• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: Jo, o te zavisti je to hodně... Trefná poznámka..
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Z právního hlediska je to košér až po započnutí stavby. Pak už se vejdeš do paragrafu.
    Ale v tomto případě s tím asi nikdo problém mít nebude. Jsi na stavebním pozemku.

TSOH: Je ale asi tušíš jak by to probíhalo a jak dlouho by to trvalo.

A to co popisuješ ve spoustě případů funguje, ale jen do doby než ti někdo začne závidět.

A bude to čím dál tím víc horší a zákony budou přísnější a přísnější.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SMYSLOV: Na tý stavbě zdržujou, úplně jiný věci než ta stavba samotná. Hrubnou část dřevostavby po zastřešení, se dá stihnout ve dvou za několik dní, ale to stavbu zdrží čekání na dané materiály, dopravu a pod. A nejvíc ji zdrží dokončovací práce. Než se se svojí drahou polovičkou dohodnete jaký má být v obýváku koberec, vana/sprcháč,.. Kuchyň se dá dělat takto i léta.

Ale ve výsledku je to pak úplně jiný dům. Přitom jde třeba jen o povrchové úpravy materiálů, nikoli změnu geometrie.

Na ty malé stavby se dá použít hned několik prefabrikovaných metod, ale vždy to má své nevýhody. Většinou se používají třeba panely k-kontrol/europanely a pod. Které využívají pevnostní vlastnosti EPS. Je tam mnohem méně liniových TM než v jakékoli jiné jednovrstvé k-ci, ale pořád to není dostatečné aby nemusela být použita druhá vrstva. Další problém jsou šílené zvukově-izolační vlastnosti. Umocněné, pevným spojením s oplaštěním dvěma deskama o stejném rezonančním kmitočtu.

PUR/PIR panely na tom jsou v tomto o něco lépe a nepotřebují druhou vrstvu.

Otázkou je použití těchto materiálů... Je li to nutné.
    TSOH
    TSOH --- ---
    SITH: Nenašel tam někdo cenu ?
    Jinak ty přesahy střech - hruza....
    CUKI: Pokud někdo zakoupi pozemek a bylo mu tvrzeno, že tam stavba na kolech může být, tak je to právně napadnutelné (kupující byl záměrně uveden v omyl..). Je samozřejmě potřeba mít pro toto důkaz (screeny z inzerce, nahrávky tel. rozhovoru atd...).
    Kupujici může požadovat odstoupení od kupní smlouvy nebo nějakou finančí kompenzaci.
    ---
    Pokud je to pěkné místo, tak bych jim třeba doporučoval tam hodit karavan a uviděj... Z osobní zkušenosti mohu tvrdit, že pokud se člověk chová slušně, tak lidi nedělaj problémy...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: já mám karavan uzpůsoben k použití bez přípojek. Solar na střeše, bojler na plyn z bomby, záchod odvezu do výlevy a vodu si přivezu z barelu. Takže tohle není můj případ.

CUKI: já mám normálně stavební pozemek, ale než stavba proběhne, chci tam parkovat karavan, protože nechci platit parkoviště v Praze a budeme tam občas potřebovat něco dělat. Ale zajima mě, zda mě bude kvůli tomu někdo otravovat. Karavan tam samozřejmě bude i po dostavbě. V sezóně s ním jezdíme, ale od podzimu do jara stojí na jednom místě.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI:
    77WHITE: já teda reaguju spíš na to, že tady pán má fakt obrovský skleník plný sukulentů, má to teda hned vedle domu, ale celou zimu tam topí v kamnech dřevem
    Sukulent Honc
    http://www.sukulent.cz
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    jinak ta modulární stavba asi nabízí jednu věc a to je cena dolu u freedomku je to i za mě, kterej doteďka kutí vlastní dům (už je to přes rok a pořád není hotovo...) určitej luxus domek přijede na kolech stačej přípojky a ty bydlíš... mělo by to i snížit cenu protože dělají prostě ten samej dům a tím pádem i postupem času se naučí dělat tu věc kvalitně... což je moje úvaha... jinak
    třeba zajímavá práce je i třeba tady od architektů H3T https://www.h3t.cz/projects/modularni-domek
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DOKKTOR: Pokud ma sklenik pripojku na elektrinu a stoji na pozemku bez rd, tak mas stejne smulu.
    Myslim ze dezinformovanost v malejch stavbach casto pochazi od amiku, kde to tak s privesama v nekterych statech maji.
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Topit ve skleníku můžeš, koukni na holanďany :-), ale už se nevejdeš do paragrafu :-)
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: ted nerýpu, ale proč bys ve skleníku nemohl topit? co kaktusy, sukulenty? těmkdyž v zimě nepřitopíš, tak ti chcípnou
    CUKI
    CUKI --- ---
    ANDY_WARHOL: Pokud ho parkuješ na zahradě RD u rekreačního objektu a nebude blíž než 2m od kraje pozemku, pak se sice jedná o stavbu, ale nebudeš to potřebovat ani ohlásit.

Jinak jde hlavně o případy kdy je jasné že se s tím jentak nehneš. Tenhle podvozek musíš umístit na špalky dostatečně vysoko, jinak ti to shnije. A pochybuji že se s tím někdo bude chtít každé tři týdny stěhovat :-)

Druhá věc je, že jde hlavně o to aby si každý nepostavil kdeco, kde se mu zachce. Což chápu.
    Jen pro představu len za rok 2018 mě oslovilo 9 lidí, kteří chtěli po mě postavit tiny house. 8 z nich ale chtělo ten domek postavit na pozemku daleko za intravilánem obce na nějaké louce nebo v lese, kde by to byla černá stavba.

Nejhorší na tom je že většina těch lidí ten pozemek už zakoupila a to dokonce s tím, že prodejce inzeroval že tam "stavba" na kolech být může, protože se nejedná o stavbu. Tohle je na vraždu. Jak si to může někdo dovolit tvrdit! Ty realitky by za své tvrzení měli nést zodpovědnost!!!

Ty zákony se dají často vyložit po svém. Například "skleník" můžeš postavit i extravilánu obce na zemědělském pozemku, ale tam zase nebudeš moct topit v kamnech a komín jen tak neschováš :-)

Tedy základ je mít ten správný pozemek. Doporučuji nějakou polorozbořenou chatku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANDY_WARHOL: povolení musí být minimálně na vybudování přípojek. To v kempu mají.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    SITH: se spíš podívej, jestli to má značky a techničák ;)
    SITH
    SITH --- ---
    CUKI: se půjdu projít a mrknu se, zda tam ten podvozek má
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CUKI: a kdo rozhodne jestli jenom kempujes nebo už máš stavbu. Je spousta karavanistu, co si pronajmou plac v kempu na roky a nikam se nehnou a pochybuju, že mají stavební povolení. Zajímá mě to, protože si i vlastní karavan hodlám dát na pozemek kde Budem stavet normální dům. Nějak si nedovedu představit, že tam přijde úředník a bude se mě ptát, jestli mám na karavan taky stavební povolení. Zkus to prosím trochu objasnit.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: a pak tedy citace přímo z jeho stránek:

"Jak je to se stavebním povolením?

Tiny House není stavba ale přívěs. Je na kolech, plně mobilní a není pevně spojený se zemí. Proto na něho žádné povolení nepotřebujete. Stavební úřad by ho ani nemohl vydat."

Pokud se tím někdo živý, mohl by si zjistit alespoň základní fakta o legislativě.

Již šestým rokem je to stavba jako jakákoli jiná!
    CUKI
    CUKI --- ---
    SITH: To je zrovna ten typický příklad toho jak jde užitná stránka do pozadí před tou designovou. Škoda že to dělá zrovna člověk, který vypadá velmi zručně :-(
    Je sice pěkné, že je to izolované dokonce i ve dvou vrstvách, ale stejně tam je v nemalé části ocelový nosník nad kterým je pouze 4cm dřeva...
    Ani ta vata z dřevovlákna není v takové šířce žádné terno. Zbytek bude podobný.

Druhý problém vidím v tom že podvozek spolkne přes 20-35% ceny stavby, přitom přináší jen samá negativa. 1) si nedokážu představit kam bych s tím dojel po silnici (pokud na to vůbec budou papíry). Natož někde po nerovném nezpevněném terénu v místě stavby? Ten podvozek je extrémně nízký! Tedy dát 89k Kč za podvozek, který mi bude dělat další problematická místa ve stavbě (kola zasahují nahoru) a zároveň snižovat možnou přepravní výšku stavby (kola od podvozku dolů).
    Tedy mnohem lepší je to koncipovat rovnou na dopravu jeřábem na stavbě (to stojí pár tisíc) Nebo ještě lépe stavět rovnou na místě. Většinou se s pozdějším přemístěním stejně nepočítá.
    NIKIL
    NIKIL --- ---
    77WHITE: Na modularitě netrvám a většinou se asi dá vždy domluvit nějaký indviduální návrh. asi jsem spíš jen chtěla vědět, jestli má smysl s těmito firmami komunikovat nebo si to poruzne zaridit sam. (cas vs kvalita vs individualizace:) hlavne v pripade, kdyz uz je to na pomezi maleho bydleni.
    Kazdopadne diky za konzultaci.)
    SITH
    SITH --- ---
    Soused si pořídil tohle, je tam i kolem toho příběh, jak to dneska musí být

Bydlení v Tiny House – Vstupenka do světa svobodného bydlení
    http://tinyhome.cz
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    NIKIL: Neni duvod lpet na modularite, jak pise cuky. Ledatak muzes vychazet z nejakyho rozmerovyho systemu, abys vyuzil cely format. Napr drevenej system k-kontrol. Ale popravde te furt levnejs prijde proste postavena stavba na miste. Obecne zdene stavby v cr vychazi levneji, protoze zdit umi kdekdo, ale maly drevostavby taky nejsou zadna velka veda. Zdeni samozrejme trva, resis mokry procesy v domu, drevostavba je rychla. Na druhou stranu drevostavbu trochu omezuje zpusob zakladani. Kazdy ma neco, doporucuju konzultovat s projektantem primo na pozemek:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam