• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    TALENKA: supr, diky... takze tak za mesic uz budu mit jasno. Simon mozna trochu tmavne, tak uvidime. Zena je tmavovlaska s hnedyma ocima a ja blondak s modrejma, tak by bylo fajn, kdyby aspon jedno dite bylo po ni ;)
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    AVATAR: Aha. Od narození. Já rodila v 36. týdnu a potkyši (jak se jim v rodině říká) neměli žádné problémy, tak jsem na ten korigovaný moc nehrála...
    TALENKA: nojo, ale v korigovanym veku, nebo od narozeni? :D
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    AVATAR: U nás bylo jasno tak v tom čtvrtém měsíci a od té doby se zabarvení očí ani vlasů nezměnilo.
    NIENNA: u me to vypada na oba modrooky blondaky po tatovi... ale kdovi jak. V kolika mesicich se to vlastne finalne rozresi? :D
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TALENKA: To je super!Znám takhle jen sourozence... Kamarádka má dvě holčičky...a ty si teda nejsou ani trošililinku podobné...Jiný tvar hlavy, barva očí, vlasů, typ postavy... Prostě uplně odlišné. I švagrová to má tak - dcera je celá po ní (tmavé vlasy, oči, tvar hlavy), syn je celý táta (modrooký, blond, tvar hlavy...). Jsem říkala, že se jim zasekl vývoj, tak mi švagrové muž vysvětlil, že "proč zdokonalovat dokonalé!"... :-)
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    Kdybyste viděli má dvojvaječná dvojčata, tak budete tvrdit, že to sourozenci prostě být nemůžou, natož dvojčata. Kluk tmamovlasý, tmavooký, holka blondýna s modrýma očima. Manžel jednou s černým humorem poznamenal, že za války by Bára šla na převýchovu a Martin do plynu :)
    1023
    1023 --- ---
    AVATAR: S tím mohu jedině souhlasit. Každopádně budeš tak jako tak dělat mnohem víc, akorát, že toho uděláš mnohem míň :D
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    AVATAR: ten seriál si taky mlhavě vybavuju... Ale víš jak, papír i TV snese lecos... a to ani nemusíme chodit k TV seriálům... s podobnou myšlenkou si pohrával už Shakespear - Večer tříkrálový... Myslím, že to spíš pramení z lidské představivosti... když mohou být dva lidé stejní (jednovaječná dvojčata - kluci, holky), proč by nemohl být i pár? Nemohl. Ale tato informace je relativně nová...
    DOCTOR23: proste se tim snazim rict, at neplanujes, ze budes pracovat vice, protoze nejspis dopadnes jako ja - budes mit casu mene :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: tak až tak to zařízený zase nemám..:)
    TRISSIE: i to je mozne, diky za osvetu ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: nebo si to blbě pamatuješ, to je třetí možnost :)
    za totáče se vaječnost dvojčat zjišťovala blbě - jen na počet porozených placent (obecně, jedna placenta = vždy jednovaječná dvojčata, dvě placenty = buď dvojvajky, nebo jednovajky, pár se považuje za dvojvajky, stejné pohlaví buď podle fyziologických znaků nebo pak DNA test).
    a dvojvajky si bývají podobnější než dva různě staří sourozenci (vliv prostředí, prý). Pokud tedy to nejsou takové extrémy jako superdvojvajky (každé vejce oplodněné spermií jiného otce, je několik známých případů, kdy jedno bylo bílý a druhý černý).
    DOCTOR23: tak jestli mas rodinu, ktera k nim bude v noci vstavat misto tebe, tak ti jen blede zavidim (popripade lituju tvoje soukromi). Osobne mam dedecka, kterej bydli 30km od nas, druhyho, kterej ma strach pochovat si dite a jednu babicku workoholicku, takze neni moc z ceho vybirat :D

Ale ten, co se boji pochovat dite aspon prislibil, ze nam je obcas vyvenci v kocarku, takze budeme mit cas se aspon vykoupat nebo tak neco...

TRISSIE: tak visjak, my v podstate meli jistotu, ze jsou dvojvajecny, tak jsem se o to ani nezajimal. Opravdu jsem jen vychazel z toho serialu, kterej se mi nedari vygooglit. Jsou dve moznosti. Bud hral obe dvojcata stejny dite a melo opravdu velky herecky nadani, ze dokazal zahrat jak holku, tak kluka, nebo to byli mutanti! :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: ech, já myslela, že si děláš napoprvé srandu.
    Jednovaječná dvojčata, tedy dvojčata vzniklá rozdělením jednoho oplodněného vejce (vzniklého z jedné spermie a jednoho vajíčka) mají shodnou DNA.
    Vajíčko má vždycky chromozon X, spermie má buď X nebo Y.
    Oplodněné vajíčko (a tedy obě jednovaječná dvojčata z něj vzniklá) mají buď XX (holka) nebo XY (kluk).

Ne, pokud jedno z dětí není mutant, nemůže jít o páreček.
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: tak asi pomůže spíš rodina,já budu muset makat a nosit domu prachy..:(
    TRISSIE: nevim, pamatuju si nejakej ceskej serial, co chodil za sociku, kterej byl zalozenej na tom, ze prave byl parecek jednovajecnych dvojcat a ze se na prazdniny vymenily, protoze se jim nelibil program, co jim rodice zaridili. A opravdu to byl kluk a holka, ktery vypadali uplne stejne. Jen z pohybu bylo poznat kdo je kdo. Tak nejspis ho tchyne videla taky :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    jinak jsem dostal dobrou radu na dvojčata(kluky):vykachličkuj pokojík až ke stropu a na podlaze udělej odtokovej kanálek ať to občas můžeš spláchnout hadicí..:D
    DOCTOR23: eh, ja stiham tak polovinu prace, co pred detma a to makam v podstate od rana do vecera. Jen musim porad odbihat a tak se prace droli a moc nejde. Jestli si myslis, ze to tva zena zvladne sama, tak na to zapomen. By byla brzo zrala na blazinec. I kdyz kdovijak, treba ji mas odolnejsi, nez je ta moje ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: čistě medicínsky, stát se to může (teď nevím, kolik je ta pravděpodobnost, asi 1:10.000 nebo tak něco?) - když u jednoho z mužských dvojčat dojde k vývojovému defektu a přestane vyrábět nebo reagovat na testosteron, že se nevyvinou sekundární pohlavní znaky a zčásti ani primární (pokud vím, tak v takovém případě se na to dá přijít fakt až hormonálním profilem, protože i podle ultrazvuku se to jeví jako holka, má dělohu, vejcovody, akorát místo vaječníků jsou varlata)
    Ale značně pochybuju, že tchýně o téhle velmi vzácné vrozené vadě ví nebo byť i jen někdy slyšela.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam