• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    MATT: To už je asi třetí obestavěnej skleník v severní zemi.
    Dost by mě zajímalo kolik ta konstrukce koštuje a jaký je její reálný přínos. Ono v zimě v těchto končínách asi super, ale v létě i na polárním kruhu jsou solární zisky dost divoký.
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: a kořenovky už jsou nějak domyšlený? dřív se o nich mluvilo jen jako o sezonim řešení.
    MATT
    MATT --- ---
    Geodesic dome protects cob house and family of 6 in Arctic Circle | Home Design, Garden & Architecture Blog Magazine
    http://www.goodshomedesign.com/geodesic-dome-protects-cob-house-and-family-of-6-in-arctic-circle/

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TLUSTEI: Neochota řešit problémy je zásadní vada, kdo jiný než prodejce/výrobce (a on to bývá přímý prodej) by to měl umět.
    Vadu může mít každý výrobek, ale servis je věc, kterou kčističce potřebuješ při instalaci, v prvním roce provozu - než si zvykneš, při revizi a když se něco pokazí. rozhodně nebrat.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    MAR_TINA: Neochota řešit problémy ze strany prodejce, špatnej servis. Ale chápu, že špatný servis není chyba produktu. Každopádně byl rozbitej. A nechtěl to nikdo řešit. -> Envi-pur. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TLUSTEI: buď na ni není potřeba posudek hydrogeologa nebo ji okrese Mělník nedělal ještě nikdo :/

TLUSTEI: na co si stěžovali na Ekocis? Vídám je v projektech často, tak bych byla informovaná.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    LINKOS: Měl bys odkaz na ty kořenovky za 60 prosím? :)
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    ALDEMIK: Firma, co nám vrtala studnu, nám doporučila čovky Envi-pur a Ekocis. Z čehož Ekocis nevyšel nejlíp (založeno na web recenzích z různých diskuzních fór), takže to vypadá na Envi-pur. Ale kdybych našel někoho, kdo by nám udělal kořenovku do 100 tis., tak jdu do kořenovky. Na úřadech už si na ně prý taky začínají zvykat. Nevím. Má tady někdo zkušenost s legalizací kořenovky?
    Kořenovky: http://www.korenova-cisticka.cz
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak pokud je třeba říci značky, zákazíci si nestěžují na biowu (obvykle instalují AT6) a envi-pur :) Středočeský kraj, hlavně Mělnicko. Čímž zcela neprofesionálně opímíjím všechny značky, které se na Mělnicku neinstalují nebo o nich lidé mlčí, přestože fungují.

Problémy měl zákazník s nějakou mladoboleslavskou firmou, kterou ulovil na jakémsi veletrhu, ale nebyli schopní dodat certifikáty.
    Pak někdo, komu nedodali technické výkresy, jak má přesně vypadat díra v zemi, vpusť a výpusť, zedník něco postavil a technik jim to tam prostě nějak připojil. Bylo to v Dřísech, ale značku nevím. Tenhle problém dobře řeší individuální projekt obvykle dělaný spolu s projektem domu.
    Další skupina je nedodržení parametrů vsaku, ale to už se nestává, už jsou poučení :D A zabití bakterií čistidly nebo hladem (měsíční dovolená).

Více se na trhu orientují projektanti, ale ty zase svádí dávat do projektu svůj oblíbený kousek, protože už to mají nacvičený :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    ANDY_WARHOL: kdyz jsem to zkoumal,tak vychazela korenovka asi na 60k a ten pazmek biomechanickej asi na 40k. Ale i s toudle bylo drbani,protoze cesky urednik neni schopen dodat seznam toho co pozaduji,ale vzdy kdyz prineses nejaky papir,tak si vzpomenou,ze chteji jeste nejaky...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ALDEMIK: ja si nemyslim ze by se i vodohospodarsky melo orientovat na trhu s cistickama. Oni posuzujou jen ty vstupni parametry a pripadny fuckupy, v popisu jejich prace neni sbirat data o funkcnosti/ efektivnosti cisticek. Naopak to co doporuci byva vetsinou jen to, co jsou zvykli schvalovat a u ceho vi, ze jim to nenadela tolik prace, nemusi projizdet certifikaty a technicky listy. Urcite hledej rady u nejakejch montazniku nebo projektantu ZTI, kterejm proslo pod rukama desitky produktu ruznych firem.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    korenovou cisticku si clovek muze postavit i sam, ale nevim jestli to pak jde uredne schvalit
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: Jasný, já to taky chápu a je to tak správně, na druhou stranu jsem z toho byla dost zoufalá - oni mají zkušenost, že s některými čističkami jsou opakovaně problémy, ale nesmí mi říct s kterými, já v tom plavu a nevím, kde najít relevantní informace. A reference od známých, co tu čističku mají chvíli, jsou takové ošemetné...
    Vyřešila to zkušenost projektanta a vypadá to, že dobře, tak snad to bude OK (aktuální to bude na jaře, tak mi držte palce).
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK:
    "na vodohospodářskym, smutně mi řekli, že mi poradit nesmí" Tenhle přístup plně chápu a opak by měl být trestán. Bohužel to všude nefunguje stejně dobře jako na tomhle úřadě.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    TLUSTEI: u nás mají lidi kolem hodně envi-pur a jsou s ním dobré zkušenosti. a není jedno, cosi vybereš, kamarádi měli smůlu na něco, co prostě nefungovalo. když jsem se podobně jako ty zde ptala na vodohospodářskym, smutně mi řekli, že mi poradit nesmí, když jsem jim přinesla projekt s envi-purem, byli fakt rádi, že jsem to vylosovala dobře.
    MOGGOLL
    MOGGOLL --- ---
    Neco od nas

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TLUSTEI: tak to máte rozmyšlený dobře.

Obecně výběr čov (septiku) - prodávající firma by měla bez potíží dodat certifikáty a montážní návody, nejlépe je mít rovnou na svých stránkách. Měli by být schopní na objednávku provést i instalaci zařízení a mít kontakty na revizáky. Pak koukej na cenu, jestli zrovna někdo nemá akci. A nezapomeň započítat cenu doopravy, bližší firma zpravidla vychází levněji, je to kráva velká, veze to náklaďák.
    TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    MAR_TINA: Ta bezúdržbovost a nezávislost na elektru je mi na kořenovkách moc sympatická. V dlouhodobým horizontu je to jasný, máš kořenovku a nemusíš řešit náhradní díly, revize, rozbory, atd., jenom si pereš, myješ a kadíš. Pohoda.

- V domečku budeme asi bydlet většinu času bez delších pomlk. Čekáme mimino, takže asi příliš cestovat nebudeme.
    - Zeptám (dobrej tip)
    - Studnu máme (teda zatím jenom zkušební vrt) a dokonce s 3x vyšší vydatností než by bylo pro naše potřeby nutný. Přesně tak, nádrž bude - i na dešťovku. Chceme využívat zdroje co nejekonomičtěji a nejekologičtěji. Nejsme se ženou žádný fanatici, ale vody začíná bejt málo a plýtvání čímkoli nám nedává moc smysl.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TLUSTEI:
    jo, tak kořenovka je finanční nářez. Pro rodinné domy je to tak pro nadšence, co chtějí nějaký biotop v okrasné zahradě a míří tímhle co nejvíc ekologickým směrem. Ale zase má nízké náklady, běžná čovka žere elektriku, dělají se jí revize a časem potřebuje výměnu součástí - prý je to cca 5-10 tis./rok. Platí i pro septik.

1) budeho obývat stále nebo s přestávkami (třeba měsíc až dva v roce pryč)?
    2) zeptej se na svém úřadě - odbor životního prostředí, jestli náhodou nepreferují jednu možnost
    3) pokud nemáte studnu, doporučuju vodu zachytávat do nádrže pro zálivku a teprve nevyužité přebytky pouštět do vsaku.

TLUSTEI
    TLUSTEI --- ---
    MAR_TINA: Díky. Kořenovka je fajn a sympatická, ale co tak čtu, tak stojí 150 tis.+, kdežto s bio čovkou se vejdeme do 50-60 tis. Vícekomorové septiky prozkoumám, ani jsem o nich nevěděl.
    Vlastně ani nevím na základě jakých kritérií se rozhodnout. Zatím je hlavní/jediné kritérium cena. Zkrátka stavíme v místě, kde není kanalizace, ani vodovod, všechno to musíme vybudovat. Jedná se o rodinný, trvale obývaný dům se 3/4 členy a velkou zahradou (2500 m2). Kořenovka by se tam jistě vešla, ale... zase ty prachy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam