• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    BURAN
    BURAN --- ---
    SWT: rikal mi zednik, ze driv se treba vubec nedaval cement do omitek. jen vapno a pisek.
    BURAN
    BURAN --- ---
    EGGH: jj takovej barak mam taky. ze nema zaklady znamena, ze kazdou zimu sebou trochu mele. to znamena, ze po kazdy zime je nekde nova prasklinka v omitce apod.
    ale jinak stoji uz taky pres 100 let, to jo :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MATT: No a stojí? Stojí. Děda mi taky říkal, že jejich barák nemá základy a stojí už sto let. A to je půlka z vepřovic.
    MATT
    MATT --- ---
    SWT: imho zvlášť kolem těch 50. let se hodně šetřilo a byla nouze o kvalitní materiály. máme chatu co stavěl děda v šedesátym a to jsem fakt koukal, když jsme kus přestavovali. nastavovaný prkýnka, malta snad jen se starý rozemletý malty atd..
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    VXP
    VXP --- ---
    JESSE_MORENO: jj myslel jsem uplne prirodni, protoze drevo prece jenom nejak pracuje, takze jakejkoliv nater pujde drive ci pozdeji dolu... takze jednou za rok pretrit nejakym napoustedlem a odpada brouseni :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    VXP: na olej uz se mu asi nechytne barva ne? :o) nebo jako myslis aby to nechal uplne prirodni?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VXP: vím já? :-) ale barvou to chci natřít, ať je zeď zelená...
    VXP
    VXP --- ---
    DARJEEL: a neni lepsi to napustit nejakym olejem? :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SWT: jo, nahodit jako barvu jsem myslel, nedošla mi spojitost s omítkou :-))) A je to jak píšeš, holt šlo spousta věcí taky na vrub byznysu, dělat omítky jen v některém období se nespojuje s požadavky tržního hospodářství a konkurenčnosti :)

    A kždy už jsme u toho, máte někdo tipy na barvu (barvy), kterou natřít dřevostavbu? Je to na jihozápadní straně, vystavené slunci a když hodně fouká tak i dešti... otázka i, jestli tam dát nějakou podkladovku (Asi jo?). Budu rád za tipy... Je to na malé obydlí, kdyby bylo potřeba, tak tu aktuální hrůzu vyfotím :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SWT: částečně to bude neochota / nemožnost zaplatit staré technologie s velmi vysokým podílem ruční práce. Sousedi začli stavět chlívek z kamenů (opuka), s obloukovými okenními výklenky a střechou z bobrovek a už dva týdny jim tam pobíhá 4-6 zedníků. Jen za práci bude ten chlív stát hromadu peněz. ALe je to nádhera a ještě na to koukám z okna - čiré potěšení :)
    SWT
    SWT --- ---
    WASPER: Hm, takže spíš šlendrián "ve výrobě i v návrhu", ok díky za info. Snad už v tomhle baráku po pradědečkovi dožiju v klidu a nebudu muset tyhle stavební záležitosti řešit :)
    WASPER
    WASPER --- ---
    SWT:Pouzivaj se prefabrikovany universalni smesy, nahazuje se ve spatnem obdobi. Strechu nemaji takove presahy atd atd.
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    SWT
    SWT --- ---
    DARJEEL: OK, ze zmínky o nahazování jsem myslel, že jde o omítku. U našeho baráku byl přistavěnej kousek z 50tejch let, a ten byl opadanej na holou cihlu. Fascinuje mě, že původní omítky vnitřní i vnější uměli udělat před sto lety tak, že jsou dodnes OK, a později to šlo do kopru. A dneska vidím spoustu opadanejch zánovních baráků - fakt dnešní stavby jsou tak šizený nebo to řemeslníci už neuměj?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SWT: dřevěná stavba - stará barva, nemám s tím problém, spíš mě sere to oškrabování, aby to nenalítalo do celý zahrady a do záhonů...
    SWT
    SWT --- ---
    DARJEEL: Hm, na baráku mám stopět let starou původní omítku, provedli jsme pár bodovejch oprav a novou barvu a všichni si myslej, že je funglovka, tak to je smutný že musíš nahazovat.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    GREGI: no tak to jo, to souhlasím... v tomhle je mírný pás docela obtížný na stavění a údržbu....
    GREGI
    GREGI --- ---
    DARJEEL: jn sice to je jednou za cas ale i tak to staci na to aby ti to treba roztrhalo trubky;) proste se s tim musi pocitat
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam