• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    EGGH: mno pokud ti bude "cisticka" pripadat jako nedobre hnojivo a osklive znecistovani prirody :))))))))

    ... tak jsem videl moc pekny videa kde se z hoven v zumpe da jimat bioplyn na kterym se da skvele varit :)

    takze az udelas ledek a strelny prach viz GREGI: tak si ty sousedy muzes dat do eintopfu :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    EGGH: nebo se z moci da delat ledek z ktereho muzes udelat strelny prach a strilet pak sousedy kteri si stezujou ze to smrdi;) problem solved
    EGGH
    EGGH --- ---
    Když se tu rozebírá ten odpad - je pro něj nějaké praktické využití? Nebo jak vyrábět (kromě kompostu) z hoven a moči nějaké hnojivo? Z moči by teoreticky šel vyrobit čpavek ale pro ten bych neměl další využití.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MATT: ten aktivni kal se tam dava jen proto aby se to nastartovalo rychleji, je to sacek kterej koupis za pet set a jeho obsah by se ti vytvoril v te cisticce behem max dvou tydnu... lidi si ho znovu kupuji pouze v pripade ze odjedou na vice nez tyden, bakterie ktere nemaji hovna ktera by zraly vychcipou a jelikoz by to pak tyden dva tydny smrdelo nez by to zas nastartovalo tak si lidi kupujou pytlicek znova...

    v uzavrene nadobe kam aktivne neustale zenes velke mnozstvi kysliku jich nepochybne bude vic a budou pracovat aktivneji, zas tam nebudou ty zizaly, pravda, zas tam bude jak rikas spousta vody (i ze sprchy, umyvadla a drezu, norma rika 150litru na cloveka a den) ktera natolik snizi koncentraci toho co ty 4 lidi z analu a mocaku vypusti za den ze to po sezrani bakteriema asi nebude tak agresivni jako kybl s hovnama a chcankama kterej se na ten kompost haze pekne koncentrovanej a nepredpokladam ze si uzivatele daji tu praci aby po kazdem vyneseni ten kompost radne vidlema promichali a tudiz dostali ta cerstva hovna co nejrychleji tam kde to bude spravne pracovat... pokud ano je to jen jeste o neco vetsi udel nez jsem predpokladal az doted :) a to je to co tu resime

    hele ja chci vazne resit pro a proti a ne se dohadovat se skupinkou lidi kteri netusi jak cisticka normalne funguje a tak ji pro jistotu stavi na uroven souseda co pumpuje zumpu plnou sracek a fosfatu do zahonu u plotu a obstastnuje tak siroke okoli a obohacuje studnu, tomu se rika demagogie :) ja se nestavim na stranu pohodlneho hovada co chce nicit zivotni prostredi ja jsem zatim pouze z toho co ctu presvedcen ze reseni o kterem mluvim je EKOLOGICTEJSI nez vsechny vami zminene varianty ktere konci rozhazene po zahrade - jedina ktera je cistsi je kanalizace nebo vyvoz zumpy, minimalne v lokalnim meritku.
    MATT
    MATT --- ---
    GEEK: jo to jo, ale docela dlouho teče horizontálně, než nasměruje k HPV ;) navíc, pokdu máš ten zemní filtr dobře navrženej, tak ti vznikne aerobní i anearobní část.
    GEEK
    GEEK --- ---
    MATT: Zasakovaní máš ale úplně s čímkoliv. Z toho zemního filtru je výsledkem taky voda, která se zasákne...
    MATT
    MATT --- ---
    JESSE_MORENO: stejný bakterie který máš v tý nádobě můžeš mít i na kompostu, navíc ten pojede při několikanásobně vyšší teplotě, tudíž ty procesy jsou rychlejší. dále bych videl rozdíl, jestli vypouštíš už "špinavou" vodu nebo se "špiní" jen srážková, která tim prosákne. nevim, jestli se dá tvoje řešení použít na suchej záchod, pokud ne, tak máš špinavý vody mnohonásobně víc. ty "profi" domácí čistírny obsahujou víc částí, dává se do nich aktivovaný kal, aby to všechno fungovalo. jedinej argument co si dal ty, byl o bujicich rostlinach, ale ten plati i na trativod, takže nevim co vlastně řešíme ;)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    XLOBOX: ja nerozumim proc davas cisticku do uvozovek kdyz jsem tu jasne uvedl priklad ze takto pracuji komercni cisticky ktere se schvaluji prave po posouzeni nezavadnosti k podzemnim vodam

    resite to kluci dle nejakych subjektivnich dojmu kdy vam z nejakeho (ted do vas rejpnu protoze jsem tu zatim necetl argument ktery by dokazal ze je to min ciste nez vase varianty) v mych ocich hippie pohledu pripada lepsi hovna a chcanky zahazet pilinama a pak vyhodit na zahradu a doufat ze nez to prosakne k vode to sezerou zizaly nez ze to znici bakterie ktere se tim zivi v separovane nadobe a az jako precistene se to pousti na zahradu.

    Ja vam to jako nenutim, kazdemu co jeho jest ale nenasazujte psi hlavu necemu cemu nerozumite, nejvrcholnejsi chemickej rozbor tu delal MATT ale ac nedokazu s timto nazorem argumentova jsem si 100% jistej ze jestli ten problem co uvadi je u cisticky tak je v mnohem vetsi mire i u pilinoveho zachodu nebo suchace. Howgh
    MATT
    MATT --- ---
    XLOBOX: podle mě musíš mít před kořenovkou i zemnim filtrem septik nebo usazovací nádrž, jinak se ti to ucpe
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    GREGI: http://www.ekozahrady.com/korenova_cistirna.htm http://www.rybnikar.cz/korenova-cistirna-odpadnich-vod/ ale je to vodni stavba tudiz bys mel mit povoleni, ale to se da asi obejit tim, ze to udelas v necem jako v bazenku na povrchu a pro urady to bude mnozirna bahennich rostlin xD jo a ja to znam jenom teoreticky, takze v tomhle muzu poskytnout leda tak vycteny info.. a k tomu co sem psal pred tim, tak to byl jenom napad, vsude jsem cetl o cisteni sedyho odpadu, fakt netusim jestli by to zvladlo i cernej, kdyz pred tim projde vyrivkou :)) aby se toho h ed nekdo nechytil..
    MATT
    MATT --- ---
    GEEK, D4NIX: naky vylejvaní si dovedu predstavit treba na chate, ale kazdodenni provoz s nekolika clennou rodinou.. mno.. asi to chce velkou zahradu. to zasakování se mi moc nelíbí..


    GREGI: neni to jen tak, některý designy /jako třeba tady http://www.ekozahrady.com/korenova_cistirna.htm / nepodporujou zimní provoz. V nedávnym vodnim hospodářství byl článek o kořenovkách, že při špatný obsluze může jejich využitelnost klesnout z projektovaných 20 let, třeba jen na 2-4 roky. Spíš než kořenovka mi byl doporučován zemní filtr. Navrhnout dobrou kořenovku nejni jen tak, ale v poslednim desetiletí na to vychází i dost odbornejch článků, tak se to dá nastudovat. Někdy se tomu taky říká umělý mokřad (artificial watershed).
    GREGI
    GREGI --- ---
    XLOBOX: nejaky navoda na korenovou cisticku? ta mi prijde nejlepsi... max tam clovek zabije kytky ktere na to byly vysazeny...
    GEEK
    GEEK --- ---
    MATT: Vyleje k sousedům na zahradu:) Ne, my to měli odvedený do jímky a jednou za čas ji prostě vyčerpali. Ale ideálnější by bylo to vsakování do nějakýho štěrku, aby se člověk nemusel o to starat.
    Nicméně nějakou vodu jsme taky použili na zalití těch chcanek (asi jen hrnek), jinak by ten záchod smrděl jak na nádraží.
    D4NIX
    D4NIX --- ---
    MATT: budto se redi 1:10 s vodou a zaleva se stim travnik anebo se necha vsakovat do zeme.
    MATT
    MATT --- ---
    XLOBOX: přesdně jednak mi ta nádrž evokuje splachovací záchod a pak tý vody je hrozně moc.

    ale teď mě napadá, co se dělá u separačních záchodů s tou močí?
    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    JESSE_MORENO: pohodlnejsi teoreticky jo, kdyby ti nevadilo tu vodu z ty "cisticky" vylevat volne na zahradu, coz me by treba vadilo, kdyz tu mam studnu, ale tu ekologicnost v tom moc nevidim. Potrebujes elektrinu a znecistujes vodu, ktera pak asi moc ok nebude, kdyz si vezmu co vsechno ten lidskej odpad obsahuje. Kdyz budes odpad ze separacniho wc kompostovat a nechas tam privod vzduchu a hmyzu, tak bych veril, ze se dosahne lepsich vysledku.. Neco jinyho by to bylo treba ve spojeni s korenovou cistickou, ale to uz je jina pisnicka..
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    MATT: tak tohle je pro me tenkej led jak jsi zacal rikat nitrifikace tak nevim, jen vim ze takhle proste fungujou komercni cisticky ktery jsou pro pouziti v rodinejch domech schvaleny normou a pouziva se to tak treba i v sousednim rakousku ktery je na tyhle ekoveci docela haklivy...

    ale kdyz to teda vezmem suma sumarum tak souhlasite ze udelat si takovou malou vec by bylo nejen pohodlnejsi pri pouzivani ale i ekologictejsi nez ruzne kompostovaci a pilinove toalety? :) protoze ty jak to chapu nemohou z principu dosahnout ani te urovne cisteni jako mnou zminena minicisticka... tak to teda chapu ja.
    GEEK
    GEEK --- ---
    JESSE_MORENO: chudák pan Hankey:)
    TSEGER
    TSEGER --- ---
    AC24.cz - Farmář si postavil hobití dům za 5 tisíc korun
    http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3132-farmar-si-postavil-hobiti-dum-za-5-tisic-korun
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam