• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ARAON
    ARAON --- ---
    DIXIE: Ehm. Jisteze slyseli. Ja jen narazel na nazev teto diskuze. :-P
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    77WHITE: oslovit jsem myslela na úrovni j- odpověď : ano, dělám malý stavby, zajímá mě to, odhad ceny projektu, doba dodání, už jsem dělal to a to + pár fotek. Nikoli výběrový řízení ;)

    Nevýhoda malých domů je, že pozemek, povolení, dokumentace, přípojky, nezbytné zařízení pro jednu obytnou jednotku, atd. stojí stejně jako pro velký dům. To asi odradí většinu rodin od života ve 40m2, když 80-100m2 nestojí o moc víc.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    MAR_TINA: jasně, to je ideální stav, abys nemusela vytvářet a platit za zbytečně rozsáhlou a většinou vlastně dost zbytečnou dokumentaci a čekat měsíce na stavební úřad. Bohužel sou případy kdy se tomu nevyhneš, když řešíš třeba kanalizaci pro koupelnu/ toaletu tak moc nenaděláš. Buď kopeš, betonuješ a pravidelně vyvážíš jímku a doufáš že si toho nikdo nevšimne/ nikdo tě nenapráská, nebo řešíš ještě složitější varianty různejch filtrací/ čističek. Variantu potok z principu odsuzuju :) Záchod se dá ještě obejít chemií/ kompostováním, ale z plnohodnotný koupelny už moc neutečeš a ne každýmu se líbí sprchování na zahradě. Jestli mluvíš konkrétně o tom domu co sem postoval tak tam byla klasická legislativa, jen tam byly nějaký čachry s dokumentacema, to je popsaný v článku. Vůbec ta legislativa není v principu takový problém, stejně tyhle malý stavby vznikají většinou na venkově bez přísnějších regulací.

    Hele upřímně oslovovat pár architektů a čekat na nabídku, to je jen vroucný přání s tím rozpočtem na malý stavby. Vytvoření nabídky neni možný už bez konceptu konkrétní stavby, a ten se musí vymyslet a zaplatit, jinak by sis taky mohla zadarmo vybrainstormovat pár studií, vyzobat si to nejhezčí, zadat to stavařovi a architekti standartně zapláčou.

    KAIRRA: Imho prostě lidi s malym rozpočtem nechodí z principu za architektama, protože je jim líto utratit sto litrů z milionu jen za počáraný papíry. To že mnohdy dostanou kvalitní produkt, co jim dá bydlení na úrovni po zbytek jejich života už si neuvědomujou, vidí jen tu okamžitou částku :) A taky architekti z principu nechtějí dělat malý zakázky, protože se z toho hrozně blbě vyžije (zjednodušeně řečeno, malý zakázky bývají domy kolem dvou mega). Skoro bych zkoušel apelovat buď na hodně mladý a akční studia, nebo naopak už zaběhlý velký jména co by si z toho mohli udělat oddechovou záležitost mezi projektováním velkejch věcí :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KAIRRA: nebude málo zájemců ze strany rodin?
    Onu možnost vyhledat pár architektů (malých staveb) a oslovit je máš. Uvidíš, co nabídnou a koho si vybereš.
    Pokud to si dokážete přibližně navrhnout sami, lze pak jen vyhledat o něco levnějšího stavaře na konkrétní projekt, kterého stejně mít musíte.


    77WHITE: přijde mi, že některé tyto malé domy se zavřenýma očima splňují podmínky pro stavbu bez ohlášení / povolení (http://business.center.cz/business/pravo/zakony/stavebni/cast4h1d1.aspx ). Předpokládám, že majitelé nepřiznají vytápění a záchod.
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    77WHITE: rozumím, ty principy jsou jasný. Nicméně by opravdu stačilo k tomu otevřenému multifunkčnímu prostoru přidat nějak (zejména zvukově) oddělenou buňku pro děti a je hotovo. A já jen prostě nacházím strašně málo realizací k inspiraci, tak mě zajímalo, proč se to nedělá. Možná ještě ta "skromná" generace hromadně nedorostla k dětem a trhu stále vládne generace s pocitem, že každé z jejich dětí potřebuje desetimetrovou hernu..
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    KAIRRA: imho se to dost vylučuje. Většinovej přístup v miniaturnim bydlení je navrhnout ho co nejotevřenější. Dělením na uzavřený místnosti se prostorově i pocitově omezuješ, často vyčleňuješ místnosti jen na spaní a tím přicházíš o cenný metry, multifunkčnost je vlastně hlavní motto malýho bydlení :) Na https://www.youtube.com/channel/UCDsElQQt_gCZ9LgnW-7v-cQ jsem už pár videí rodin s dětmi už viděl, ale téměř vždy je to to, co popisuješ ( otevřená podkroví etc.). Ale jako architektonicky řešit to imho není problém, nějaký variabilně a nejlíp pevně uzavíratelný prostory. Spíš je to o penězích, klienti co chtějí bydlení za párset tisíc za architekty nejdou a ani architekti to moc nevyhledávají, protože to není schopné uživit měsíce práce. Sou ale výjimky kdy se to dělá spíš pro radost než pro uživení, příklad z práce třeba http://bydleni.idnes.cz/...amarady-ho-dokazali-postavit-108-/stavba.aspx?c=A111003_162218_stavba_rez , kde pokud se nemýlím tak barák stál mega a projektová práce sto litrů a ňáký drobný.
    Jako student architektury si myslim že s takovym zadáním by se mělo chodit spíš za studentama, těm stačí k životu pár korun a relativní dostatek znalostí na navrhnutí malý stavby :))

    MLEJNIS: proč je problém stavební povolení? V principu je to jen splnit většinou jen vágní a často formální podmínky stavebních úřadů a sehnat známýho co ti na to plácne razítko :)
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    KAIRRA: taky sháním ... dva + dítě... těd sem narazil na jednoho člověka kterej si staví " mobilheimy" ikdyž ani nejsou ... jde jen o to neřešit stavební povolení. tak sem zvědavej jak pokecáme. pak když tak napíšu :)
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    ELESDY: no offense intented.. jen mi to proste prislo jako smesny problem ;)
    KAIRRA
    KAIRRA --- ---
    sleduju téma malých domů docela dlouho a hrozně mě štve jedna věc: je to celé zaměřené na jednotlivce / páry s nezávislým způsobem života. Super, není potřeba mít spoustu věcí (a pro ně spoustu úložného prostoru, který v malých domech obvykle není), ale kam dám sakra děti? Zkoušela jsem v tomhle klubu i různě po internetu hledat humble-home pro rodiny, ale nacházím přinejlepším víkendové chaty, kde mají děti patro na spaní. Když ale chci žít v minimálním domě s rodinou každodenně, podmínky jsou jiné. Například nechci chodit spát v osm, protože mám děti na patře v obýváku.

    Myslíte, že se tím prostě architekti nezabývají? proč, když k úspornosti mají rodiny motivaci? Nebo pro rodinu na běžný provoz tak minimální bydlení navrhnout prostě nejde?
    DIXIE
    DIXIE --- ---
    ARAON:
    ELESDY:
    a o kompostovaci zachode jste jeste neslyseli?
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    ARAON: no nevim. ale je to překrásný !!
    ARAON
    ARAON --- ---
    Ovšem tohle je taky veliká krása. Copak asi dělaj s hovnama?
    This Handmade Mobile Home Is Actually an Incredibly Versatile RV
    http://gizmodo.com/this-handmade-mobile-home-is-actually-an-incredibly-ver-1538959895
    ARAON
    ARAON --- ---
    RODWY
    RODWY --- ---
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    MAR_TINA: hmm tyo. taky nějak nemůžu najít... :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MLEJNIS: já jezdívám okolo bazaru / nebo prostě oplocené plochy se starými mobilheimy. Ale nedokážu to nikde doheldat. Je to tady http://www.mapy.cz/...&z=16&l=15&umc=9hLeAxYtqA¨=Neratovice%2C%20okres%20M%C4%9Bln%C3%ADk&t=s&u=u
    MLEJNIS
    MLEJNIS --- ---
    zdravím ve spoleh,

    kybyste přátelé někdo věděl o koupi nějakého dobrého zachovalého mobilheimu, nejlépe holého bez všech sraček vevnitř, tak vám budu vděčný '!! :) díky moc :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    neni to uplne na bydleni, ale je to pekne udelany...takova vymazlena pracovna


    Inspirace: Spisovatelův dřevěný mini-dům ukrytý v londýnské zahradě | Living | bydlení | WORN magazine
    http://www.worn.cz/...ng-bydleni/inspirace-spisovateluv-dreveny-mini-dum-ukryty-v-londynske-zahrade/
    MATT
    MATT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam