• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    SHIN: pokud na to člověk plánuje přidat něco jako ekopanel či podobně předražený materiál, tak už bych tomu udělal dřeva difuzně otevřenou dřevěnou fasádu, ta bude stát v konečném rozpočtu pakatel
    SHIN
    SHIN --- ---
    77WHITE: jaky jsou alternativy ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: nejdřív si zjisti jestli je vůbec v tom domě/chatě kvalitní celoplošná hydroizolace, pak si zjisti zkutečnou stávající skladbu k-ce a spočítej izolaci tak aby byl rosný bod vždy v izolantu
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DON_PEDROPOULOS: a proč na to sereš to lepidlo ?:)
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    Díky za odpovědi, už to nějak řeším s projektantkou.
    TLOUDEV: Jasně, nakonec to asi uděláme klasicky venkovní cestou.

Chtěl bych se zeptat ještě na jednu technologickou věc, která mi není úplně jasná. Je vůbec na místě používat na původní zděný domek/chatu nějaký alternativní materiály na vnější opláštění / zateplení (např. ekopanel, dřevovláknityý desky apod.). Když potom na finále přijde lepidlo a perlinka?

Jiná situace je asi u stavby s difuzně otevřenou skladbou pláště, ale u té zděné konstrukce mě to vlastně přijde jako vyhozený prachy, když teda nepočítám ECO faktor. Ta fasáda to přece stejně nepropustně uzavře, jestli to dobře chápu.
    MATT
    MATT --- ---
    Cabin Built Out Of 3 Shipping Containers. This is so beautiful! | Home Design, Garden & Architecture Blog Magazine
    http://www.goodshomedesign.com/cabin-built-out-of-3-shipping-containers-this-is-so-beautiful/

CUKI
    CUKI --- ---
    TLOUDEV: To není tak úplně pravda. Málo kdo si uvědomuje že akumulace obvodových zdí nemá až zas takový význam. A že na akumulaci se velmi silně projevují pouze povrchové centimetry. Tedy pokud na izolant zevnitř dáš SDK, budeš mít těžkou podlahu, tak budeš v pohodě. Z letošního léta mohu za sebe říct, že velká akumulace je problém.
    Já mám vnitřní izolaci akumulaci u mě zastává hlavě anhydritová podlaha a ten SDK. Obavy o horší stabilizaci teploty fakt nemám, naopak mám vytápění regulováno s takovou přesností, které v jimém typu staveb těžko člověk dosáhne.
    A hlavně v létě v těch sílených vedrech se s tou vnitřní teplotou dalo nějak pracovat. Ono když už klesla venkovní teplota pod 25°C pouze na pár hodin k ránu, se dala ta tu dobu ta vnitřní akumulační hmota alespoň trochu ochladit, což se u vnější izolace dosáhnou nedá, protože to nemohu tak rychle stihnout!
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DOKKTOR: ano, zdeny barak vyzaduje jiny pristup k vytapeni nez drevostavba..
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    TLOUDEV: tak to uplně není. pokud jsi v tom baráku nonstop, tak se asi vyplatí natápět zdi, protože pak na temperování prostoru už není potřeba tolik energie. pokud si věčinu času v práci nebo pokud to máš jako rekreační objekt a jsi tam jednou za čas, tak než vytopíš promrzlé zdi, tak jedeš domů a celý víkend tam klepeš kosu. naopak pokud to máš zateplené zevnitř, tak tam máš teplo velice rychle a nemusíš moc topit, aby tam to teplo zůstalo (ale musíš topit pořád, jinak to samozřejmě zase rychle vychladne) - proto je taky dobré tam topit nejakým akumulačním topidlem, keré to teplo sála delší dobu
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    DON_PEDROPOULOS: hele kamenna podezdivka se da zachovat, a nasledne zevne zed rozsiris. Tady ve vsi je takhle zateplenej kazdej druhej barak. Jinak proc nezateplovat zevnitr ale zevne: Pokud zateplis zevnitr, prijdes o akumulacni schopnosti zdiva, ba dokonce v zime budes mit zdi stale studene, a tedy budes muset i vic topit. Zateplis-li zvenci, pak pri zatopeni zdi naakuluji teplo, a budou jej vydavat jeste nejakou dobu po vyhasnuti kamen (a treba i dva tri dny nebo i tyden ti vevnitr fakt bude relativne OK - zalezi na zvyku). Zkratka vyplati se mit "akumulacni hmotu" odizolovanou od vnejsich povetrnostnich podminek a naopak dostupnou teplu v mistnosti.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: abych ti mohl poradit musím znát minimálně stávající stav...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Ačkoliv je mi ctění charakteru sympatický, jde to vyřešit i jinak než jen vnitřním zateplením. Z toho kouká víc problémů než užitku, obzvlášť pokud tomu nerozumíš a hledáš rozumy na internetu :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DON_PEDROPOULOS: je nezbytné zdi zateplotvat? Bude výsledek tak významný, aby to mělo smysl?
    Střecha klidně, tam je to snadné.
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    CUKI: to máš proved 40cm ji opravdu nechci. Jakou isolaci bys mi tedy doporučil? Připomínám, že jsem se ptal i na řešení samotné střechy.
    77WHITE: jasně tomu rozumím. Ovšem, ta chata má svůj charakter, je podezděná kameny a to bychom chtěli zachovat.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DON_PEDROPOULOS: proč zateplovat zevnitř? Je to řešení přijatelný akorát tak u chráněnejch objektů kde se nemůžeš dotknout fasády, jinak bych to nikdy nedoporučil :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    DON_PEDROPOULOS: Na vnitřní zateplení je vhodný materiál, který má řádově horší μ než ta obvodová zeď, což konopná izolace nebude.
    Dále na vnitřní zateplení je vhodné použít izolant s co nejlepší lambdou, aby té izolace nemuselo být tolik, což konopná izolace vůbec nesplňuje... 40cm si jí tam asi dát chtít nebudeš...
    DON_PEDROPOULOS
    DON_PEDROPOULOS --- ---
    zdravim potřebuji poradit se zateplením zděné chaty a to jak obvodových zdí, tak střechy. Obvodové zdi mají tuším 20cm a chtěli bychom to zateplit zevnitř. Zvažovali jsme konopnou izolaci, je to ale hodně nákladný. Máte někdo zkušenost s ekopanely?
    Jak byste mi doporučili udělat střechu - chtěli bychom to mít samozřejmě zdravotně a eko co nejméně závadné, ale zároveň nějak finančně únosné .). Zvažuji Pavatex? Díky za tipy.
    CYRIL
    CYRIL --- ---
    Dan Price’s underground home, art & philosophy on $5,000/year
    https://www.youtube.com/watch?v=zdLAM-wChxY
    RODWY
    RODWY --- ---
    Gudauri..Gruzie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam