• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    DOCTOR23: Mno vic se bojim, az to prijde na Anicku, protoze Simon je velkej drsnak. Narozdil od nej segra vsechno orve :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: tak tě asi čekají krušné chvíle..:)
    Simonovi se klubou dva zuby! V noci zatim spi, ale pres den je teda otravka extremni ;)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LORAIN: já to měla fakt ošklivý a po roce a půl se to moc nezlepšilo. Teď sjem fakt spokojená. Břicho je pevný, ještzě bych chtěla aspoň tři kila dolů a bude to super.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TANAIS: taky tak!
    I když stále ještě doufám v aspoň mírné zlepšení.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    LAURA: neurolog se nás i teď ptá na to, kdo je A a kdo B.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TRISSIE: no, já měla břicho po dceři taky krásný, vlastně jsem měla lepší postavu, než před porodem... ale po dvojčatech se mi to fakt nepodařilo :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAURA: u přirozeného porodu je to jasné - béčko zůstane vevnitř trochu dýl (kupříkladu má 10x vyšší pravděpodobnost postižení vzniklého při porodu) a mezitím se může stát ledacos.
    Ale jinak asi se dolů prostě rychtuje to "aktivnější".

U nás to tak rozhodně bylo, Kačenka (áčko) byla o trochu větší, narozdíl od ségry nepotřebovala pomoc s dýcháním a hned od prvního dne byla schopná pít sama, kdežto Terka potřebovala profouknout plíce a první den sondičku.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TRISSIE: aha, tak to je zajímavé.. čím to, že těch pár vteřin rozhodnuje tak zásadně o zdravotním stavu?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANAIS: já už rozhodně další dvojčata mít nehodlám, kdyby mi zůstalo to břicho, co jsem měla po jednom dítěti, tak plastiku nepotřebuju :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LAURA: v záznamech by "A" mělo být vždycky to dvojče, které je níž. Pokud je možné je nějak odlišit (dvojvajky kluk-holka), tak se jednou určí, které je které, a dál se jede podle toho, aby šlo porovnávat. Případně pokud má jedno nějakou trvalou odlišující vlastnost (vrozenou vadu), tak by se to taky mělo brát takhle. No a definitivně to je určené tím porodem, jak píše TANAIS - má smysl to odlišovat i po porodu, protože áčko bývá obvykle zdravotně stabilnější než béčko, tak když to tak není, tak je důvod to prověřovat víc.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TANAIS: opravdu mi šlo jen o tu formální stránku věci. Myslela jsem si, že odlišovat A od B má smysl právě spíš v břiše, protože narozené děti už zpravidla mají jména :) V každém případě díky za odpověď!
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LAURA: z mýho pohledu - pokud můžou přehlédnout samotný dítě, tak splést si A a B je už maličkost :-)
    Jistý je to akorát pak v okamžiku, kdy se dítě narodí. První je vždycky A.
    LAURA
    LAURA --- ---
    TANAIS: jasně že je to jedno, mě jen zajímalo jak to odlišování funguje.
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    LAURA: pokud mezi nimi není rozdíl, tak to můžou opravdu prohodit. Ale myslím, že to je v zásadě jedno, ne? :)
    TANAIS
    TANAIS --- ---
    TRISSIE: to je myslím podovně jako po císaři, z hlediska zdravotního. Spíš jde o to, že oni nechtějí dělat plastiku před dalším těhotenstvím proto, že si to břicho zase zničíš :)
    LAURA
    LAURA --- ---
    můžu mít takový hloupý dotaz? můžete mi říct, jak se pozná plod A a plod B? Vždyť nejsou pořád ve stejné pozici... chápu že pokud je mezi nimi nějaký výraznější rozdíl, váhový či růstový, tak to problém není, ale úplně zezačátku těhotenství to asi rozlišit nejde, ne? Díky za odpověď :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: a už jsou "v termínu"?
    Naše Béčko mělo v termínu přesně porodní váhu i délku staršiho bratra.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    HANELA: děkujeme :-)
    Teď už jsou holky ještě macatější, 3.150 a 3.160 - s takovou váhou šel jejich termínovej brácha z porodnice :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANAIS: já právě četla, že další těhotenství je možné, ale s odstupem několika let.
    No uvidíme za ty dva roky, jak to břicho bude vypadat a co bude v tu chvíli větší priorita :-)
    HANELA
    HANELA --- ---
    TRISSIE: moc gratuluju!!! jsou kouzelné, taková "hezky vypadající" miminka :-))))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam