R6ANDREW:
Bacha na to neziskovka neznamená, že z toho nemá někdo zisk. Jen je potřeba to na ten zisk převést nepřímo. Nevím jestli je to tento případ. Ale pan Skořepa jen přebírá názory a metody ostatních. Sám nic nového pod sluncem nevymyslel. 500Kč za hodinu po skypeu ok. Ale musí mi ta hodina něco dát. Musí mít co nabídnout. On sám mě o jeho vědomostech moc nepřesvědčil. Neříkám, že to někomu nepomůže. Za tu dobu co stavím a zajímám se o alternativní stavební metody jsem ty znalosti prostě získal jinde a ne přes prostředníka. Navíc ze spoustou jeho názorů nesouhlasím už jen pro to, že hlásá něco co ho primárně živí. Jeho postoj je prostě vytvořen kalkulací za účelem zisku, ne že to tak cítí. To je obrázek který si u mě udělal.
Jinak nemam nic proti tomu, aby si za svou práci dostal patřičně zaplaceno, pokud ji dobře odvede. Ale tohle zneužívání dobrovolnosti a hraní si na něco, to už je u mě přes čáru.
Sám si za svou práci nechám zaplatit. A pokud dělám levněji nebo dokonce zadarmo, tak musím vědět, že to není za účelem obohacení někoho, ale pro dobrou věc. Pokud budu stavět třeba školku pro děti, tak to půjdu dělat třeba zadarmo. Ale tohle to (ne)ziskové dobrovolnictví mi leze krkem. Já tomu říkám zneužívání.
Už před lety jsme chtěli s mou přítelkyní odjet někam pracovat jako dobrovolníci do zemí 3. světa. Nakonec se ze všech těch (ne)ziskovek vyhrabal obrovský bussiness za který dobrovoník musí platit často mnohem více než by to pořídil jinde. Žijeme ve zvráceném světě...