• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KAREN: Jak přesně (často, kde) ty dveře budou sloužit? Mám úžasnou zkušenost ze stavění s japonskym truhlářem. Vyrobil malinký šoupačky za cca 10 minut jen pomocí maflu, dřevěná relativně lehká deska dveří a dvě do latí vyřezaný kolejničky (tím maflem, jen si nastavit asi centimetrovou hloubku zářezu a několikrát drážku projel. Kolejničky jsou částečně vyříznutý, aby lícovaly se stěnou. Byly na obou stranách připevněný na bytelný trámky nosný konstrukce (na fotkách je skrytá). Dvířka jdou s trochou snahy vysadit. Celá ta sranda byla na frekventovanym místě a často používaná, zkoušel sem s tim šoupat po pár měsících a docela to šlo (dřevo nebylo ošetřený a bylo docela nacucaný vodou, takže těžký). Asi bych ale nešel v týhle velikosti do celodřevěnýho křídla, přeci jen to už musí něco vážit.





    D4NIX
    D4NIX --- ---
    KAREN: Kovani (kolejnice, kolecka) sezenes treba v Nabytek servisu, ale neprijde mi to o tolik levnejsi nez v bauhausech a IKEA.
    KAREN
    KAREN --- ---
    nemate nekdo zkusenost s diy stavbou soupacek aka jednokridlejch posuvnejch dveri po stene?

    jde o "lowcost" chatu, pouzila by se obyc. drevena deska... jsou kolejnice a dalsi potrebny vybaveni bezne k sehnani ve vetsich kutilstvich (nebo nejakejch specializovanejch obchodech??), nebo se musi do drahejch hornbachu a spol.?? byvaj rozmery rozmanity, nebo se sezene jen nekolik zakladnich?
    kdybyste meli nejaky odkazy na navody, moznosti, postupy nebo strucnej navod, byla bych vam velmi vdecna.)
    V2SV
    V2SV --- ---
    R4BB1T: Dům stojí v Chille, rozměr 5,4x5,4m, samotížná ventilace (křížové větrání), zelená střecha ( na foto ještě bez...), konstrukce dřevo-sláma, fasáda větraná > využita jako trombeho stěna s několika otvory do interiéru (např. hnědá deska viditelná ve vrchním patře), které otevíráš dle libosti. Balíky jsou z vnější strany nahozený hrubou omítkou. Toť stručně ,)
    Jednoduché > krásné řešení na všech úrovních pro lidi kterým nevadí krychlovitý tvar.

    možná znáte web kde je další popis a foto > http://smallhousebliss.com/category/natural-building/small-straw-bale-houses/

    zde autoři projektu (Chille) > http://www.aata.cl/index.php?class=1&lan=eng&flag=7
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    V2SV: máš k tomu nějaký bližší info ??
    V2SV
    V2SV --- ---
    malej slamák s fasádou fungující jako trombeho stěna

    GREGI
    GREGI --- ---




    ELIZZ
    ELIZZ --- ---
    ELESDY: taky se mi moc nelibi, snad jen to, ze na vyrobu byl pouzity ten kmen, coz je super napad
    ELIZZ
    ELIZZ --- ---


    Za půl roku měl hotovo. Kompletně vybavený dům si postavil na stromě - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/stavba-domu-na-strome-0ti-/stavba.aspx?c=A121216_153733_stavba_web
    ELIZZ
    ELIZZ --- ---
    Využili skulinku mezi domy. Postavili v ní nejužší dům v Evropě - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...v-evrope-varsava-di3-/architektura.aspx?c=A121023_134355_architektura_web
    V2SV
    V2SV --- ---
    DIDGENAUT: Ahoj, jak jsem psal tak tuto informaci NEMÁM z ověřeného zdroje a nerad bych šířil nějaké bludy. Proto budu rád když někdo přijde s podloženou informací (osobní návštěva, článek autora stavby apod.)
    Pokud se na to podívám a zhodnotím konstrukci na základě svích dosvadních zkušeností, tak mohla začít dělat neplechu podlaha, resp. palety které jsou položené v hlíně. Vzhledem k tomuto faktu hniloba a nepříjemný zápach nenechá na sebe dlouho čekat. O celkové tuhosti konstrukce mohu jen spekulovat a to nechi.
    Základní nedostatek této stavby vidím v hydroizolaci, která při jejím nedostatečném provedení znamená dříve či později smrt jakékoliv konstrukce.
    Jinak smekám klobouk a fandím! Tahle architectura mě příjemně vylaďuje .)
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    V2SV: co myslíš prosímtě tím, že dům vydržel jen dva roky? nějak jsem to tam nenašel
    WIXIN
    WIXIN --- ---




    V2SV
    V2SV --- ---
    ARZA: Trochu přitažené to je, ale co dneska není...
    Ten člověk je docela činorodý i nadále viz jeho web zde http://www.simondale.net/
    jen si prosím nenechávejte růžové reflektory na očích moc dlouho ,)
    dům údajně vydržel "pouze" dva roky > převedeno na nájem = pořád krásná cena
    budu vděčný za důvěryhodné info o osudu tohoto domu. Díky!
    Mrkněte na jeho "novou stavbu" (ten článěk je docela starý)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ARZA: neni tam nic, co by trochu šikovnej člověk nezvládnul. Stačí pečlivě gůglit, dobře plánovat a neuříznout si ruku.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    ARZA: jj, bud je pantata nadanej stavitel, nebo je ten clanek kapku poupravenej
    ARZA
    ARZA --- ---
    ZABAKOVA: Je to fakt krásný.
    Akorát mě na tom článku drážděj věty jako : "Dům má vápenné omítky, dřevo sesbírali manželé v okolí."
    "neměl žádné zkušenosti se stavbou domu" a pod.
    Všechno je to dost zavádějící.
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    V2SV
    V2SV --- ---
    EGGH: podívej chápu že vystřelit nějaký soud o 7-mi násobném předražení je nasnadě ve stínu překroucených hodnot naší rádoby vyspělé civilizace. Pokus se vnímat to, že ta cena je postavená na základě který tvoří náš momentální ekonomický systém a uvažování. Dnes máš možnost koupit buď úplnou sračku za málo peněz, nebo úplnou sračku na který je hezký make up za hodně peněz. Najít něco opravdu kvalitního od základu po make up a za cenu, která je poctivá vůči všem zůčastněným je v podstatě zázrak. Tento člověk chce evidentně zachovat poctiví přístup k odvedenému řemeslu i zákazníkovi a nejen proto jsem mu nabídl že to přecením podle reálu. Ovšem znovu podotýkám že se to bude týkat hlavně hrubé stavby. Dále je to moc individuální.
    Chceš-li zde "normálně" fungovat musíš "normálně" účtovat. Osobně se přikláním k "Morálnímu" účtování a věř mi že je to kurva těžké. Lidi na to nejsou zvyklí a stát pořád po mě chce ty nemorální prachy na daních všude kam se hnu! Kže najít takovou hladinu (cenu) abych si vydělal na přežití v rámci systému a mohl se alespoň trochu rozvíjet (vzdělávat, doplňovat nářadí, založit rodinu, postavit příbytek) je něco jako strčit hlavu do oprátky a doufat že ti někdo nepodtrhne židli.
    Ale zpět k ceně toho domku.
    Nevím čím se živíš, ale věř že jsi vyjádřil pouze zlomek ceny díla postaveného vědomě a poctivě.
    A menší zlomek v případě že si ho zboucháš svépomocí + nemluvím o projektové dokumentaci vč. individuál designu (žádná sériovka).
    Děláš-li řemeslo tak se zamysli nad hodnotou toho co tvoříš.
    Dneska je jednoduché vlítnout do lesa s harvestorem veprostřed léta, udělat mejťák jak prase, nakoupit nějaké ocelové spojovací prvky a bum bác > zbouchat kůlnu která (jsi-li citlivější člověk na vnímání jemnějších energií) ne tebe bude působit jako návštěva márnice.
    Postavit se k procesu stavby vědomě je něco úplně jiného a kromě kvalitních materiálů (lunární dřevo, přírodní oleje, ručně štípaný šindel atd.), tomu věnuješ mnohem víc času (ručně zhotovené spoje dřev bez ocelových prvku, nebo s jejich nejnutnějším minimem atp.) a energie protože si seš vědom faktu že i na tobě záleží zda ten dům bude zdraví a přátelský vůči obyvatelům.
    Kže ať to nějak uzavřu > cena je mimo, ale ne zas tak moc. Vlastně je někde veprostřed toho co si normální člověk dokáže namyslet. Hodně záleží na použitých materiálech a celkovém designu. Proto cena může být cca od 700.000,- do 2.500.000,- hotovka k nastěhování bez svépomocného přičinění a za podmínek kdy všechny strany dostanou poctivě zaplaceno za poctivě odvedenou práci a materiál. Rozhodně to nikdy při zachování původní myšlenky jako řemeslník nepostavíš za tebou zmíněný ekvivalent 200tis, pokud nejsi mecenáš který to bude chtít zadotovat...
    MYKO
    MYKO --- ---
    a neni v cene i tech XY zbytecnejch elektrickejch spotrebicu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam