• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    CUKI: tak základ je to postavit z takovejch prvků, aby k podobnejm věcem nedocházelo. Co se týče tepla netuším, všechny domy, co sem viděl měly stromy akorát na terase.

Treehouse Attachment Bolts (TABs) | Attached Limb Systems
    https://www.treehousesupplies.com/Treehouse_Bolts_s/41.htm
    CUKI
    CUKI --- ---
    OMNIHASH: Troufám si tvrdit, že to ten strom bude omezovat v růstu- rozšíření kmene. A hlavně nebude docházet ke správnému ukládání mízy do kořenů. Protože obestavěná část kmenu bude stále v teple.

HENTAIRUSH: Tak si pořádně přečti ten zákon, pokud mi nevěříš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    COMODOR_FALKON: což při kůrovcový kalamitě tak nějak neovlivníš...
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    MAR_TINA: To sice ano, ale s trochou štěstí se to vyřeší samo skrz nálet, stačí nekácet plošně (nejlépe aby formálně vůbec nevznikla holina) a pro jistotu oplotit více prosvětlené části lesa, aby to nesežraly sikáči...

Otec (v LČR a.s.) tak hospodaří standardně, pokud by to někoho fakt zajímalo, občas v rámci různých grantů/konferencí přednáší v Suchdole na hnojárně...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HENTAIRUSH: nene, musíš to zalesnit do dvou let a mít zapojenou kulturu do 5 let :D
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    QWWERTY: a když ti to žere kúrovec, tak musíš ještě i kácet pod hrozbou vysoký pokuty. :)
    (což je i náš případ - dost pravděpodobně do pár let už les mít nebudem, pak teoreticky s šukplacem problém nebude. :D)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    QWWERTY: pozemek určený k plnění lesa je omezení samo o sobě :)
    Vystřihni tam sklad lesní techniky se zázemím pro dělníky a máš to. Do 25 m2, bez vytápění, odpadu a vody.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HENTAIRUSH: to, že se to dá zaregistrovat na Airbnb neznamená, že je to legální.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HENTAIRUSH: jasne, protoze kdyz udelas orgii v karavanu, tak mu upadne podvozek a uz to nebude mobilni stavba :D
    prijde mi proste divny/spatne, ze neco vlastnim, na uzemi bez zvlastnich omezeni (CHKO, etc..), ale v podstate s tim nic nemuzu, ackoliv jde o drobnost, ktera nijak vyrazne nezasahne do samotnyho lesa nebo jeho okoli, nemuzu to oplotit a jeste mi tam strka cumak zelenej pytlak
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    QWWERTY: Prdlačka letní chatičku. Šuk plac.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HENTAIRUSH: tohle je takovy smutny "mame les mimo CHKO" vs "nemuzem si tam udelat ani letni chaticku"
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    OMNIHASH: Dá se na airbnb pronajmout (nebo dříve dalo) technicky vzato cokoliv - viděl jsem i nabídku na shnilej karavan zaparkovanej na kopci.
    Jak jsem psal, já to chtěl ofiko z více důvodů, měl jsem i projekt (klidně můžu někdy uploadnout), byla by to malá semi-mobilní dřevostavba respektujicí krajinu, malá kamínka, postel a výhled. (velikostně cca 20ft kontejner nastojáka)
    Jednoduše řečeno žádná papundeklová příšernost ze zahrádkářský kolonie. Ale i mobilní stavby v lese jsou byrokratickej boj a to to ani není CHKO.
    CUKI: To není úplně pravda, pokud v tom chceš bydlet, tak někde jo, ale pokud chceš mít na zahradě volně loženej kontejner (byť na patkách), stavba to není. Je to prostě jen kontejner na patkách.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HENTAIRUSH: provozovat airbnb v nezkolaudovany/cerny stavbe he slusna cesta do pekel.
    CUKI: pár stromovejch domů sem zkouknul a troufám si tvrdit, že strom s dobře udělanym domkem vydrží dýl, než nahidnej v lese, díky péči majitelů. průšvih většinou nastane, když ke to DIY stavba nekoho, kdo o tom moc netuší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH: Maringotka i kontejnej je stavba jako každá jiná. V CHKO nepostavíš naštěstí nic a pokud ano bude to dost mastný...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Podotknu, že úplně každý lesní porost prochází 1x za deset let taxátor a měl by vícekrát odborný lesní hospodář. Teď v největší kůrovcové kalamitě v dějinách prochází několikrát za rok.

Možná zkusit kontaktovat jeho a nechat si poradit. Jestli nebude souhlasit on, podá to jako porušení lesního zákona a je hotovo.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    POWEROFSTYLE: s těmito stavbama, navíc v lese, je to složitý a fakt se to odvijí od územního plánu, krajině (CHKO) a místní vyhláškou - Stavební zákon je jedna věc, druhá věc je jak to je lokálně tam, kde to chceš.

Máme les, kde jsme si chtěli udělat chajdu (jen postel, malý kamna - bez vody a elektřiny) pro nás, případně airbnb. Jelikož je to ale les, jediná možnost by byla to tam mít neofiko, s tím že místní myslivec může stavbu naprášit a jsou z toho jen problémy. Ano, je tam vyjímka pro stavby pro výkon myslivosti a hospodaření, ale i ty jsou snad na ohlášku. Jak říkám, sepiš co chceš a skoč na místní stavební úřad. My jsme se na chajdu vyprdli, neb z toho byly jen starosti. Jelikož v lese nesmíš rozdělávat oheň, kamna jsou pasé.

Druhá snaha byla ohledně postavení malé chajdy v Ovocném sadu bez sítí, stavebnímu úradu se to taky nelíbilo, v tomto případě se na to vyprdnout nechci a půjdu cestou maringotky či kontejneru. (na maringotky a mobilheimy bacha, někde jsou brány jako vyjímka z mobilních staveb - sice mají kola, ale je potřeba mít ohlášku - konkrétně tuším že to tak mají u Příbramy)

Takže dle mě jsou dvě možnosti:

1) Neofiko - snad to nikdy nenapráší
    2) Ofiko - sepsat na papír, mít alespoň základní nákres se situací a formou využití, a s tím jít na konzultaci na místně příslušný orgán.
    POWEROFSTYLE
    POWEROFSTYLE --- ---
    CUKI: díky za odpověď. nevyjádřil jsem se uplně přesně, mělo by se jednat o stavbu na více stromech - tedy v lese.
    HENTAIRUSH: děkuji za typ. Toho se právě nejvíc bojim, jedná se o lokalitu která je vedená jako přírodní park, ale co jsem si zjišťoval, tak regulací oproti normálímu lesu zas tolik není. samozřejmě se jedná o náš pozemek (les).
    HENTAIRUSH: známej policajt mi doporučoval: ,,nikam to nehlaš do tý doby než tě někdo napráší´´ což i když je to les na konci světa, tak se může stát celkem brzo...

Ještě jeden dotaz - je možný na tenhle pozemek (znovu připomínám, je to přírodní park) postavit, maringotku, případně karavan, který by byl označen jako:
    Stavby pro hospodaření v lesích a stavby pro výkon práva myslivosti do 30 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, bez podsklepení.
    Vycházím z tohoto webu:
    Stavby, které nevyžadují povolení stavebního úřadu od 1.1.2018 | Město Strakonice
    http://www.strakonice.eu/content/stavby-ktere-nevyzaduji-povoleni-stavebniho-uradu-od-112018

díky .)

HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    To sice ano, ale jen za určitých podmínek.
    Tuším, že hlavní podmínka tam je maximální výška 5 metrů (vršek střechy). Ale je to jen na ohlášku, takže jakmile to SÚ schválí, tak si tam postavíš co chceš. :)

Ale to je fakt na benevolenci lokálního SÚ, někde je stavební uzávěrka a dělají problémy se vším, někde jim je to úplně u řitě.

Myslím si, že dům na stromě nikdo nepovolí, ale pokud je to někde hlouběji na soukromém pozemku tak s tím nikdy nikdo mít problém nebude (pokud to nebude 10m nad zemí a uvidí to každej) - v čechách lidi rádi práskají.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HENTAIRUSH: Na zahradě rodinného nebo rekreačního domu potřeba do 25m2 povolení dokonce ani ohlášení není. Ale soudě podle toho jak to bylo napsáno se o takový případ nejedná.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    POWEROFSTYLE: Povolení. To není zas taková pravda.
    V ČR je povolení potřeba na většinu věcí.
    Hodně záleží na velikosti, užití (což ofc nebude užití "k bydlení", žejo) a místě.
    Měj plány, alespoň od oka na papíře a skoč si na stavební úřad v místě kde to chceš provést a třeba ti řeknou, že na to povolení potřeba není - někde naopak, bavíme-li se o domě na stromě, kde se dá spát, nepovolí absolutně nic (například CHKO). Nemusíš mít projekt pro konzultaci.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam