• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    MILIS
    MILIS --- ---
    MÜHENDİSLİK HARİKASI SÜPER BİR EV TASARIMI
    https://www.youtube.com/watch?v=X7Lryf5F0sA
    DENDROBATA
    DENDROBATA --- ---
    Konference Stavby z přírodích materiálů 2015
    http://baobaby.actinidia.sk/
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    EDAK: Aha, myslel jsem si, že to může být nosný.
    No já to mam tak, že buď sláma nebo tohle... ale předpokládám, že sláma bude levnější a bude se s ní stavět o něco rychleji, takže se pořád asi přikláním k ní (protože cordwood se mi nijak zvlášť nelíbí). Ale přijde mi to jako pěkná alternativa.
    EDAK
    EDAK --- ---
    YONKOP: Tech duvodu je hodne ale ten primarni je asi esteticky. proste jsem to videl a vedel ze to chci. postupne jsem si zjistoval dalsi veci a porovnaval. ostatni zpusoby by obcas vysli i lip, ale cordwood proste nema zadnej zapor kvuli kteremu bych ho zavrhl. Jeden z hlavnich duvodu je podobnost s klasickym stavenim z cihel, az na to ze cordwood vetsinou nenese zadnou vahu(tu nese nosna konstrukce) libi se mi variabilita a moznost pomerne jednoduche opravy, predelani, prestaveni atd(prave diky tomu ze nenese vahu). Dalsi duvod je ze si to muze clovek pomerne jednoduse postavit sam(i kdyz to by slo i ze slamy). Bal jsem se toho ze by nemuselo vydrzet, ale jsou domy starsi 100 let ve levice dobrem stavu. Pak jsem resil to jestli to bude nejak rozumne izolovat a to jsem usoudil ze bude kdyz to stavi i na aljasce. Proti houbam, plisnim a broukum se drevo osetruje. Ve finale jedinej problem o kterem jsem nakonec cetl je to ze pokud se to postavi z malo vyschlehlo dreva nebo to moc pracuje, tak je potreba obcas barak opravit pac drevo muze popraskat a pak pres nej tahne, tak je potreba to zamazat.
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    EDAK: Jo, pozemek dost lidí podceňuje na úkor stavby, což je podle mě blbost. Dům si postavim novej, pozemek ne. "Location, location, location."
    Proč ses rozhodl pro cornwood a ne třeba slámu? Jen estetika nebo nějakej jinej důvod? Jo a se zákony je v pohodě, neni tam nikde problém?
    EDAK
    EDAK --- ---
    YONKOP: To me tesi ze se tu o to zajima jeste nekdo. ja uz jsem se pro nej rozhodl uz davno akorat se snazim domyslet ostatni veci a hlavne najit/nasetrit na pozemek...
    http://opensourceecology.org/wiki/Earth_Plaster tady o tom docela dost pise....
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    EDAK: Jo, tenhle článek mě sem dostal. Cordwood jsem znal předtim, ale nikdy jsem o něm moc nepřemýšlel, teď tak čtu, že to neni špatná metoda.

    77WHITE: No já vim, že třeba hlína dýchá a dobře pracuje s vlhkostí, jen nevim, jestli to třeba neucpe dřevo natolik, že to bude dýchat jen na úrovni té hlíny a ne už dál ve spolupráci se dřevem... Teď se dívám na AJ články, obecně se moc omítka nedává, ale vypadá to, že to neplechu neudělá.

    Přemýšlim, proč se u nás tenhle způsob v rámci ekostaveb tolik neuchytil jako třeba sláma. Dokončil jsem VŠ a pomalu přemýšlim, co dál... mam kde bydlet, takže to nechvátá, ale porozhlížim se, co je možný. Chtěl bych menší domek, postavit velkou část se známýma a samozřejmě koukám na cenu.
    EDAK
    EDAK --- ---
    YONKOP: http://bydleni.idnes.cz/...tavba_rez#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    Jinak v cechach jeste stavel jakysi Jaroslav Kubala nebo jak se jmenoval, ale ten taky neomital. a stavel si vicemene jenom garaz. Jinak jeden z kamaradu co se tim celkove zabyva mi rikal ze hlina je ok. IMHO mi teda prijde skoda cordwood zevnitr zakryt omitkou :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    YONKOP: Jinak je hodně omítek co dýchají, tebou zmiňovaná hliněná je taky ok.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    YONKOP: Postoval jsem před cca 2 týdny odkaz na architekta Hájka, zkus se ho poptat na technologický postupy, co jsem slyšel tak je ochotnej poradit:)
    YONKOP
    YONKOP --- ---
    Znáte někoho, kdo stavěl z cordwood/cobwood (nevim, jestli existuje český slovo, prostě polínka, hlína/malta a piliny)? Anglicky najdu dost info, ale zatim jsem nezjistil jedno - jestli můžu omítnou dřevo, aby nebylo vidět... abych tim nezabránil přirozenému dýchání stavby nebo tak.
    Líbí se mi, že je to technicky nenáročně, ale bral bych zevnitř normální omítku nebo hlínu, kvůli prachu a obecně se mi to do místnosti moc nelíbí.
    TSOH
    TSOH --- ---
    Z přístavku staré prádelny vznikl titěrný domek pro hosty – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/...rendy/358760-z-pristavku-stare-pradelny-vznikl-titerny-domek-pro-hosty.html
    TSOH
    TSOH --- ---
    Galerie: Chlapík si vytvořil naprosto luxusní domek NA STROMECH, závidíte?
    http://crazymax.cz/galerie-chlapik-si-vytvoril-naprosto-luxusni-domek-na-stromech-zavidite/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    FROSTYMS: protože jestli bydlí v US, tak pickup vypadá takhle (tzn. neplést s tím co je u nás) :D
    FROSTYMS
    FROSTYMS --- ---
    SHADDIE: na tenhle koukám už dlouho, jen nechápu jak tvrdí, že to utáhne pick up a má to 7 tun.
    SHADDIE
    SHADDIE --- ---
    Distractify | One Couple's Brave Decision To Live Small Results In A Brilliantly Designed Home
    http://news.distractify.com/abby-s-marino/itty-bitty-house/
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    PETEKKA: No, můžeš, když chceš, nemusíš, když nechceš :)
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    KUBIIK: můžeš se sprchovat přímo v sedě na míse, takový bidet + sprcha v jednom, a rovnou odpadá i mytí wc, takže tři mouchy jednou ranou :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam