KOOTCHA: Přijde mi trochu plitké srovnávat dvě stavby pouze podle ceny a doby postavení.
ANDY_WARHOL: To je otázka co bereš jako jednoduchý a složitý. Ale podle mě udělat opravdový prováděcí projekt pro dobře navrženou stavbu je práce tak na půl roku a nemálo návštěv konkrétního místa stavby. Jasně jde to i opačně, podle projektu hledat vhodné místo, ale u takového domu je jednodušší ta první varianta.
A druhá věc je že projekt od někoho kdo to opravdu umí a má zkušenosti i z praktické stavby je cesta k tomu jak ušetřit obrovskou sumu za stavbu, snížit provozní i udržovací náklady a omezit riziko problémů jak při stavbě tak při užívání.
Žádný katalogový dům tohle obsahovat nebude. Protože i kdyby čistě náhodou byl v tomto ohledu dobře vymyšlený, tak ten projekt nebudou jen tak někde vystavovat. Je to know-how, které něco stálo. vymyslet to do detailů, znamená v něm nějakou dobu žít (i třeba jen v hlavě) . Stejně tak si to podobným způsobem nanečisto postavit. To se jen těžko podaří studentovi, který kreslil ten katalogový domek, když si to nikdy nemohl vyzkoušet v praxi.
Dobrý architekt ti taky nedá jen samotný projekt, ale měl by tě provázet celou stavbu.
Už jen od oka dokážu říct že jsem schopen ušetřit stovky tisíc za hlouposti obsažené v tomto projektu.
Dobrý architekt by také stavbu navrhoval tak aby byla co nejnižší výsledná cena domu, ne jen ta za postavení.