ---
    PANPOSPA: teoreticky koupelna s prackou v tom baraku bude asi funkcni celou dobu, pokud na to dojde tak budeme rekontruovat horni patro (ale k bydleni tam prostor asi uplne nebude)
    zatim mi to chyvazi ze maringotka s topenim na drevo/uhli by asi mohlo fungovat, ohledne podlahovky se jeste rad nachytrim od vas zkusenejsich :)
    mel bych to pripojeny na 230V z baraku, vodu a odpad bych nejak taky vymyslel za pochodu, kdyz bude -20 tak se to taky asi nejak vymysli v ramci toho baraku abych se vyhnul reseni extremnich situaci...
    mame v planu to dat s zenou a 4yo ditetem, tak to snad nebude uplne nerealny
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    CUKI: V Česku přes zimu a ještě k tomu s dětma snad ani nejde žít uplně offgrid
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: No ale ta tvoje marina je ongrid ne? To je dost speciální případ.
    To popraskání potěru je další point. I když k tomu by IMHO dojít nemělo, protože bude oddělen od ostatních k-cí izolací.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam