• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUDE_TWOSPIRITGenderqueer
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    ECLECTICA: No mě bylo úplně jasný že příjde tahle odpověď, ale zkus se na to podívat z hlediska reálný osoby jedna, která má pozdravit reálnou osobu dvě :-)

    Navíc jsem ještě napsal "A co když to není ten případ queer kterej o sobě musí dát vědět už před zatáčkou?"...


    VYHULENY_UFO: Tak tady se bavim o situaci předtím než si to nechá dole vytunit na přijatelnější přístroj...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAXMANUS: predpokladam, ze oslovujeme a volame podle toho, jak si TO samo preje. :)
    ale myslim, ze kazdou preoperovanou zenskou musi potesit pozdrav "nazdar chlape" :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MAXMANUS: no nejlépe podle toho, jak si to přeje ten dotyčný, ne? (Pakliže o tom vím.)
    MAXMANUS
    MAXMANUS --- ---
    To by mě zajímalo, jak korektně oslovovat tyhle lidi? Žena v mužskym těle, co je tam určující? To co má na občance (mezi nohama), nebo to jak se cítí?

    A co když to není ten případ queer kterej o sobě musí dát vědět už před zatáčkou?

    A oslovovat "to" mi příjde na úrovni dozorce koncentračního tábora.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    takjo, potrebovala bych asi njakou support group pro lidi, co jejich fuck friend to zacina myslet s tim zenstvim vazne :)

    A asi privatni :) Hrabe mi z toho lehce moc.
    XCHAOS: To mi zdovolenim prijde jako... prepalenost. Holt to ti krestani maji tak hozeny, ze je to Buh Otec, Buh Syn a Duch Svaty.

    Muzem resit stary Zidovsky myty, muzem resit Aseru, Shekinah, a tak, ale sakra, je to vec tech krestanu, ne zakonu a vyhlasek. Nasteni nam pravo vychazi z rimskyho prava a nemame zakon postavenej na cirkevnim pravu, takze by nas zakonim mohl otazky cirkevni dogmatiky nechat napokoji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Proč má Bůh být muž? Říkejme "to Bůh", vyzvala německá ministryně – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/288554-proc-ma-buh-byt-muz-rikejme-to-buh-vyzvala-nemecka-ministryne.html
    LOG_LADY
    LOG_LADY --- ---
    ja teda ve svem okoli mam dva takove zname [jak je to legracni snazit se vyhnout se v cestine tem rodum]...myslim, ze v tomhle je to u nas trosku zakerne, ze tim, ze se jim neda vyhnout, tak je to mnohem narocnejsi umyslet... ovsem pak se da, coz je pripad te zname/ho subverzivne prehodit a pouzivat ten jazykove"opacny". ale ja osobne pomalu upoustim od toho vnimat vetsinu sveho okoli jako ten ci ten gender, protoze podle me, v podstate i ten third gender koncept celou tu binaritu nijak nenarusuje, ale vnimam je jako jednotlivce, bytosti, osobnosti...
    MASOO
    MASOO --- ---
    ja myslela, ze se me tyka to s tou submisivitou, ne transgender nebo sexual...
    maximalne mam holcici sny, zpusobene nedostatkem nehy povetsinou, ale to nepovazuju ani za projev bisexuality
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: hele, můj přístup k tomuto je jako obvykle schizofrení :) víceméně souhlasím s názvem, že nejdál, kam se můžou muži i ženy dostat, je někam "mimo" - tedy "žádná identita" - ale že nemohou nikdy naplno prožít opačnou identitu.

    na druhou stranu: toto by zase bylo v rozporu s tou představou, že ty základní principy jsou dva a jen jsou namíchané v různých poměrech (a že západní kultura tyto principy špatně interpretuje v souladu se svým vlastním vnímáním).
    MASOO
    MASOO --- ---
    MASOO: *tyka
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: ad vitex odpoved: evidentne;)))

    a zbytek OK, jen, ze me to zaujalo, ze se me to asi taky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MASOO: jsem se do toho trochu zamotal, přiznám se :-) souviselo to spíš s tou reinterpretací pojmů "yin" a "yang"... když zaměníš "submisivní" např. za "responsivní", tak už je to celé o něčem jiném. (do pošty si samozřejmě můžeme psát taky, ale tady jsem vzal doslova záhlaví a vrhl se na vyjasňování pojmů...).

    VITEX: tak já nikdy neměl problém bavit se o tématech, o kterých nic nevím :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    On se mozna zakladatel auditka lekl, kdyz sem nabehl ten dement se saycem na ikonce.
    Je to skoda, protoze jak si spravne rekl, takle se nic nedozvime.
    VITEX
    VITEX --- ---
    ECLECTICA: Nojo tak to se zdá že tady k velké výměně informací nedojde, bo nejsou lidi ...
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    VITEX: ano a i kdyby ne, tak z vody nevařím, opírám se o to, co o problematice vím.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jasnym uz sem to psala. pokud se zapocita i transvestita tak dva... /ale to je desnej pakun. nema to v sobe vysereny, a tak nejak osobne ho nesnasim, nicmene z jinyho duvodu.
    MASOO
    MASOO --- ---
    pokud se pocitaji transevestite, tak ano
    VITEX
    VITEX --- ---
    Otázka do pléna:

    Znáte někdo osobně někoho o kom je tato diskuse, nebo tu jen vaříme z vody ?
    MASOO
    MASOO --- ---
    XCHAOS: nikdo není "přirozeně" submisivní a ti co jsou, s tím obvykle nejsou příliš spokojeni... a je to nějaký fail jejich sociálního chování)
    vazne?
    i kdyz je pravda, ze toto tema sem uplne nepatri, mohl by si mi ho rozvest napr v poste
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ECLECTICA: tak já právě taky popírám ten "kulturní nátěr"... ale právě popírám i možnost to nějak vědecky poznat...

    já si spíš myslím, že lidská společnost je obecně strukturována jinak, než do navenek přiznávaných "nukleárních rodin"... a že lidi hrozně ovlivňuje jejich zařazení do různých hierarchií... a koho musejí a nemusejí poslouchat, různé složité emocionální vazby které fakt nejsou jen o sexu, apod. ... takže těsně vedle genderu je otázka dominance/submisivity (která je ale podle mě falešná.. nikdo není "přirozeně" submisivní, a ti co jsou, s tím obvykle nejsou příliš spokojeni... a je to nějaký fail jejich sociálního chování)

    Jinak abych rozbil ten "vědecký" přístup k problému, dovolil bych si citovat z Turning Point od Fritjofa Capry, což jsem naprostou náhodou začal po letech znovu číst, a zrovna se to hodí do tohohle nově založeného klubu: From the earliest times in Chinese cultur, yin was associated with the feminine and yang with masculine. This ancient association is extremely difficult to assess today because of its reinterpretation and distortion in subsequent patriarchal eras. In human biology masculine and feminine characteristics are not neatly separated but occur, in varying proportions, in both sexes. Similarly, the Chinese ancients believed that all people, whether men or women, go through yin and yang phases. The personality of each man and each women is not a static entity but a dynamic phenomenon resulting from the interplay between feminine and masculine elements. This view of human nature is in sharp contrast to that of our patriarchal culture, which has established a rigid order in which all men are supposed to be masculine and all women feminine and has distorted the meaning of those terms by giving men the leading roles and most of society's privileges.

    Podotýkám ale, že ten text je z 80tých let. Od té doby uplynulo moře vody a objevila se spousta nových způsobů, jak se dožadovat jiných privilegií jinými způsoby. Třeba všechny ty věci kolem registrovaného partnerství předpokládaly především schopnost vytvářen dlouhodobé "dvojné vazby" - muž-muž a žena-žena (po vzoru archetypálního muž-žena) - ale mě možná přijde, že to celé se odvíjelo na základě nepochopení (či spíše neochoty upřímně diskutovat) všech možností lidského chování na tomto poli a jejich smyslu, apod.

    Prostě třeba nevím, proč bych měl homosexuálním párům dávat jakékoliv výsady ohledně adopcí dětí - já třeba už ve svém věku uvažuju, že vlastní dítě mít nebudu a že bych tedy nějaké adoptoval - ale když se koukám kolem sebe, tak nevím, proč by na to měly být potřeba právě dva lidi a navíc spolu sexuálně aktivní: celá ta diskuze je podle mě odtržená od reality... žijeme hlavně v době kdy stále více lidí od stálých partnerských vztahů prchá a nechce v nich setrvávat (a nebo chce... ale není na to nějak schopná najít dost energie, která by k tomu byla potřeba) a sexuální orientace v tom vůbec nehraje roli...

    ...takže je otázka, jestli by téma tohoto klubu nešlo rozšířit i na post-gender (tedy genderová tématika jakožto vyčpělé téma minulosti, které už bylo dnešní dobou překonáno)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam