• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GASPODA: no, dřív jsem zažil několik kompostovacich záchodů a separační měl vždy problém. Dobře, ten trychtyr do kterého curas se dá oplachovat po každém použití, ale dole to nijak nevycistis- v té trubce a není tam sifon. Když to máš domu, musíš ji někam odvést a nějak skladovat-kýbl plný kvasici moči je libovka. Nádoba vedle kadibudky taktéž.
    Následně, co s tou močí. Zbavovat se jí je škoda, jen v moči je tolik živin, že by se tím dalo pohnojit obilí co člověk za rok sní. Když to přijde na kompost nasakle v pilinach, tak tím prostě řešíš tolik problemu okolo, že separace mě nedává žádný smysl.
    Když kompostovací záchod, tak malé kýble s víkem, velký musíte nosit před sebou obouruc a to taky není nic moc. Následně, člověk potřebuje dostatek pilin, ty se prodávají na pile. Naspod kýble se nasype vrstvicka a na to se pak bobkuje a cura. Po každém použití se zasype pilinama. Následně se zanese na kompost a znovu zakreje. Kompost musí být stále zakrýt uhlikatym materiálem-slámou, suchou trávou, pilinama... Necháme dva roky zrát.
    GASPODA
    GASPODA --- ---
    Takze ten trativod ke kadiboude na chcanky delam zbytecne? A ten balik za separacni wc jsem vyhodil taky oknem? No sakra.. Jsem si rikal, ze kyblik suchejch hoven si s kyblem chcanek a plovoucich hoven nezada.. S tema pilinama si to ale asi dokazu predstavit.. :)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: nejde jen o tasemnice, obecně různí tihle červi a další patogeny. Pak tam bylo i ochrana lhůta pokud to je skutečně nemocný člověk, tuším že i tyfus atd. Tam byli tři roky. Mrkni se po knížce "lidský hnůj", tam to je hodně rozepsany, já už si to všechno nepamatuju, čet jsem to před roky.

Problém je třeba i když zemědělci hnoji čerstvím hnojem, tam je ochrana lhůta tuším půl roku, ale když mají jen jednu jimku kam to jde kontinuálně tak jak chceš ten půlrok zajistit, že? Tam pak měli problém s e-colou, zvláště na salátu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PRASECI_SOIREE: sem tam, moc ne, spíše se jedná o nákazu z ciziny
    "Celá řada parazitických červů šíří prostřednictvím výkalů svoje vajíčka, včetně
    měchovců, tasemnic a škrkavek (viz tab. 7.6). Rúzní vědci zjistili 59-80 vajíček
    červů v litrovém vzorku splašků. To naznačuje, že do průměrné čistírny
    odpadních vod mohou denně dorazit až miliardy vajíček parazitických červů.
    Tato vajíčka bývají kvůli svému ochrannému vnějšímu obalu odolná vůči
    vnějšímu prostředí a extrémně odolávají procesům obvyklým v čistírně
    odpadních vod.18"
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: dík, to jsem chtěl vědět. Věděl jsem jen že od masožravců to nemohu použít hned. Ale o těch dvou letech jsem se právě nikde nedočetl a vzhledem k tomu že jsme všichni vegetariáni jsem to ani moc neřešil. Akorát jsem nevěděl že jde o tasemnici, ale vím že problém byl s nějakou bakterií z masa. Jestli je taky za 2 roky fuč, tak to zas takový problém není. Ale dost rád bych si v tomhle směru rozšířil obzory.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: už si přesně nepamatuju, jde o to, že v sobě může mít někdo třeba vajíčka tasemnice a podobně a ty potřebuji stravit část svého vývojového stadia v půdě. Ony sice stačí umřít při pár hodinách horkého kompostování, ale ten není zaručen kompletne v celém objemu kompostu, ale dva roky není schopen přežít žádný z takto siritelnych parazitů."
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Tak tak separace je naprd. Ale proč až po dvou letech? Nějaká bakterie se "likviduje" tak dlouho?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KOCOURR: přejít na kyblovy systém a dávat to do kompostu.
    Žádná separace moci atd. to ve finále jen vytváří problém co zase s močí, smrdí to atd. Na dno kýble piliny, po každé potřebě zasypat pilinama, následně zakrývat na kompostu... Takový kompost se dá po dvou letech dávat i pod zeleninu, případně pokud tomu člověk nedůvěřuje, můžeš to dávat ke stromkům atd.
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    KOCOURR: prvním je separovat hovna a chcanky... to je základ pokud dále zapáchají hovna stačí jehličí či rašelina lopatka po vykonané potřebě...
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    HENTAIRUSH: zbytečně zaplní kadidíru... a smrdět to začne hned s další náloží.
    HENTAIRUSH
    HENTAIRUSH --- ---
    Lehčí zásyp kočkolitem vyřeší vodu, i smrad.
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    KOCOURR: no napadlo me hodit tam vzduchivaci motorek at se tam dostane vzduch, ale odzkousene to nemam:))
    EL_KO
    EL_KO --- ---
    KOCOURR: v septiku bakterie a enzimy fungují. v kadiboudě to nebude tak ideální, ale pomůže to taky, dokud je to jaxi tekuté :)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    Ahoj, mám dotaz ohledně hoven :) Díky posledním dešťům se mi díra v suché kadiboudě zaplnila skoro celá vodou a hovna plavou na povrchu, výsledkem je smrad, který v předchozích suchých letech vůbec nebyl ( + letos je vytíženost kadibudky asi čtyřnásobná). Máte vyzkoušené nějaké ty přípravky urychlující rozklad, co mají eliminovat i zápach? Funguje to, nebo je to jen další marketingový chyták? Díky za případná doporučené, co vám dobře funguje :)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    hmm...

Tree house | portfolio
    https://www.jantyrpekl.com/treehouse
    SEDELAVLOKALE
    SEDELAVLOKALE --- ---
    FIYAH: týjo, na střední škole jsem bydlela naproti v podnájmu a fakt jsem si myslela, že Hubáček bydlel v šumperáku. Bylo mi to trochu divný, no ale v tom věku jsem měla jiné starosti. Díky za článek.
    FIYAH
    FIYAH --- ---
    Z domova:)

V domě za cenu bytu se lidé báli bydlet, usadil se v něm sám autor Ještědu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...utor-jestedu-60-let.A200615_094433_liberec-zpravy_jape?zdroj=vybava_recombee
    ZELENY_CAJ
    ZELENY_CAJ --- ---
    CUKI: napriklad z teto stranky; https://www.chatar-chalupar.cz/cesta-ke-stavbe/
    "vyhláška. č. 501/2006 Sb., v platném znění), který stanoví, že ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci nebo souvislé skupině těchto staveb musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50 m od stavby."
    CUKI
    CUKI --- ---
    ZELENY_CAJ: Taková příjezdová komunikace platila ve vyhláškách obcí jen pro RD pokud já vím. My tu máme cestu 2,3m a taky to nikdo neřeší i když by chtěl. Ale jsou to "jen" chaty. Můžeš mi prosím napsat konkrétní paragrafy co se toho týkají?
    Na 5x5m stavbu nemusíš nutně potřebovat ani ten územní souhlas, pokud to bude vedlejší stavba.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam