• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    Australian Bungalow with a Modern Addition | Dwell
    http://www.dwell.com/my-house/article/australian-bungalow-modern-addition
    MILIS
    MILIS --- ---


    Tiny Texas Houses: The Gingered Swan | Home Design, Garden & Architecture Blog Magazine
    http://www.goodshomedesign.com/tiny-texas-houses-the-gingered-swan/
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    KETA: Díky za info... to musel mít hodně rozumný stavební úřad a projektanta :-) Netušil jsem, že je sláma už uznaná jako samonosná...
    KETA
    KETA --- ---
    YONKOP: ad dům ze samonosné slámy - už i u nás to jde :) kamarád dostal stavební povolení a letos má hrubou stavbu hotovou. V létě jsme u něj byli na kurzu... https://www.facebook.com/BalikSlamy/photos_stream
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    LUBOSHJAH: Tak třeba na dřevě se dá ušetřit velmi slušně tak, že si nekoupíš hotový řezivo na pile, ale kulatinu a tu si necháš u sebe na pozemku nařezat firmou, co má mobilní pilu. http://bydletejinak.cz/domy/jak-usetrit-150-000-na-drevostavbe/ Tady je ukázka cen. Ale samozřejmě pak budeš muset sušit.

    Když bys chtěl jít do jedné z nejlevnějších variant, kterou si jde postavit, tak je to třeba slaměný dům. Ten je mimochodem super i v tom, že můžeš použít mnohem vlčí dřevo než u běžné dřevostavby, protože sláma se o vlhkost postará.

    Na tyhle stavby existují kurzy, kde ti během několika dnů ukáží stavitelé vše od základů, přes vlastní stavbu po omítky. Hodně domů vypadá sice dost hipísácky, ale jde s tim bez problémů postavit i dům, kde nikdo nepozná, že jde o slámu. Pokud máš kamarády, co by byli ochotný s tim v létě pomoct, tak jde velice výrazně ušetřit, fajn je i to, že celá stavba velmi rychle přibývá. Samozřejmě budeš potřebovat výpomoc odborníků, minimálně na vodu, elektro a odpady a velmi pravděpodobně i na tesařinu.

    Občas můžeš na západě narazit na samonosnou slámu, to je dům, který nemá patro a střecha sedí přímo na slámě, ta se stlačí a bez problémů drží. To u nás kvůli legislativě nejde, takže musíš postavit dřevostavbu a tu zaizolovat slámou.
    GREGI
    GREGI --- ---
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MAR_TINA: jj ten taky :D

    Jj souhlasy jsou treba od vsech sousedu. Ja bohuzel sousedim se silnici, tak jsem musel mit i povoleni od obce..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUBOSHJAH: jo, jsou obce, které vyžadují minimální výměru pozemku 600 m2, i 800 m2, aby se tam smělo stavět. Chápu to. Chtějí, aby to tam nějak vypadalo.
    Vyřešit se to dá, ale doporučuji spíš zkušeného projektanta či vyřizovače st. povolení.

    POHODAVOLE: myslíš odborný lesní hospodář ;) A vždy se vyžaduje souhlas majitele sousedního pozemku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: mozna se s tim povolenim pak musi na ZP, ale to bych kecal, jestli jsem tam byl zrovna kvuli tomuhle, ale spis ano..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUBOSHJAH: jestli je lesik v katastru jako les a stavba bude do x m od hranice pozemku, tak potrebujes povoleni od mistniho lesnika. Resi se pak akorat, jestli je lesik statni nebo soukromy, protoze kazdy druh resi jiny lesnik..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    LUBOSHJAH: jde o to, jak moc se clovek snazi a jaky ma kontakty. Kdyz do toho pujdes s tim, ze se na dobry ceny nedostanes a ze ti to naboura vztahy v rodine, tak toho clovek moc neudela. Ja si doma udelal mrak veci sam a jsem za to rad. Usetril jsem mrak penez za zedniky a jiny profese. Samo na ukor vikendu a delal jsem i po praci, ale kdyz to vezmu dnes zpetne, tak niceho nelituju a jsem i rad, ze jsem se neco priucil. Co se tyce cen materialu, tak pochybuju, ze nejaka developerska firma ti bude stavet z materialu s 0 marzi. Kdyz si to clovek dokaze zaridit, tak usetri dost na praci, materialu a kdyz mas ten vozejk, tak i na doprave, protoze objednavat avii kvuli palete nema taky smysl..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUBOSHJAH: nebuď ten, který staví tam, kde to není povoleno.
    Já na tohle nemám moc shovívavý názor. Asi příliš moc jezdím a chodím českou krajinou.

    Patky = základy = stavba. A české stavební úřady už mají metodiku, jak shledat mobilheim stavbou a nepovolit ho, aby to nehyzdilo třeba lesy.
    LUBOSHJAH
    LUBOSHJAH --- ---
    MAR_TINA: No já mám taky pozemek kde není povoleno stavět. Napadá mě tedy jen sehnat jen podvozek pro mobilheim? Aneb jak to řešit jinak ? Pokud bude stát chatka jen na patkách, řeší to něco ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    77WHITE: jo, mobilheim bych nekupovala. Viděla jsem pár zblízka a není to zázrak. Většinou jsou na pozemku k bydlení na dobu stavby domu a pak se prodávají dál. Tady u nás jeden byl na pozemku, kde nebylo povoleno stavět a ani ne za 10 let se jim rozpadl a likvidují ho.

    Ale klidně bych zaplatila za projekt na malou stavbu.

    LUBOSHJAH: bacha na to, tyhle hotové věci mají malou životnost.
    LUBOSHJAH
    LUBOSHJAH --- ---
    77WHITE: To asi určitě neušetřím, musím ti dát za pravdu. Hold zatím se informujeme a tápeme a snad se do jara rozhodneme co a jak : )
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    no rozhodně neušetříš koupí mobilheimu za 400 klacků, to víme všichni... Chápu tuhle mentalitu, ale tu používejte u baráku za 4 mega kdy je ti jedno že připlatíš 500 litrů jen za klidný spaní a nulovou angažovanost na stavbě. Ne u domku za 400...
    LUBOSHJAH
    LUBOSHJAH --- ---
    MAR_TINA: A to je ono. Kdy tedy já víc ušetřím? Když si budu vozit materiál svépomocí, oddělám auto či vozík, nafta a čas. A nebo si nechám koupený materiál firmou na smluvenou hodinu dovézt a složit na pozemku. Tím nechci říct, že si nechám dovést jeden špalek :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LUBOSHJAH: po práci moc dělat nelze, protože třeba na pile mají do 15hodin, ve stavebninách do 17... Člověk má buď čas nebo peníze. A je na každém, kde ubere a kde přidá.
    Jo a taky se vozením stavebnin dost ničí auto. Buď s tím počítat a mít něco odolného nebo vozík za auto nebo si to nechat vozit.
    (Jen přidávám zkušenost po dnešní dopravě jednoho špalku z pily domů :))).
    LUBOSHJAH
    LUBOSHJAH --- ---
    MAR_TINA: S tím plně souhlasím. Ono je hezký si něco postavit sám a podle sebe a ušetřit. Jenže v dnešní době kdy je člověk 12 hodin v práci a s rodinou se vidí pouze večer a o víkendu, kdy jim chce dopřát výlet, či alespoň společnou chvilku to není jen tak. Můžu samozřejmě přijít z práce zapnout halogen a jet až do noci a to samé o víkendu, ale za prvý se to promítne jak na celé rodině, tak na mé náladě. Dodělávačky typu příčky, pergola, krb a interier nikdo řešit nebude a věřím, že dají i ruku k dílu :) Cena kterou zaplatím navíc je určitě uspokojivější než-li starosti doma, nehledě na to (pokud se budeme bavit o dřevě), když budu kupovat prkna (fošny) já, nikdy je nebudu mít za takovou cenu jako firma, která odebírá léta. Takže v závěru tam úspora nebude tak ohromná. Jedině teda, že bych zasadil strom , počkal až vyroste, poté bych z něj nařezal fošny a protáhl na protahu a to vše u kamaráda za láhev slivovice a tam bych už šetřil, ale to už je jiná dimenze.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    kdyz uz jsme u tech polaku, co tohle? videl jsem tam i neco malyho za 150 000 a mozna by se s nima dalo o cene bavit..
    Dřevěné domy | Dřevostavby Kabele
    http://truhlarstvikabele.cz/category/chaty/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam