• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jo este sem se tu dozvedel, ze to bude smutna budka v houfu stejnejch, coz nebude, nemame pozemek v satelitu a nic takovyho se tam stavet nebude
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: to nebude pitna voda, ale precistena odpadni voda... asi neumis cist. navic to bude voda z vrtu, nebude tedy pitna. pitnou vodu si budeme vyrabet osmozou a tu budeme skutecne jen pit.

77WHITE: ja se tu dozvedel, ze to je proto, protoze se tahaj trubky nelogicky, a ze sou ty pokoje maly.
    ale trubky mi sou ukradeny a pokoje jsou dostatecny, takze mi to to promin,pripada ponekud chaby. pak sem se tu dozvedel ze to je nehospodarny, pritom tam dam za poplatky min nez ted, ze to je malo zatepleny, ale lidi co v tom bydlej par let maj teplotni konfort dostatecnej. jak si mam ty argumenty teda vykladat, kdyz zkusenosti obyvatel to nepotvrzuji ?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE:debilni pokojickovani ? ja opravdu nedokazu pracovat v obyvaku, potrebuju kancelar, i kdyz malou, abych mel klid. zena zrovnatak, jsme oba programatori, telefonujeme, skypujeme a navzajem se rusime. ja budu pracovat pravdepodobne vic z domova az se prestehujeme, ale zena taky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: používat pitnou vodu na zalévání je u mě v našich zeměpisných šířkách plýtvání. To si půjdeš umejt ruce a spotřebuješ asi desetinásobek vody a navíc budeš čekat.
    Kdyby to jinak nešlo, tak OK, ale ono to jde udělat lépe a velmi snadno. Vypovídá to o tom jak je řešen celý ten projekt. Je to jen obrázek na papíře nic víc. Nikdo to stavebně vůbec neřešil, to se zde dělá až při stavbě a to už je pozdě a je to drahé. proto je ten dům tak drahý a budeš čekat tak dlouho.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: ale kazdy zbozi najde svyho kupce. Nechces to resit, neres to, jen si to pak tady neobhajuj ze je to uplne perfektni, kdyz je to z profesniho pohledu uplne debilni :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: neber to nejak extremne osobne, ale ocividne by sis tu schuzku s kymkoliv z oboru fakt udelat mel. Ja si furt rikal jestli mas 4 deti, ze se nutis do takovyho debilniho pokojickovani.
    ANDY_WARHOL: Na to ze o stavarine nemas tucha ocividne mas velmi vyhranenej (a zabednenej) nazor na projektanty a architekty, gratuluju:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: ano, rok bychom to ladili s architektem a pak resili kdo to postavi aby to nestalo dvojnasobek rozpoctu, tyhle scenare sem videl taky a kdyz tady ctu jak je to tak super a jednoduchy, tak promin, ale neverim tomu, ze by mi to v pomeru ke stravenymu casu, prineslo nejakej zasadni benefit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    a hlavne, zadny plejtvani vodou tam nebude. voda se po ocisteni cistickou bude pouzivat na zalejvani zahrady. takze to sou opravdu nesmysly.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: Ty by sis to lip mozna nevymyslel, nekdo jinej ale mozna jo:). Na miru neznamena slozity, naopak ty prezentovany pudorysy postradaj jednoduchost a nejakou eleganci.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: jak myslis ze budes dlouho cekat, nez ta voda projde tech deset metru nebo kolik ? vzdyt ten dum je malej.
    samozrejme ze bude treba udrzba, ale ta se snad dela prubezne. nepocitam s tim ze to necham 20 let bez zasahu a pak budu resit opravy.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: a počítáš s tím že ten dům taky potřebuje nějakou údržbu? Ta bude v tomto případě mnohem složitější a dražší. Navíc provoz bude také extrémně neekologický, drahý a nepohodlný.
    To jako vždy odpustíš tu studenou vodu v trubkách při čekání na teplou? Hmm.
    Za tohle bych toho tvůrce pověsil za koule do průvanu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja porad netusim, proc resite ze to je spatne navrzeny, kdyz nam s zenou to rozlozeni pro nas osobne prave vyhovuje, kdyby ne, tak bychom si to neporizovali samozrejme. ale ten dum jsme videli a je to pro nas akorat. jsme jenom dva. mame tam kazdy misto na praci (casto pracujeme z domova oba, a potrebujeme oddelene mistnosti, i kdyz nijak velke) a kdyz prijedou na vikend moje deti nebo navsteva, tak budou mit pokoj pro sebe a nepolezou nam do patra, protoze maj dole svoje socialni zarizeni. pro nas proste idealni.
    naklady na provoz uz sme tu probirali, to je naprosto ok. cenove ok, jediny co me sere, ze to bude az za dva roky, ale to se neda nic delat.
    ale porad tu ctu, jak je to spatne navrzeny. tak sem teda bud uplnej debil, nebo je tu nekde nejaky velky nedorozumeni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Přijde mi trochu plitké srovnávat dvě stavby pouze podle ceny a doby postavení.

ANDY_WARHOL: To je otázka co bereš jako jednoduchý a složitý. Ale podle mě udělat opravdový prováděcí projekt pro dobře navrženou stavbu je práce tak na půl roku a nemálo návštěv konkrétního místa stavby. Jasně jde to i opačně, podle projektu hledat vhodné místo, ale u takového domu je jednodušší ta první varianta.

A druhá věc je že projekt od někoho kdo to opravdu umí a má zkušenosti i z praktické stavby je cesta k tomu jak ušetřit obrovskou sumu za stavbu, snížit provozní i udržovací náklady a omezit riziko problémů jak při stavbě tak při užívání.
    Žádný katalogový dům tohle obsahovat nebude. Protože i kdyby čistě náhodou byl v tomto ohledu dobře vymyšlený, tak ten projekt nebudou jen tak někde vystavovat. Je to know-how, které něco stálo. vymyslet to do detailů, znamená v něm nějakou dobu žít (i třeba jen v hlavě) . Stejně tak si to podobným způsobem nanečisto postavit. To se jen těžko podaří studentovi, který kreslil ten katalogový domek, když si to nikdy nemohl vyzkoušet v praxi.

Dobrý architekt ti taky nedá jen samotný projekt, ale měl by tě provázet celou stavbu.

Už jen od oka dokážu říct že jsem schopen ušetřit stovky tisíc za hlouposti obsažené v tomto projektu.

Dobrý architekt by také stavbu navrhoval tak aby byla co nejnižší výsledná cena domu, ne jen ta za postavení.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: zrejme to takovej problem nebude, kdyz tech baraku delaj tejdne 10-12, kdyby to byl problem, tak by se to nekde objevilo.

ale uprime, ja to jako uzivatel stavby resit nemusim, kdyz to bude fungovat tak je mi to jedno kudy vedou trubky. kdyz ne, tak zaruka, kdyz pruser tak pojistka. chapu ze tohle resi architekti, ze se jim to nezda. ale jako normalni clovek co bydli v dome me zajima, jesti to funguje. zadny upravy tam stejne delat nebudu, protoze to je proste montovanej dum a nedokazu si predstavit, co bych tam delal. beru to ze to zustane jak to je.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: osobne navrhu bydleni az tak moc nerozumim, ale z hlediska pudorysu / umisteni pokuju, me tam zarazilo presne to co pise CUKI
    kdo proboha vymyslel, ze se budou tahat odpady a voda na 3 ruzny mista? jak je to konkretne reseny?
    je to tazeny tema prickama, nebo vsechno svedeny do podlahy a od tam rozvedeny do dalsich mistnosti?
    prijde mi to strasne neprakticky i treba z hlediska nejakych vlastnich uprav, protoze je potom potreba planovat okolo tehle siti

chapu, ze v soucasne situaci jsi proste vybral pro tebe nejlepsi moznost a preju at ti to vyjde a slouzi
    ale z hlediska te firmy co to projektuje / navrhuje, mi to prijde jako strasna blbost
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    77WHITE: tyvole tak si z toho můžeš vzít nějaký základní rozložení kvůli instalacím a pak si tam domrsknout nějaký okno a zrušit příčku neasi :) Mně to nevysvětluj. Já si to kreslil z gruntu v nějakym freewaru, ale táta si paralelně koupil katalogovej projekt a upravil si ho a je s nákladama na polovině ceny a trvalo mu to asi tak o půl roku kratší dobu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: ale to je blbost. cas je samozrejme hledisko, ale jak si myslis, ze bych si to lip vymyslel, nez ze vyjdu z neceho hotoveho a to si upravim. ja nejsem odbornik, vim zhruba jaky potrebuju mistnosti a proc a to mi staci. nepotrebuju nic slozityho
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: Mozna kdybys mi prozradil co je tvuj obor, treba bych nasel pochopitelnejsi analogii:)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ANDY_WARHOL: Ne, neni. Ano, kazdej ma ruzny preference, pochopitelne. Ale nesnaz se si to obhajit, volis spatny reseni jen kvuli casu. Budiz, i to je duvod proc po katalogaci sahnout. Kdyz bys stravil rok v tomhle a rok v necem skutecne sitym na miru tvejm moznostem a pozadavkum, dal bys mi za pravdu.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    77WHITE: to prave ze je, protoze kazdej ma uplne jiny potreby. treba nam presne vyhovuje ten kubis 623 s rozsirenim a mirnou modifikaci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam