• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    BURAN: ale jasně, taky si dokážu napustit plnou vanu a užít si to, ale tady jde o to, že to s minimální spotřebou JDE, mimochodem, stejně je každodenní mydlení se celýho člověka ne úplně zdravé (odmaštění, vysoušení atd) a tak opláchnutí těch nejdúležitějších míst - 15 l stačí, o to jde STAČÍ
    BURAN
    BURAN --- ---
    RADUZA: nj, jak vidno, tak to jde, ale ja uz bych to delat nechtel :) myt se v 15l vody je zcela jiste mozne, ale urcite ne pohodlne, o nejakem prijemnem prozitku ani nemluve. vetsina lidi, co se podobnym zpusobem uskrovnuje, ti stjene rekne, ze kdyz se dostanou nekam pod normalni sprchu (u rodicu, v bazenu) tak ze ji pustej, pul hodiny to na sebe jen nechaj tyct a jen tak stojej a vychutnavaj tu sprchu :) mam teorii ze jakmile je tam potreba to takhle nejak kompenzovat, tak to zazemi doma je nevyhovujici, proc tedy kdyz se zde bavime o navrhu, navrhovat svuj domov s moznostmi na hrane pouzitelnosti. nejaka rezerva tam byt musi, prave aby to mohl byt kvalitni domov, a ne jen nejaka nora :)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    Už tu bylo dříve psáno, že malé bydlení (nepojízdné) je výhodné spojit s dobrým pozemkem, tak bych hledal i vodu tím nejpřirozenějším způsobem prostě tam, kde teče. Chápu, že to vůbec nemusí být tak jednoduché, na druhou stranu už jen dobrá volba pozemku může vyřešit nespočet budoucích problému a myslím, že vyšší investice do pozemku se hodně rychle navrátí. Užitečné může být propojení s permakulturou a jejím pohledem na využití přirozených prostředků kolem. A přirozeně tekoucí voda má i nespočet dalších využití než umývání/splachování apod., z kterých lze (osobně) profitovat.

    A co myslíte o dešťovce? Tady asi malé bydlení vyloženě ztrácí, jelikož prostě nemá velkou střechu, kterou zachytávat. Na druhou stranu mě napadá třeba něco jako plachta/y do tvaru trychtýře, která by se vždy při dešti roztáhla. Mohlo by to zachytit nějaké významné množství?
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    BURAN: na umytí včetně vlasů (krátkých) mi stačí 15 l vody, vyzkoušeno, mám malý septik a tak šetřím vodou vypouštěnou i přitékající, sice způsobem ne příliš pohodlným - při sprchování vodu z vany nevypouštím a po ji vyberu do kbelíku na splachování WC, vytírání. Vodu z nádobí leju na zahradu, s ekolog. prostředkem lze, a tak moje denní spotřeba je cca max. 30 l, oproti normovým 120l/den. Musím připočíst 2 pračky za týden, což je 100 l, takže průměr na den je 45 l.
    GREGI
    GREGI --- ---
    GREGI
    GREGI --- ---
    trochu vetsi ale dobrej koncept



    MAARA_CZ
    MAARA_CZ --- ---
    S tou čističkou, vím, že existují domácí čističky odpadních vod a jejich vyústění potřebuje vodosteč, nebo musíš naprojektovat vsakovací prostor, tj, že se voda bude přirozeně vsakovat na pozemku, je-li dostatečně velký. Ta voda, která jde z čističky je vyčištěná na 98%, tzn. že je čirá a bez zápachu, ale má větší množství dusičňanů....takže je vhodná k zalévání zajhrady / záhonu (v době růstu, v době sklizně se doporučuje 2-3 týdny touhle vodou nezalévat) a třeba taky na splachování. Voda určitě není určená ke konzumaci.
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    Suchý pilinový záchod | Svépomocná stavení
    http://www.svepomocnastaveni.cz/?p=412
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    a kompostovací toaleta myslim že to jsou 2 základní věci pro samoastný bydlení a šetrnost s vodou.
    PRASTAMAN
    PRASTAMAN --- ---
    a co takhle kořenová čistička ?
    BURAN
    BURAN --- ---
    GREGI: koneckoncu si muzes udelat maly experiment. zapomen, ze ze zdi kouka nejaka sprcha, ber si do vany hrnec s 10l vody, a v tom se myj. schvalne, jak dlouho to vydrzis ;)
    BURAN
    BURAN --- ---
    GREGI: nevim no, jeden cas mi ohrev vody nefungoval, takze jsem si ohrival vodu v hrnci a myl se v lavoru. mohlo to byt tak tech 10 litru dohomady. jako to ze sebe ani poradne nesplachnes mejdlo. vlasy jsem si myl zvlast, na to by mi ta voda nestacila uz vubec.
    takze to reseni co navrhujes zni sice zajimave, ale podle mne nejen ze nevyhody prevazujou nad vyhodama, dokonce si myslim ze je to pro staly bydleni nepouzitelny.
    GREGI
    GREGI --- ---
    BURAN: nejdriv ze sebe smejt spinu tema trema a pak mit jen tech 5 litru ktery uz budou cisty zj... clovek vetsinou kdyz se de mejt neni moc spinavej:) pokud se meje pravidelne samozrejme
    BURAN
    BURAN --- ---
    GREGI: jakoze se hodinu mejt v 5 litrech ty samy vody?
    BURAN
    BURAN --- ---
    co se tyce ohrevu vody tak nejlevnejsi a pritom super zpusob jsou lazenska kamna.
    na ohrati 100l vody staci doslova par polinek, bezvadne se v tom topi treba takovejma tema odrezkama z pily.
    ohreje to vodu i prostor kolem. mam, doporucuju.
    GREGI
    GREGI --- ---
    BURAN: hele ja myslel tech 5 litru honit treba hodinu dokola neustale... nevim o kolik ztrati voda teploty od vycvrku z baterie a vyteceni spodkem ale urcite to bude z tech 37 tak na 30 tzn ohreje se zpatky relativne rychle... a ohrejvani bych chtel v zime pres kamna v lete solar
    BURAN
    BURAN --- ---
    GREGI: s tema 3 a 5 litrama to mozna nekdo dokaze, ale moc s tim nepocitej. mam 20l malej bojler a je to tak pro jednoho na rychle osprchovani, kdyz se mydlim atd. tak vodu vypinam, at netece zbytecne, a je to tak tak. prutokac na sprchovani bych si taky rozmyslel, protoze to je moc elektriny a malej prutok - to uz mas lepsi se polejvat hrnickem vodou ohratou v hrnci, nez se sprchovat prutokacem.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ANE_ARCH: odpad bych v tomhle pripade (malinka domacnost) resil spinava voda do trativodu a hovna nejaka nadoba co se cas od casu vykyda. nebo neco na ten zpusob. septik mi prijde nepraktickej, neekonomickej, neekologickej atakdale (mam ho tak vim o cem mluvim).
    GREGI
    GREGI --- ---
    ANE_ARCH: taky resim vodu a odpad... nebude to jednoduchy ale urcite resitelny...

    s tou vodou chce umet spravne hospodarit a clovek prijde na to ze potreba mnozstvi vody muze bejt docela mala... napriklad na splachovani zachodu postaci destova voda nebo voda z umyvadla v koupelne spolu s chytre vyresenym davkovanim vody... nebo splachovat do nadoby na zber bioplynu a nemuset splachovat skoro vubec zadnym mnozstvym vody..
    dalsi vec sprcha, clovek se umeje krasne ve 3 litrech vody, pak prepnout na okruh a dalsich placnu 5 litru vody muze obyhat pres prutokovej ohrejvac treba i hodinu dokola a udrzovat vodu hezky teplou s tim ze v tech 5 litrech se pak muze umejt dalsi clovek kterej je pak uz jen vypusti jako spinavou vodu a bude si moct napustit bud dalsich x litru vody na obeh nebo vylezt ze sprchy:))

    a pod umyvadelm mit dva vytoky jeden na "cistou vodu" bez chemikalii a druhej do nadoby na odpadni vodu s jarem atp. a zase vypoustet podle potreby... vymyslet jednoduche prepinani bud ventilama nebo servama;)
    ANE_ARCH
    ANE_ARCH --- ---
    Takže zcela hloupě - zažádám o připojení, zajistím si pracovité paže (nejlépe vlastní), někdo za úplatu provede připojení na nějakou rozdvojku (?) v dané oblasti, natáhnu rouru do sanitárního kontejneru - v potrubí je přirozený tlak, takže žádné tlakové čerpadlo neřeším, platím vodné vodárně a piji vodu, káži víno...

    Odpad asi do septiku, nebo už všude musí ze zákona být složitá a drahá čistička? Ideálně kanalizace, ale ta bude těžko někde ve stráni.

    Že se tyhle základní věci neprobírají na základní škole... Příručka pro fungování v civilizaci - ta by se hodila...
    BURAN
    BURAN --- ---
    ANE_ARCH: pokud je v okoli nekde voda natazena, melo by to jit. zazadas si na vodarnach. pokud v okoli sit neni, tak je to problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam