ECLECTICA: tak já právě taky popírám ten "kulturní nátěr"... ale právě popírám i možnost to nějak vědecky poznat...
já si spíš myslím, že lidská společnost je obecně strukturována jinak, než do navenek přiznávaných "nukleárních rodin"... a že lidi hrozně ovlivňuje jejich zařazení do různých hierarchií... a koho musejí a nemusejí poslouchat, různé složité emocionální vazby které fakt nejsou jen o sexu, apod. ... takže těsně vedle genderu je otázka dominance/submisivity (která je ale podle mě falešná.. nikdo není "přirozeně" submisivní, a ti co jsou, s tím obvykle nejsou příliš spokojeni... a je to nějaký fail jejich sociálního chování)
Jinak abych rozbil ten "vědecký" přístup k problému, dovolil bych si citovat z Turning Point od Fritjofa Capry, což jsem naprostou náhodou začal po letech znovu číst, a zrovna se to hodí do tohohle nově založeného klubu:
From the earliest times in Chinese cultur, yin was associated with the feminine and yang with masculine. This ancient association is extremely difficult to assess today because of its reinterpretation and distortion in subsequent patriarchal eras. In human biology masculine and feminine characteristics are not neatly separated but occur, in varying proportions, in both sexes. Similarly, the Chinese ancients believed that all people, whether men or women, go through yin and yang phases. The personality of each man and each women is not a static entity but a dynamic phenomenon resulting from the interplay between feminine and masculine elements. This view of human nature is in sharp contrast to that of our patriarchal culture, which has established a rigid order in which all men are supposed to be masculine and all women feminine and has distorted the meaning of those terms by giving men the leading roles and most of society's privileges.
Podotýkám ale, že ten text je z 80tých let. Od té doby uplynulo moře vody a objevila se spousta nových způsobů, jak se dožadovat jiných privilegií jinými způsoby. Třeba všechny ty věci kolem registrovaného partnerství předpokládaly především schopnost vytvářen dlouhodobé "dvojné vazby" - muž-muž a žena-žena (po vzoru archetypálního muž-žena) - ale mě možná přijde, že to celé se odvíjelo na základě nepochopení (či spíše neochoty upřímně diskutovat) všech možností lidského chování na tomto poli a jejich smyslu, apod.
Prostě třeba nevím, proč bych měl homosexuálním párům dávat jakékoliv výsady ohledně adopcí dětí - já třeba už ve svém věku uvažuju, že vlastní dítě mít nebudu a že bych tedy nějaké adoptoval - ale když se koukám kolem sebe, tak nevím, proč by na to měly být potřeba právě dva lidi a navíc spolu sexuálně aktivní: celá ta diskuze je podle mě odtržená od reality... žijeme hlavně v době kdy stále více lidí od stálých partnerských vztahů prchá a nechce v nich setrvávat (a nebo chce... ale není na to nějak schopná najít dost energie, která by k tomu byla potřeba) a sexuální orientace v tom vůbec nehraje roli...
...takže je otázka, jestli by téma tohoto klubu nešlo rozšířit i na post-gender (tedy genderová tématika jakožto vyčpělé téma minulosti, které už bylo dnešní dobou překonáno)