• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    Mobile Basecamp

Roll with Robert & Samantha in a Tiny House — Tiny House, Tiny Footprint
    http://www.tinyhousetinyfootprint.com/roll-with-me/robert-samantha-in-tiny-house
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: spíš když jsem o tom přemýšlel, zajímalo by mě jak to bylo vymyšlený jinde.

Jinak nemám problém se šířkou, ta je naprosto ok, ale ten poměr. Představ si že vejdeš do prostoru, kterej je 2x vyšší než širší. Možná jde jen o zvyk, ale na mě to působí pak dost stísněně, hlavně díky tomu šílenýmu sklonu střechy. V jižní korei jsem sice nebyl, ale dost pochybuju, že tam používají takové sklony střechy. Co se mi ale líbí je ten otevřenej sprcháč, jen by mě zajímalo jak se to čistí pod těma prknama? A určitě bych nedal sprcháč v jedné místnosti se záchodem!

Mě to na jednu stranu přijde jako kdyby to mělo bejt hotový dopravovaný technikou na místo (kompaktnost, střecha bez přesahů) Na druhou stranu ta vejška tomu absolutně odporuje. A zrovna tu přepravu bych bral jako jeden velkej bonus, protože po olympiádě ty domky normálně rozprodaj...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Nemyslim si, sirka 2,7 je ideal na umisteni veci k obou stenam a stale dobryho pruchodu .Dlouhy to muze bejt klidne i vic, to proskleni tomu pomaha. Fotky sou brany hrozne malym objektivem, proto ta chodbovitost.
    Stejne tak i usporadani, ve skutecnosti sou otevreny jen na dve strany, ty dve dalsi maji uzky pruhledy. Staci domy umistit tak aby se vyhnuly tem uzkym bocnim pruhledum a ses dobrej. Nicmene korejci to urcite vi, necekal bych od nich nejakej pravidelnej urbanismus, spis neco organickyho
    CUKI
    CUKI --- ---
    JAZZ: Dost divoká geometrie. Podle mě poměr šířka vs. délka stavby pohřbil tento projekt k tomu že celý domek vypadá jako chodba. Korunovaný tím extrémním sklonem střechy.

Dále mě překvapilo že je to řešení pro olympijskou vesnici. Takhle samotný to jde, ale prosklení na všechny 4 světové strany znemožňuje to postavit nějak blízko sebe. Jak velká bude olympijská vesnice, když tam bude třeba 20 tisíc takovýchto domků. Jen ty domky by měli rozlohu jak pražské Jižní Město. Dá se tomu ještě říkat vesnice :-D
    TOM
    TOM --- ---
    The Cranfield nanomembrane toilet - how it works...
    https://www.youtube.com/watch?v=jGPpXF7y9Rg

Bill Gates is backing a revolutionary waterless toilet - here's how it works - ScienceAlert
    http://www.sciencealert.com/...gates-is-backing-a-revolutionary-waterless-toilet-here-s-how-it-works
    Kolik energie by si vzal bidet? Taková krásná kosmotechnologie, a voni plánujou dávat toaletní papíry od hoven vedle do koše a pálit je...
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    Domky pro olympijskou vesnici mají 20 metrů čtverečních. Podívejte se - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/...eni-maly-domek-08z-/dum_osobnosti.aspx?c=A161130_140348_dum_osobnosti_web
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: obecně není vhodný jen jeden druh dopravy, pak máš míň možností jak se za prací dostat a méně možností v okolí. Málo kde vlak kopíruje silnici. Takhle jsem (naštěstí) z výběru vyřadil třeba směr Říčany. Kde za Říčanama už je příroda, přitom je to vlakem kousek a jezdí často. Je tam dost chatových oblastí které mě zajímají, ale... Dá se tam rozumně dostat jen vlakem, na kole to není žádná slast a autem jsou zase dostupné jen ty místa u dálnice a to díky jejímu přetížení stejně dost omezeně. Naopak jsou docela zajímavý lokality na sever od Prahy na pravém břehu kde je obojí a není tam dálnice která by rychle ucpala okolí.
    Stejně tak jsou výborný Černošice a dál po Berounce až do Berouna kde je super vlak. Jediné co tam bude několik let problém, je to že budou dělat rekonstrukci tratě, takže tam nic asi 2 roky nepojede. Do budoucna to bude ale super lokalita....
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: toje dobry "realityhack", bud rad :)
    Jasneze takovy mista jsou, ktery vybocuji, ale jinak si to predstavuji jako soustredne kruhy, ktere smerem od stredu "zelenaji";)
    Navic dobry mista jsou casto rozebrany a lidi je jen tak nepousteji, spousta mist je zase nepouzitelnych nebo hrozi extenzivni zastaveni.
    Ja taky resil, aby jsme byli na trase vlaku a nemuseli jet vzdy autem - mista jsou kolikrat kilometrove blizsi, ale od verejne dopravy hodne vzdalene... napadne snih nebo se vysere baterka v aute a papalala :-)
    Kdo dela pres net, ma vyhrano. Ja mam praci vazanou na lidi a ti se koncentruji ve meste:) cast se da delat ve vlaku (zapisy, maily, rozvahy,...) coz je mozna cesta jak trochu vyuzit tech pripadnych x hodin tydne na ceste...
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    TSOH: To je hned, když je dobrý dřevo, super komín a nehlídáš to, tak se rozpálí do červena a pokroutí se díly a u plechu i litiny se vytvoří zoxidované vrstvy, tzv. okuje, které se odlupují a materiál se zeslabuje.

TSOH
    TSOH --- ---
    nepodařilo se někomu ,,slálit / přetopit,, kamna ? narazil jsem na to v týhle diskuzi http://www.dumachalupa.cz/...-spalovani-243493-1167/?kotva=krbova-kamna-dvoustupnove-spalovani-16335 ... nějak si to neumim představit..
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: Já bydlím na kopci. ze kterého se dívám na zalesněný kopec, který je staveb prostý, Z jedné strany CHKO český kras a na sever mám z kopce výhled na druhý staveb prostý zalesněný kopec kde začíná PP CHKO křivoklátska. Pod kopcem je sice dálnice ale tu od sebe nevidim ani neslyšim. Do prahy to 15-20min na kole nebo 5-10min autem. V centru jsem na kole za cca 40min. Jinak tu jezdí autobus a včera jsem testnul i vlak... Takže takové místa existují i kolem Prahy a znám i pár dalších. Navíc Rudná (nejbližší město 2km) je sama o sobě v 99% soběstačná, je tu vše. Případně pokud nechci do Babylonu-Prahy tak jezdím do Berouna, kterej je taky kousek.

Jinak s tím dojížděním mě to většinou netrápí, protože když chci tak dělám doma nebo po sousedství. Ale některé věci prostě odsud nejdou. Dělám stavební konzultace u staveb nebo rekonstrukcí, dohlížím na několik staveb najednou a sám stavím, takže mě cestovaní nemine. Nicméně není místo. kde by se mi cestovalo za prací líp. Zákon schválnosti jasně stanovuje pravidla: Pokud budu bydlet v místě A, pracovat budu v místě B. A pokud se přestěhuju do místa B najednou budu pracovat v místě A (případně C) :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já mám to štěstí, že bydlím(e) na okraji okresního města, v domě s velkou zahradou a zároveň pracuju z domova. Práce kousek, příroda přijatelná kousek (lze se jít projít ze vrat rovnou, bez dojíždění za přírodou), Kokořínsko 30 minut autem, hodinu na kole. Sice dojíždím za zakázkami (ke mně nepřijdou, i kdybych se nakrájela :)), ale kancelářskou část dělám doma, maximálně jdu pěšky na poštu nebo do centra města. Varianta pro menší byt nebo domácí ponorku je pronajmout si kancelář v dochozí vzdálenosti.

Dojížděla jsem na VŠ z Mělníka na Suchodol, tj. přes celou Prahu a od školy vím, že tohle teda ne. Chvilku jsem jezdila do práce vlakem do vedlejšího okresu a to šlo, nejhorší je to rozloha Prahy.

Ale naprosto si uvědomuji, že mám ohromnou kliku, že moji předci kupovali starý malý domek se zahradou kus za městem, tenkrát v sadech a polích relativně levně. A za dvě generace přišel komfort k nám a já vlastně lížu smetanu.
    Zajímavý je, jak se moje generace cca ročníky 75-85 vrací domů. Kdo jsme vyrostli tady v jedné dlouhé ulici, buď bydlíme u rodičů / po rodičích, případně další skupují místní domky po důchodcích nebo staví na druhém konci zahrady. Můj manžel zlomyslně říká, že kdo vyrostl v bažině, bažinu neopustí :D. Ano, trochu bažina to tu je, ale málo... :D
    ZELCA
    ZELCA --- ---
    Tyjo to by mě zajímalo kde si všichni žijete , já bydlim na kraji Prahy a do školy jezdim skoro hodinu. A a no ta škola je taky v Praze..
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    každodenní dojíždění do práce delší jak cca 30 min od zamčení dveří od bytu do příchodu na pracoviště je imho plýtvání životem.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    CUKI: no právě... poukazuju na to, že vzdálenost mezi centrem a bydlením v hezké přírodě prostě bude povětšinou delší... pro a proti a různé úhly pohledu viz diskuse, která se k tomuhle rozběhla...
    Já naznačoval to, že prostě bydlet v lese a dojíždět třeba 30 minut do centra velkýho města za prací je většinou nesplnitelný úkol...
    Prahu neznám, ale kolem Brna je jih z hlediska většího kusu přírody nepoužitelný (rovina = zkulturněná krajina kam se podíváš) a na sever musíš minimálně 30km, aby tam na Tebe odevšad nekoukaly VF články nebo fabriky... což ve výsledku dá tak těch 40 minut minimálně. Od nás z chaty bych dojížděl 50 minut do práce (čistý čas) a to je imho ještě celkem luxus. Jinak souhlas.. každý den 2 hodiny za volantem, to nechceš:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: máš pravdu, ale já za prací budu dojíždět ať budu bydlet kdekoliv. Jinak když můžu a jedu sám, tak používám kolo.
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: No a v tom právš nevidím tu logiku - odejdu z velkoměsta bydlet eokologicky ale pak neekologicky do něj denně dojíždím. Ale OK, to je diskuze asi do jinýho klubu.
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    co raději opustit nyxí pragocentrismus a dát zas nějaké malé domky?

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: to, co položilo Kočičinu? To byl ten rok, se spadl sypač do rokle. Jo, datuju jak neandrtálec :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: záleží co chceš dělat za práci. Jestli ti nevadí dělat někde v místní fabrice u pásu, nebo něco podobně nekvalifikovaného, tak proč ne. Nicméně já bych nedokázal dělat práci co mě nebaví, a věř že jsem toho už vyzkoušel fakt hodně. Dokonce jsem dělal v Anglii i v tý fabrice, ale s tím že je to jen dočasné a pak budu dělat zase něco co mě bude bavit. Na druhou stranu jsem v tý fabrice zažil doposud snad nejlepší pracovní kolektiv.
    Nicméně pokud si chci někde zajistit bydlení, tak bych chtěl mít jistotu že tam ty možnosti budou vždy, stejně tak bude možné se v této lokalitě rozvíjet a děti budou mít šance si vybrat jakýkoliv obor co budou chtít, ne jen ten místní. A pro mnohé co si pořizují bydlení i mít dostatečně zaplacenou práci aby splatili hypotéku
    FATALLUBA:
    Přesně tak je to vesměs jen velice rychle ztracená iluze. Těch lidí co se takto vrátili ze "suprlevného bydlení" na kraji světa. Málo kdo tam vydrží.

Jinak nevím co je to superekologické bydlení, ale mě i spoustě dalším se podařilo radikálně snížit životní náklady na bydlení a zvýšit jeho standard. Bydlím asi za 1/8 nákladů na provoz bytu v Praze (jen provoz nikoli nájem!) Nemusím topit ani trávit nevím kolik času přípravou nebo revizemi... Já to beru jako velký úspěch a posun v mém životě. Už nejsem otrokem nuceného vydělávání peněz na něco co nepotřebuji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam