• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ARAON
    ARAON --- ---
    DARAIT: No protože vzít si na sebe ještě jeden svetr je jednodušší. :-P Ale jinak jde o to, že hodně lidí domy pronajímá. Většinou dost staré. Zateplení by stálo moc peněz a většinou už mají nájemné na maximu pro danou oblast. Takže by majitel dal pár tisíc dolarů za izolaci, ale zpátky by to v nájmu dostával X let. Tak se na to radši vykvajzne. Co mě tu třeba taky napepřestává fascinovat je, že skoro všude mají separátní kouhoutky pro teplou a studenou vodu, včetně míst jako relativně nová nemocnice. Já netrvám na pákové baterii (i když ty jsme měli doma už někdy za komančů), ale alespoň obyčejná smíchávací? K čemu jsou dva separátní kohoutky? Pod jedním si člověk opaří ruce (většinou je boiler nastavený pomalu na bod varu) a pod druhým si je pak schladí. Žádný novozélanďan mi to nebyl schopný vysvětlit a všem to vlastně přijde jako blbost (plus je to dražší - přeci jen, dva kohoutky, že), tak proč?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ARAON: velký posuvný vícevrstvý okna, dražší zasklení už neexistuje, nejlíp ještě v hliníku protože dřevo by se mohlo na velký rozpony už kroutit:/
    DARAIT
    DARAIT --- ---
    ARAON: presne tak, maximum sou primotopy a krb v obejvaku.
    Nechapu, proc tam nedaj trochu vaty, lepsi okna a pod, konstrukcne ani cenove by to nemusel bejt takovej problem..
    ARAON
    ARAON --- ---
    ARAON: Hmm. a kempu melo byt kempuje. Sakra.
    ARAON
    ARAON --- ---
    GREGI: Ale i ty velky okna jdou. Jen holt musi byt dvoj az trojita. Videl jsem domy ve Finsku, co mely okna pres celou stenu. Jenomze to uz pak neni moc levna zalezitost.
    GREGI
    GREGI --- ---
    jinak muj sen je mit veknovni kuchyn pod pergolou spojenou s vnitrni kuchyni a oddelenou jen posuvnym oknem nahoru;) takze ja sem velkej fanda co venku to vevnitr... je ty velka okna u nas nevidim moc realne
    GREGI
    GREGI --- ---
    ARAON: no ale to uz ten dum "vylepsujes" a pri tom zjistis ze vetsinu veci stejne zmenis... a jaksi ceska povaha je ze doma je v zime teplo;) a imho je rozdil mezi zelandem kde je ostrovni podnebi a nasim vnitrokontinentalnim +30 -30 je dost velkej ;) nejenom ze nechces v zime zmrznout ale ani se v lete uvarit;) ale insiprace hezka o tom zadna:))
    ARAON
    ARAON --- ---
    Protější - protopíš. Fuck autokorekce.
    ARAON
    ARAON --- ---
    GREGI: Tak on se i podobný domek dá postavit tak, aby se v něm dalo existovat i v evropských podmínkách. Jen to holt vyjde dráž. Ale jen pro srovnání, já žiju na Novém Zélandu a víš jak to řešej tady? Neřešej. Tady ve Wellingtonu sice nemrzne, ale k nule tu občas je. Větsina baráků je postavená tak, že co venku, to uvnitř. Před dvěma lety nám málem zamrzlo akvárium v obýváku. Ústřední topení nikdo nezná, double glazing je novota, kterou disponuje jen pár nejnovějších domů. Izolace většinou žádná. Takže buď protější majlant, nebo se na doma oblíkneš jak na ven. Jak to hezky shrnul jeden článek ve zdejších novinách - většina novozélanďanů ve svých domech kempu a většina ani neví, že v domě může být i v zimě teplo. :-P
    GREGI
    GREGI --- ---
    ARAON: krasa ale "opet" kalifornie takze u nas nerealizovatelny, pokud by teda clovek nechtel protopit pulku destneho pralesa nebo jeden uranovej dul;D
    ARAON
    ARAON --- ---
    Hmm. Tohle mozna neni uplne nejmensi, ale rozhodne to neni zadna velestavba. Hned bych se nastehoval. :)

    Atraktivní a navíc i energeticky úsporný montovaný dům v kalifornském městě Sonoma | Architektura | WORN magazine
    http://www.worn.cz/...tivni-a-navic-i-energeticky-usporny-montovany-dum-v-kalifornskem-meste-sonoma/
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    BIGJOINT: kdyz ja jinak neumim vypravet :o(
    BIGJOINT
    BIGJOINT --- ---
    TRESEN: jedinej problem je najit PEKNY misto. Na Smichove zije nekolik lidi celorocne. Znam 2 lidi co hausboty stavej, ale neni to levny. No a pak je tam taky spousta starejch, nevyuzitejch hausbotu. Podle reg.cisla se da najit majitel, treba by to prodal i s mistem.
    JESSE_MORENO: vetsina kotvist pro burzousty - neprehanej:))
    SWT
    SWT --- ---
    ARAON: Tak tohle se mi hodně líbí :)
    ARAON
    ARAON --- ---


    Hanse Colani Rotor House
    http://mocoloco.com/archives/000694.php
    GREGI
    GREGI --- ---
    CYLAH: tak ale s tou svadlenou uz spojujes obytny prostor s pracovnim;) taky napocitam s tim ze moje obydli bude zaroven dilna, tu si udelam zvlast...

    jinak male spise tim vyuzitim prostoru.... kdyz prijdes do temer kazdeho domu a zacnes se poradne divat a premyslet uvidis ze je z velke casti prostor nevyuzit nebo spatne vyuzit... ale to je zase o tom jak hodne to treba clovek chce vzdusny atd... imho drtiva vetsina domu mistem totalne plytva;)
    CYLAH
    CYLAH --- ---
    DENDROBATA: GREGI: DARJEEL:
    Já mám na to tenhle pohled. Ať už někdo bydlí v rodinném domě nebo bytě, vždycky bydlení zahrnuje nějaké činnosti, které člověk potřebuje opakovaně vykonávat. Pro tyhle činnosti potřebuje určený prostor.

    Kromě základních činností (vykonávání hygieny, přípravy jídla a stolování, odpočinku a spánku, shromažďování rodiny, práce u PC, pohybových aktivit apod.), někdo doma může ještě potřebovat vykonávat i jiné individuální činnosti. Klavírista potřebuje ještě místo na klavír. Švadlena střihací stůl, pannu, stůl se šicím strojem, atd.

    Pro každou takovou činnost je potřeba nějaký minimální prostor, který vychází z rozměrů člověka. Je to hranice, kdy menší už by to nebylo pro užívání pohodlný, nebo dokonce by to nebylo možný užívat (př. minimální rozměr pro průchod člověka). Pak jsou rozměry optimální, který člověku přidají určitý komfort. No a když už je někde prostoru k dipozici tolik, že si někdo zařídí např. koupelnu o velikosti optimální ložnice, tak takový prostor bych nazvala luxusní.

    Jinými slovy, "malé bydlení" pro mě znamená, že je to bydlení zařízené s rozměry obytných místností a s rozměry vybavení takovými, že jsou nebo se blíží rozměrům minimálním, nebo v extrémnějších a méně běžných případech tu hranici dokonce překročí a jsou zařízené na míru nějakým originálním způsobem. Ale to už by třeba dalo nazývat "extrémně malá bydlení".

    Nebo by malé bydlení mohlo být i takové bydlení, které prostě oproti běžnému bydlení neposkytuje prostor pro úplně všechny běžné činnosti. Ale to už bysme asi mluvili třeba o rekreačním bydlení nebo jiných typech.

    Ale souhlasím s váma, co jste psali, že to může být pro každého jinak - to co pro nás může být malé, může být pro jinou kulturu s jinými životními podmínkami běžné, nebo dokonce luxusní. Stejně tak bydlení, které je pro 1 člověka optimální, už pro 2 spolu žijící lidi bude pravděpodobně malé, atd. atd., nebo pro někoho může být z nějakého důvodu optimální to, co je pro většinu už luxusní (př. obrovské vzdušné prostory loftových bytů). Ale pokud se o tom budeme bavit obecně, tak bych považovala za základní to srovnání s minimálními rozměry, protože se to vztahuje přímo k člověku, jeho tělu a základním životním potřebám, nikoliv k nějakému trendu nebo ekonomické a sociální situaci.

    TL;DR: "Malé bydlení" = menší, než je obvyklé - nebo - menší, než optimum
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DENDROBATA: tak akorát a nic navíc :-)
    Já si třeba tuhle otázku pokládám v kontextu rodiny - rodiče a 2 děti, jak velký prostor pro bydlení je potřeba? jakou roli v tom hraje samotný obytný prostor, co otevřené venkovní prostory, zahrada, les? :)
    GREGI
    GREGI --- ---
    DENDROBATA: myslim ze pro kazdeho je to neco jinak velkeho... ale rekl bych ze je to takove bydleni ktere neumoznuje cloveku hromadit zbytecne moc veci ktere nepotrebuje;) a neni to tu jen o malem bydleni ale taky nekonvencimu pristupu k bydleni, boreni starych prostorovych reseni obytneho prostoru, materialu atd.
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Mám dotaz, čím je definováno "malé bydlení"? .. děkuji :)

    Dle mně by měl dům poskytovat prostor pro spaní, vaření, přebývání, setkávání, relaxaci (meditaci) a nějaký úložný prostor
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam