• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MEOWkauza Scottova
    Syndrom, kdy má člověk nutkavou potřebu neustále si vymýšlet nejrůznější příhody a podivná dobrodružství, poprvé popsal v roce 1891 německý psychiatr Anton Delbrϋck a definoval ho jako psychickou poruchu, která se projevuje patologickým lhaním. Dnešní psychiatrie považuje tuto na první pohled směšnou a více méně neškodnou úchylku mezi nejsložitější fenomény klinické praxe. Bájivá lhavost se obtížně diagnostikuje i léčí. Bájiví lháři (v psychiatrické terminologii mýtomani) se dělí do různých podskupin a často trpí mnohočetnými poruchami osobnosti. Klasický mýtoman na rozdíl od různých podvodníků nelže ze zištnosti nebo s úmyslem někomu uškodit. Jeho hlavním motivem je získání takové pozornosti a respektu, jaké by podle jeho názoru nikdy nepoznal, kdyby se spolehl na svoje obyčejné a nezajímavé „já“. Trpí nedostatkem sebevědomí a vymýšlení historek, v nichž hraje hlavní roli, se pro něj stává drogou, bez níž se neobejde. Patrně neotřesnější případ onemocnění bájivou lhavostí publikoval lékařský časopis Forensic Psychiatry & Medicine. Šlo o příběh Mary Scottové z Londýna, které se pod různými falešnými záminkami podařilo vystřídat lůžka v šesti stovkách nemocnic. Setkání s bájivým lhářem vždycky nemusí být jen úsměvnou záležitostí, nad kterou postižená osoba nakonec mávne rukou. Znáte někoho, kdo trpí bájivou lhavostí? Jaká byla vaše největší lež?
    rozbalit záhlaví
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    DSTEPZ: to je kdo?
    DSTEPZ
    DSTEPZ --- ---
    no a co ten kouďák? mrskl bych ho preventivně na nástěnku!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RAINBOF: jde o to, že děti do určitýho věku nevnímaj ostře rozdíl mezi realitou a fantazií...Plus děti si vymejšlej tak nějak "amatérsky" -zkoušej co projde nebo se jim líběj představy, nová zkušenost a způsob jak něco získat. U patologickýho lháře jde především o tu opakovanou obscesi - nutkání tvořit se zajímavym.

    U nás v bejvalý práci v hotelu byla kolegyně, která byla patologická lhářka zcela určitě, krom toho i kradla a podváděla (což bylo dost propojený s alkoholismem a užíváním pervitinu). Tahle osoba, až na poněkud unavenější vzhled po ránu, vypadala celkem normálně a hlavně věrohodně, ale její příběhy byly neuvěřitelný - že byla v kosovu jako válečnej reportér a současně tam pro vlastní potřebu pašovala perník, že její fotr byl velký zvíře, co jezdil v autě s deseti litrama, který vždycky jen odevzdal jen co ho zastavili policajti páč jezdil furt vožralej, že ty nejvíc VIP lidi si můžou při cestě z ruzyně na václavák objednat zelenou na všech křižovatkách (což dělal hlavně její fotr)...Různý historky z mafiánskýho a hotelovýho prostředí, pomluvy co se absolutně nezakládaly na pravdě (nejvtipnější byla ta o jednom kolegovi, kterej prej jezdil rok jako houmles v tramvaji než ho ona zachránila tim, že ho přivedla k nám do práce...což jsem si myslel cca 3 roky a vůbec to nebyla pravda:). Většinou to bylo zábavný a člověk si to rád poslech, protože uměla krásně podat příběh, bohužel občas to dost škodilo lidem. Třeba nastoupil novej kolega a první směnu bylo na kase manko 6 litrů - ona ho zaučovala, tak to dali na půl. Dneska bych vsadil krk že to vzala a chudák kolega odevzdal 3 litry jen tak. Výsledkem budiž, že odešla na jiné místo a neprokazatelně před tim ukradla řádově desítky tisíc korun (nemoh to bejt jinej, dost lidí to tak nějak vědělo, ale prostě nebylo proč jí prásknout - nikomu by to nepomohlo). Kdo ví kde je jí konec...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ARGANNAH: a jakej ? podle me jen ve veku. deti z toho vyrostou. Ale mozna to spatne chapu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    řekla bych, že je dost velký rozdíl mezi patologickou lhavostí a dětskou fantazií
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    asi to bude tak ze do tehle kategorie kazdy tak trosku patrime :) proto si myslim ze se toho hodne nedozvis protoze ty nejzajimavejsi kusy zustanou navzdy zive a neodhalene.

    prispeju storku z detstvi :D

    kdyz sem byl malej tak jsem ve skolce vypravel jak mam kamarady v podzemi :D dost živě si pamatuju i detaily.
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    ono bude stačit když se zaměříme na zajímavé historky.. kdo koho s tímto syndromem zná a co od něj mohl už slyšet.... já si myslím že by to mohlo být zajímavé.. min. zde na nyxu je několik horkých favoritů :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Technická: nechtěla bys to tu rozšířit na zajímavé syndromy a případy z psychiatrie? Pseudologia fanstastica je sice zajímavá, ale nevím, nakolik je to z dlouhodobého hlediska výtěžné téma.
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    to mi připomíná tuto klasiku :-D

    Don Juan De Marco Official Trailer - Johnny Depp Movie (1994) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=AteQZ7q6rtA
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam