• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    EGGH
    EGGH --- ---
    Mimo Prahu nejsou pracovní nabídky? Já moc nechápu tu logiku, že někdo chce vypadnout bydlet do přírody ale stejně pak denně jezdí do Prahy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    TSOH: máš s sebou v autě mít povinnou výbavu- motorovou pilu :-)

DEIKSAC: problém je, že s tou kolonou musíš počítat. Navíc v Praze není kde zaparkovat auto. Na odstavné parkoviště na hranici prahy už není místo a ze strany středočeského kraje to nikdo nepostaví protože není zájem. Já sám jezdím na Zličín kde to díky nákupáku ještě celkem jde, ale D6, D7 taky nějak jde vyřešit, ale z druhý strany Prahy je to smrt, hlavně ty kolony
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: no zima s pořádnou porcí sněhu tam nebyla už dost dlouho ne ? ... o tom sypači nevim... jinak také pěkné jsou serpentýny od Grobiána na Kaninu...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: ale hasiči tam vyráží docela brzo a vědí, co dělají. Narozdíl od nížiny kolem Mělníka :)
    Pamatuješ ten rok, kdy mšenský sypač spadl do rokle v kopci z Ráje na Romanov a dva měsíce se nesypalo? To jsem ještě dělala na CHKO. Dojet se dalo teréňákem, sněhu bylo, že se sypal vrchem do gumáků a každou chvíli začal foukat vítr, že se člověk mezi stromama bál. Krásná zima, snad se letos zas jedna sněhová vydaří.
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: no a v létě pozor na bouřky v Kokořinském dole... když se tam prožene vítr tak padaj stromy.. letos jsem zažil spadlý strom před náma, po otočení to samé 100m za náma... auto zůstalo uvězněno na silnici a čekalo se, až hasiči rozřežou stromy a uvolni cestu... naštěstí se nikomu nic nestalo...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEIKSAC: ve Mšeně je dobrá škola;)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DARJEEL: ta hodina je se zanedbatelnou dopravou - bohuzel. hazet rano deti nekam do skoly a prijizdet po d8 v rannim provozu do prahy musi bejt straslivy a pak totez odpo zpatky jakbysmet
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: v zimě je tam výborná sjízdnost silnic :/
    Ale je tam prostě krásně. Pracovat alespoň částečně z domova už ale docela jde.
    TSOH
    TSOH --- ---
    DEIKSAC: do Kokořinska jezdim docela často a dost lidi dojiždi denně do Phy za praci (nebo Boleslav)... což mi přijde šileny..
    ale v letě když je krásné počasi tak se to dá, být na chajdě a rano razit do Phy... po praci skočiš na Harasov nebo ba koupak ve Mšeně a maš klidek...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: pak přidáš ještě hodinu v koloně skrze prahu a přijedeš v poledne do práce dáš oběd a jedeš zase domu :-D

Jako jsou kolem Prahy místa kde moc lidí nebydlí jen tam přespávají. To je dost na prd. Ale jezdit hodinu autem každej den do Prahy, to lidi dost často brzy omrzí. Je potřeba, aby tam jezdil dobře i bus, vlak,..
    Nebo se dostat alespoň bez kolony na metro.

Stavím teď na východní hranici Prahy a bydlím pár km za západní hranicí. A dlouhodobě bych to asi nedal. Jezdím takto asi 3tí měsíc cca v průměru 3x do tejdne a jsem rád že za pár dní to bude hotové. Člověk by si měl svého času víc vážit.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DEIKSAC: hodina z velkyho mesta mi prijde dobry cas... z hlediska toho, jak jsou mesta oblozeny suburbama a prumyslovyma zonama. Jasny, ze by clovek rad mel zakladnu bliz a byl rychleji v praci;)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TSOH: jojo taky nas to okouzlilo. jen ta hodina z Prahy je neprakticka
    TSOH
    TSOH --- ---
    DEIKSAC: aha tak to je nejaka jina.. u te vodarny se prave prodavala nejaka mala chatka... ale mas to na peknem miste...
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    TSOH: nevim kterou myslíš, to naše nejni ze silnice tak moc vidět, zhruba na úrovni toho kostela (kterej ale neni kostel nýbrž chalupa)
    TSOH
    TSOH --- ---
    DEIKSAC: to je ta chatka když se jede ze Mšena na Ráj tak po levé straně před vodárnou ?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Píšu hydrogeologické posudky chlapíkovi, který si nechal načerno bez razítek vyvrtat 3 studny na 3 pozemcích. Přijel mu tam vrták a vrtal do cca 25 m, celkem 3 x 25 m, 3x na nevhodném místě (nedodrženy vzdálenosti). V tom konkrétním místě by stačila studna o hloubce 12 - 15 m, tedy přeplatil nejméně za 30 m vrtání a pažení. A to ještě má štěstí, že na úřadě není nějaký aktivista, co by mu to zamítl pro špatné umístění. Nebo že nebude držkovat soused.

A ty posudky stejně musí mít, stejně jako projekt a stejně to zaplatí.
    MATT
    MATT --- ---
    77WHITE: mohl byses prosím rozepsat, proc jsou to blbosti, at se taky neco priucime. napada me, treba ze strecha az k zemi muze byt drazsi nez klasicka strecha se zdi, ale tak to si jen domejsim. dik
    FATALLUBA
    FATALLUBA --- ---
    Mno po precteni poslednich 100+ mam za sebe nasledujici.

1) vitezny dum architektonicke souteze se mi libi a dokazu si predstavit v nem bydlet. Dle fotek, videa a popisu je videt, ze se nekdo vynasnazil o smysluplnou stavbu, ktera se da po nezbytne dlouhe dobe, po kterou bude slouzit svym majitelum jednoduse a efektivne zrecyklovat s misto ni lze postavit cokoliv jineho.

2) prirodni domek za 200k je od pohledu technologicky i architektonicky shit. Experiment snilku, nic vic.
    Podobnym stylem prostavel byvaly spolubydlo v Zakolanskem udoli mega a jeste furu dalsich penez do baraku narval, nez to dostal do obyvatelne faze. Nicmene za pouziti podobnych postupu mu byla v baraku v zime kosa, nemel vyreseny septik, odvod, nebo akumulaci destovky, o legalizaci stavby nemluve.
    Snad uz to nejak doresil, nicmene vyrazil do podobne slepe ulicky, jako tito alternativci za honbou ekologickeho bydleni.

3) Moje predstava je kuprikladu organicky tvar zapusteny do strane (takovy rejnok), ovsem za dumyslneho pouziti soudobych tepelne izolacnich materialu a technologii, ktere zajistuji teplotni stabilitu, adekvatni vlhkost v dome a zaroven zanechaji pri stavbe co nejmensi ekostopu.

4) bohuzel muj sen prozatim zustava snem, nebot stavime diky vyhodnym podminkam mestsky domecek s obytnym podkrovim o zastavene plose 80m2. Drevostavba s budgetem 2,2 M. Uz ted vidim, ze misto lopaty je levnejsi a efektivnejsi bagr. Misto padlovani betonu do zakladu objednat pumpu, atd, atd.

Zacinam zjistovat, ze bydleni je vysoce individualni zalezitost, ovsem v pripade naseho maleho uzemi s vysokou hustotou osidlenosti i silne regulovana.
    O to vetsi vyzva to pro soucasne stavebniky je, at uz je to mestska zalezitost, venkovske staveni, ci alternativni dum v prirode.

Obecne bych videl spise nez problem v neprebernem mnozstvi moznosti a orientaci v dnes uz nikterak slozitem prostredi stavebnich technologii ve stavebnim pravu.
    To co je opravdu prekazkou jakehokoliv stavebnika v CR je stavebni zakon.
    Je to v mem uhlu pohledu ciste zlo. Lety nabastleny paskvil, ktery ve sve nabubrelosti vytvari tunu pochybnosti o tom, kterem predpisu a dava prostor pro spekulace, obchazeni a korupci.
    Pro bezneho poctiveho smrtelnika je to pak temer neprekrocitelny urednicka bariera, kde se na leckdy nesmyslne vyjadreni dotcenych uradu v ramci stavebniho rizeni ceka mesice.

Preji vsem "alternativcum" i "mastnakum" co nejlepsi a hlavne kvalitni bydleni.

:-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Já tu nepíšu o obcházení zákonů! Jsem proti tomu stavět kdekoliv a cokoliv. CHKO je pro mě svaté. Nicméně pokud se budu rozhodovat tam něco tak jako tak postavit a že by to vypadalo stejně, tak pokud to můžu udělat bez razítek, které stojí spoustu peněz i času a s nimi, tak můžeš hádat třikrát kterou variantu si vyberu :-D

Jinak proti nesmyslným stavebním regulacím jsem dost zaujatej to taky přiznávám. Někde je to úplnej nesmysl a zase někde kde by to mělo význam se to vždycky nějak obejde.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DEIKSAC: To sice ano, ale podle výkladu tohoto zákona a podle judikátů by ti museli dokázat, že ta stavba má negativní vliv na životní prostředí a to se dělá v praxi dost těžko. Protože by se to muselo porovnat s původní stavbou. Tedy musí být prokazatelně horší vliv... A myslím že rozumný člověk šáhne po lepších materiálech i vzhledu než stavba ze 70tek...

Co já vím proběhli dosud v tomto ohledu 3 řízení a ani jedno nedopadlo pro stavebníky špatně. 4. je ještě v běhu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam