• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    KCE: Tak to mame jen kazdy jinou definici pohody, coz je ok, nic proti nicemu .)
    KCE
    KCE --- ---
    FURYAN: tak kategorii "bez nutneho povoleni" vylucuje to tvy podsklepeni, to naokraj.
    jinak treba u nas na sadu je baracek cca 6x4m, podsklepeny, s rozpadlou garazi, neni v zadny mape ani lejstru, a bydli se tu moc pekne:)
    ja napr. bydlim na nakejch 10m2, hajzlik mam suchej, sprchuju destovkou, a to uz jarku pres 5 let a je to pohoda, uz jen proto ze se diky tomu nemusim vracet utahanej z prace :)
    SWT
    SWT --- ---
    77WHITE: Povinnost zateplení? O tom jsem neslyšel (ale je fakt že věcí, o kterých jsem neslyšel je móře). Máš odkaz na nějaký zdroj, kde je to nějak lidsky shrnutý, o té povinnosti zateplení?Přiznám se, že mi hlava nebere, proč by zateplení mělo být povinný, ale na druhou stranu už máme v zákonech takový tuny zbyečnejch kokotin, že mě to nepřekvapuje.
    A řekl bych, že ta povinnost platí asi pro nový stavby, protože jsem loni rekonstruoval (dosti zásadně) a nikdo o zateplení ani nepípnul ...

    No to jsem si zase zvedl tlak teda :)
    FURYAN
    FURYAN --- ---
    Ono se na to vsechno dobre kouka, ale priznam se - nebral bych to ani nahodou. Postel nekde nahore? Ze bych povlikal prosteradlo zaveseny na horolezckem lane? Suche WC? Kazdy den vytahovat a zatahovat dvouluzko? Sprcha na destovku nekde ze sudu?!?! Ufff. At se na me nikdo nezlobi, ale z praktickeho hlediska (z pohledu kazdodenniho zivota, kdy se clovek od nekud vraci, vesmes po praci, casto utahanej) je 90% techto malych domecku uplny nesmysl - ale na prespani jednou mesicne je to skvely, o tom zadna, a nebo pro zevla, co nedela nic, jen se povaluje, a ma energii a cas na, taky proc ne :)

    Nicmene se domnivam, ze i za 500k - 600k (bez pozemku) lze postavit skvely pohodlny dum (domek), s pudorysem 5x5 metru (ktery snad jeste spada do kategorie "bez nutneho povoleni") s plnym komfortem, splachovacim zachodem, 230V zasuvkama, normalni loznici se skrinema, plne vybavenou kuchynskou linkou, atd.

    Navic z praktickeho hledicka vnimam jako naprosto nezbytne mit cely dum podsklepeny, jedno patro proste musi byt pod zemi, at uz kvuli technologiim, technicka mistnost na pracku, bordel vsecho druhu, ale klidne i nejake bezpecne zazemi "pro strycka prihodu", navic je to hafo prostoru k plusu, zvlast u maleho domu.
    V kazdem pripade, bydlet v necem pod 50m2 v soctu bych asi dlouhodobe nedal. Samo mozna jo, ale uz ve dvou by mi za tyden pukla cefka :)

    (jen to jen muj pohled, subjektivni)

    GREGI
    GREGI --- ---
    jinak k tomu legal/nelegal nejlip furt vychazi aby to melo kola ne? pak to neni budova nikdy
    GREGI
    GREGI --- ---
    KCE: skladanim myslis hodit periny nekam a zasunout?:)) ale taky bych si radsi dal tu postel nekam ke stropu... je tam doset nevyuziteho prostoru hlavne smerem nahoru;)
    MASOO
    MASOO --- ---
    BURAN: ja te chapu, navic nemam ani rodinu a mobilni obydli, takze to zatim tolik resit nemusim, ale na veky to tak nechci
    BURAN
    BURAN --- ---
    MASOO: me se spi dobre, dekuji :)

    chapu ze ty veci o kterych tu mluvim jsou neprijemne, ale ja si je nevymyslel :)
    naopak, rad bych se dobral k nejakemu reseni, ktere bude vyhovovat i pred urady takovym zpusobem, aby az bude stavba hotova, tak je hotova a ja uz kvuli tomu nebudu muset nikde nic obihat, zarizovat, vysvetlovat. nebo neco upravovat kvuli kontrole. nebo lhat. a predevsim se spolehat na to, ze na mne nikdo neprijde.
    to vsechno povazuju za uplne zbytecne cinnosti, ktere mne jen zdrzuji od toho abych se mohl venovat svym zalezitostem, coz je hlavni duvod toho, proc me zajimaji levne alternativy pod pul milionu korun. ale nezajimaji mne reseni nacerno, to je OK na prechodnou dobu dejme tomu, ale jinak to povazuju za neperspektivni.
    tady by nekdo mohl zase namitnout, ze moc myslim na budoucnost, a na to ja odpovidam, ze nevidim problem v tom mit jistotu ze nasledujicich 10 let mam kde spat. taky mluvim z vlastni zkusenosti, vzdycky jsem to tak nemel, ze jsem vedel kde slozim vecer kosti, a i kdyz to bylo dobrodruzne, po nejake dobe jsem toho mel plne zuby.
    MASOO
    MASOO --- ---
    77WHITE: dyt prave;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MASOO:i jako cizinec musíš dodržovat stavební zákon ČR ;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    EGGH: hodně přehnaně - tak se přestěhuj na Haiti, postav si co chceš a napiš na nyx po zemětřesení/ nějaký supr nemoci/ požáru... Spousta těch přikázání zní otravně, ale když už nic jinýho, tak ti spousta nařízení prodlužuje a v podstatě zkvalitňuje život. Mě osobně vadí v principu jen dvě věci -
    1) povinnej odstup od hranic pozemků/ okolních budov (kterej jde ale obejít/ vyjednat)
    2) povinnost zateplení, jehož hodnota se neustále zvyšuje a začíná limitovat architekty i klienty
    A potom ta formální stránka, podivný dělení dokumentace, ale to už je jen detail :)
    MASOO
    MASOO --- ---
    BURAN: nevyresi, ale bude se ti lepe spat;)
    mluvime z vlastni zkusenosti...

    EGGH: jde, muzes si zrusit trvaly pobyt na uzemi CR, ale pak taky nemas nikde zastani... a pak tedy nevim, jak bez toho pobytu si sehnat pozemek a cokoli stavet:D
    EGGH
    EGGH --- ---
    77WHITE: Nemá to základy, podle fotek to stojí na betonových patkách a jestli to má fakt do 25 m2, tak na to povolení nepotřebuje. I když tam zmiňuje položku "Papíry (projekt a další "razítka") do 40 000 Kč".

    Ale stejně pořád nechápu, proč by si člověk nemohl na svém pozemku postavit to, co chce. Pokud tím nebude škodit druhým. Jde nějak vyhlásit nezávislost na Česku? :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    KCE: to je rada nad zlato! dekuji! to uz jsem dlouho potreboval aby mi nekdo poradil. mir a slunce v dusi vsechno vyresi. haha :D
    KCE
    KCE --- ---
    GREGI: akorat teda skladat kazdej den spani musi bejt peklo uz v obytnaku, natoz pak v dome:)
    BURAN: vzdycky te nekdo muze vyhnat, to se neboj;) prestan zit v imaginarni budoucnosti a uzivej pritomnost:)
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: jeste jsem neslysel ze by socialka posuzovala bydleni podle projektu. socialka to chodi posuzovat osobne. normalne prijde pani a ty ji musis pustit dovnitr :-)
    BURAN
    BURAN --- ---
    JESSE_MORENO: ok, tobe treba nevadi v pripade potreby se prizpusobit a uredniky obelstit, ale ja neco takoveho vubec nechci delat. nerikam ze to nejde, ale nesplnuje to moje predpoklady pro klidne a bezpecne zazemi, jestli rozumis.
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: no tady 600k typek tam ten projekt ale nepostavil, viz diry na vodu a tak.

    takze to je nezkolaudovany asi.
    btw s udanim se musi pocitat imho vzdy :-) jsme v cechach.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: jakmile máš stavební povolení na projekt, kterej tam doopravdy postavíš, tak si už zpětně paní ze sociálky vymejšlet nebudou a ani vlastně nemůžou, je to záležitost stavebního úřadu. Pokud tvoje děti nebudou chodit do školy jako totální vodníci a někdo tě neudá, ale to už je problém jak se staráš o děti, do baráku ti nikdo kecat zpětně nemuže.


    JESSE_MORENO: Jestli nahrazoval doopravdy stávající půdorys něčím do 25 metrů, nemusel to vůbec ohlásit a tudíž mu jsou normy ukradené.

    GREGI: super, hodně vkusný!
    GREGI
    GREGI --- ---
    EGGH: jj takova komunita by me fakt bavila...
    EGGH
    EGGH --- ---
    GREGI: Já bych rád viděl i fota těch minidomků tam v pozadí. Taky vypadají dobře :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam