• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: vícekomorový septik s filtrem za ním, pořád to říkám. A tím tuhým zbytkem můžeš hnojit taky, když o to tak stojíš.
    Doufám, že ty komposty máš zespod izolované, aby to neprotékalo do spodní vody.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: jo souhlas, ale to potrvá věky, navíc já měl zkolaudovanou jímku u předchozí stavby a tu jsem neměnil, takže nikdo nic nechtěl.
    Zatím to kompostuju ale bez 2 kompostů by to nešlo. Chce to jeden používat a na druhej zadělávat. První rok v tom pěstuji ty dýně a pod a v druhém roce to půjde do zahrádky. Myslím že takto to je v celku v pohodě. Nepřipadá mi že bych něco znečišťoval i když vím, že to podle úřadů není košér. Na druhou stranu z toho mám lepší pocit než ty malé domácí ČOVky u kterej člověk pořád řeší porodní bolesti. Při našem nerovnoměrném využívaní by to stejně nefungovalo. Když odjedeš na 2-3 měsíce pryč, tak pak musíš jet zase odznova...

LINKOS: Ty po... trubky by vyřešit šly pořádným průměrem, ale jak vyřešíš tepelnou a parotěsnou izolaci? To je pro mě největší oříšek (kokosák)

Jinak bych taky raději neseparoval, moc výhod to nemá a nevýhod dost. Na druhou stranu razantně zmenšíš potřebný objem nádoby.
    Na chalupě mám třeba klasickou domovní popelnici na kolečkách a není to nic hrozného. Ten objem 50l bych plnil tak na 30-35l. Chce to i když je víko nějakou rezervu :-)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: pokud vyřešíš aby ty trubky kterými to půjde nebyly stále špinavé tak to bude zajímavý. Navíc nesmrdí to jen řádně zasypáno krycím materiálem, což u kyblíku vidíš u nějaké vzdálené nádoby na konci trubky to je o něco horší, ale taky se to dá tam třeba jednou za týden dojít kouknout. Jinak z toho může taky být klasický suchý záchod akorát doplněný o trubku.
    Pokud chceš přidat nějaký urychlovač kompostu, tak proč ne, já si sice myslím, že to je zbytečné, ale já tvůj kompost používat nebudu tak to je plně na tobě.
    CUKI:to co popisuju jsou neseparační, separovaní moči je podle mě zbytečné a při praktickém používání to bylo spíše na škodu, "lapač" moči se zacpával pilinami, navíc byl trochu starší a smrděl i přes oplachování.
    Podle mého ty malé kbelíky mají smysl, ale chce jich to mít víc. Rozhodně bych si nepřál, abych tu měl návštěvu a musel jít vynést kbelík, protože ho naplnily za jeden den. Další podmínka, je že musí mít víko. Naplníš, dáš bokem, zavřeš a pod záchod dáš nový(musí tam zapadnout, vrch kyblíku, pod spodek dřevěné desky záchodu). Teď bych ti kecal kolik měli ty kbelíky co jsem zažil takhle po různu, jestli by 30,40, nebo 50. Ale jsou příliš velký aby si je nesl v jedné ruce a musíš to jít vynést obouruč a držet to před sebou. Ty 10-12, zavřeš víkem, bafneš do každé ruky jeden a jdeš. A zároveň více kbelíku zabraňuje tomu aby byli plné v nejnevhodnější dobu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: s jímkama máš pravdu. Staré dávno zkolaudované domy jsou připojené všelijak na všelico a krom žumpy bez dna, žumpy s přepadem do země, žumpy s přetokem do potoka, vídám i vypouštění do dešťové kanalizace, nebo noční přečerpávání do kanálu a noční přečerpávíní na sousedovo pole! Lidi jsou špinavé svině.

Možnosti ukončení jsou běžné dvě. Majitel potřebuje dům zrekonstruovat tak významně, že žádá stavební povolení a často jeho součástí je šetření, kamže ty fekálie jdou a jak se to bude dělat poté.
    Nebo obec začne budovat kanalizaci, potřebuje donutit lidi se připojit a chce vyčistit svoje toky a podloží, tak provede místní šetření a uvalí opatření.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: A jak je velká ta nádoba? Našel jsem akorát tu s kýblem (cca 10-12l) a našel jsem nějakej příspěvek od 4členné rodiny, po roce sledování to vycházelo asi na jednou za necelých 8dní. Ono taky asi závisí jak se stravujete a hlavně jakou snešeš vejšku "hladiny"...
    Osobně bych tam dal klidně mnohem větší kýbl a umístil bych ho mnohem níž! Ideální je barel ten má asi 50l.
    Většinou to vynášení vyjde stejně na nejméně vhodnou dobu :-)
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: hele ve dvou lidech to u nas bylo spis tak jednou za mesic.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: mě na těch separačních malých toaletách vadí že se to musí vynášet cca jednou za tejden, jinak souhlas. To vysoušení co vím je problém i dále využít protože je to přesušeno.
    To že to bude v suterénu jsem měl na mysli jako výškově nemusí to být pod střechou. V kompostu to už nijak nesmrdí.
    Jinak v sobě máme spoustu bakterií ale některé jsou prostě lepší a rychlejc rozkládají.

A k těm hovnocucům sice je to sledovaný u čističky, ale nikoli u těch polí. Máme tu jeden betonovej prostor s odtokem kam se přiváží hnůj a zdaleka nejen hnůj, jediná kamera tam není. Navíc si nedělám iluze že by ten hnůj byl o tolik bezpečnější než lidské výrobky. A pokud tak jedině tím co do sebe tito jedinci rvou dobrovolně v mnohem větším množství.

Stějně tak si nedělám iluze že by se vyváželi veškeré jímky u domů, když do mnoha míst se ani ten hovnocuc nedostane :-D
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: osobne se mi predstava posr*ne trubky prici,to bych radeji uprednostnoval vynaseni kybliku zadelanych vikem. Osobne se mi to libi asi vic nez nejake slozitejsi typy s vysousenim atd. a u kterych byvaji ruzne problemy a casto se jich lide zbavuji,protoze nefunguji podle predstav.
    Nic na urychleni kompostovani neni potreba termofilni bakterie si nosime v sobe. Navic v takto uzavrenem prostoru budes pravdepodobne muset resit vlhkos,coz se venku jaksi resi samo.

Jen k tem hovnocucum,dnes se zrovna ukazovali ve zpravach jak mesto chtelo do cistirny pripojit dalsi domy,ale cistirna to odmitala,ze uz na to neni kapacita,coz byt mela. Tak koukali na kamery a zpocitali,ze misto evidovanych 30 navazek,tam meli navazek okolo 130. Asi se to vazne hodne hlida a musi to byt vsechno orazitkovane.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: njn jakkoli je klasický záchod nehospodárný (já tedy mám přívod na WC užitkové vody) tak sifon je jednoduchý dokonalý vynález. On i ten tvůj záchod s pidi ventilátorem dokáže slušně rozhodit rovnotlaké rekuperační systémy. Ale neměl by to být takový problém to na rekuperaci napojit
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: I tahle varianta se dela, akorat je to drahy a vetsinou na miru delany reseni. a podle me je taky nejlepsi. tzn planuju to do svyho budouciho super domu. Neco jako je tohle.
    Akorat je u tech toalet trochu problem s tim ze jak se snazi odvadet smrad kamkoliv pryc, tak ti to v zime, pokud na to nemyslis vytvari privan, ktery zbyteccne odvadi teplo pryc.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: já teď na to koukám. Oni jsou v tomto směru asi 3 typy co jsem pochopil. Jeno je odvětrání vysoušení topným tělesem, druhé odvětrání a vysoušení silným větrákem a třetí to co popisuješ ty. To mi přijde asi nejrozumější. Ten první bych neoznačil zdaleka ani za ekologický. Otázkou je jak je to s tím odpadem. Objemově je to ve všech případech zhruba stejné (vysušené bude ale menší a lehčí). Nicméně v záchodě neprobíhá ani u jednoho proces rozkladu, ten musí proběhnout až jinde, jestli to dobře chápu. U těch prvních dvou variant sice dojde k zabití nebezpečných bakterií, ale to je tak všechno.
    Tedy funkce těchto záchodů je závislá hlavně na konstrukčním řešení zabudování takového výrobku.
    Ideálně bych si představil v Suterénu pod záchodem 2 velké nádrže na na tuhý odpad, do kterého by bylo potřeba přidat něco na zrychlení rozkladu. Piliny, seno, listí, ostatní bioodpad. Případně různé bakterie které používám k prvotnímu rozkladu v konvenčním záchodě, nebo žížaly. Ty 2 nádoby by se měli cca po půl roce až roce střídat aby proběhl kompletní rozklad. No a druhou nádobu na moč, která by byla naředěna zbylou šedou vodou z domácnosti (bacha na tuk) a ta by se využívala na přímé zalévání/hnojení...
    EDAK
    EDAK --- ---
    CUKI: to pozor, ten vetrak nema za ukol to vysusovat(aspon u toho modelu co jsme meli my) ale odvadet pripadne smrady(je jich dost malo) mimo mistnost. Jinak vetrak bezi vetsinou na minimum. pokud zaznamena vetsi pocet sednuti tak se spusti na vetsi rychlost, ale to se po chvili zase vypne.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    To je zas debata vo hovně. Co tu je jedno ID dosti aktivni, tak to tu jde slusne ehm z kopce..
    Nevim jak kdo koho chyta za slova. Ale snad kazdej pochopil ze tu slo hlavne o malou domovni COV. Kde se da velice dobre kontrolovat kvalitu pritoku a tim i kvalitu vycistene vody plus kvalitu prebytecneho kalu... (kdo pere s klasickym praskem v prumeru dvakrat za den po cely rok, tak ten si tim asi rajčata nezalejva).
    Probuh na fekaly a cerny sanitky co sve obsahy potajmu vylejvaji po nocich na pole snad uz dneska nikdo neveri... Uz neni obvykle ani zavazeni mistnich COV. Těch co si mohou dovolit nechat si navazet fekaly neni tolik. A ty kde to provozovatel schvali, jsou sakra hlidany kde se z kazdeho fekalu odebiraji vzorky. A pokud je vzorek zavadny (nadlimitni tezke kovy, chemie atd.) Tak firma s fekalama dostane mastnou pokutu...
    CUKI
    CUKI --- ---
    EDAK: jinak v jakém režimu běží ten ventilátor to děla příkon 2,5W To je dost málo. To fakt vysuší výrobek tak aby nesmrděl? Nějak si to nedokážu představit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: navíc většina těch patogenů se podle mě vytratí do těch 2 let co se kompost vytváří.

Za druhé v domácnosti žijou zdraví lidé, kteří znají svůj zdravotní stav. Není zrovna velká šance že se tam dostane něco špatného. Největší problém přenosu je z masa zvířete, které se nás netýká a těm co ho jedí je to zase většinou jedno.

..pro někoho je bezpečné to co má razítko pro někoho to co si sám zkontroluje. Já se řadím do té druhé skupiny MAR_TINA do té první

Jsem toho názoru, že základem společnosti třetího tisíciletí je návrat k tomu řešit problémy pokud možno v místě a ne hromadě v místě vodotečí, které se přes všechny snahy nepodaří nikdy vyčistit od všech negativních příměsí...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: ano, některé kaly se dále kompostují, některé se dokonce vermikompostují a některé se dokonce zuhelnatí po kompostování, ale běžná praxe je, že se anaerobně "stabilizují". Což jak jistě víš je opačný postup než kompostování, který je aerobní. A u anaerobníko zpracování nedochází k hygienizaci, tedy k zneškodnění patogenů. A nezapomeňme stále na ten chemický multivitamínový koktejl.
    I kdyby docházelo ke kompostování stále tam máš spoustu látek co lidé nechtějí dostat do potravního řeťezce. Ohledně používání čistírenských kalů se vede už dlouhá debata, jednak se tím hodně mrhá cenou surovinou pokud se to skládkuje a na druhou stranu pokud to použiješ v zemědělství tak tím zas zamořuješ půdu chemikáliemi a často i různými breberkami.

Můžeš se přít o slovíčka, ale podstata zůstává. Kompost s lidskou či zvířecí "mrvou" je kvalitnější než pouhý hnůj, či kompost pouze z rostlin. Vtip je v tom, že každý doma nemá krávu, ale na záchod chodíme všichni, takže kompostovat to svoje hovno je celkem logické pokud chceš kvalitní kompost a tvoje plašení vychází spíše z neznalosti. Proto, prosím doporučují aspoň prolistovat knížku "lidský hnůj" snadno stažitelnou z netu, než se budeš pokoušet tu lidem tlačit do hlavy nesmysli.

CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: no a umě nemají ty ostatní věci, jsem na skále a půda je tu spíše jemná přidlice než cokoli jiného. Ta od těch akátů zas jen dusík. Takže než mi tam cokoli jiného vyroste bude tam dřív akát, kopřiva nebo laštovičník :-(
    MATT
    MATT --- ---
    Kos M., Čistírenský kal - obnovitelný zdroj pro výrobu paliva a hnojiva, SOVAK 1/2016
    http://www.cpga.cz/files/prednasky/1601_Kos-cistirensky_kal.pdf

Jeste nebyl cas precist. Za me jsou nejvetsi problem v kalu zbytky farmak.
    BURAN
    BURAN --- ---
    CUKI: no tak to bez pochyby :-D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: hnůj je vždycky vyzrálý (prošel procesy zrání a humifikace). Jestli myslíš čerstvá hovna se slámou, tak to se jmenuje chlévská mrva.

ehm, já se živím projekty na vylévání vody z čovky. A vodu vytékající s čovky není dovoleno zalévat plodiny určené k jídlu - v případě doteku s konzumovanou částí (stromy jsou ok). V protokolu k čovce to dostaneš popsané, že to máš lít jen na trávu a ne na jahody.

čistírenské kaly se dál řízeně kompostují a testují, než se smí použít.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam